Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο στην Ερμού των τουριστών

Ο «άρχοντας της Ερήμου»!

Ο λατερνατζής κ. Σπύρος σταματά τον χρόνο στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Αθήνας

Με ένα γαρίφαλο στο αυτί και με σύνθημα «Φτώχεια, λατέρνα, φιλότιμο και… πολύτεκνος», ο κ. Σπύρος «ταξιδεύει» τους περαστικούς στην Ερμού.

Με ένα γαρίφαλο στο αυτί και με σύνθημα «Φτώχεια, λατέρνα, φιλότιμο και… πολύτεκνος», ο κ. Σπύρος, ο εμβληματικότερος μουσικός δρόμου της Αθήνας, ταξιδεύει τους περαστικούς στην Ερμού σε μια άλλη, πιο τρυφερή εποχή, γεμίζοντας τον πεζόδρομο με μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη.

Ανάμεσα στο πολύβουο πλήθος που διασχίζει τον εμπορικότερο δρόμο της Αθήνας αυτές τις ημέρες υπάρχει ένας ήχος που καταφέρνει να «σταματά» τον χρόνο. Είναι ο χαρακτηριστικός, νοσταλγικός ήχος της λατέρνας του Σπύρου Ταραπόσου, η ιστορία του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτό το όργανο. Την τέχνη την έμαθε δίπλα στον Μακεδόνα παππού του, από τον οποίο κληρονόμησε μια βαριά λατέρνα, κατασκευασμένη τη δεκαετία του ’40. Έκτοτε η ίδια λατέρνα τον συνοδεύει παντού: σε πανηγύρια, γιορτές, νησιά, γάμους και βαπτίσεις, τότε που οι καντάδες και το αυθεντικό στοιχείο ήταν μέρος της καθημερινότητας.

«Είμαι 26 χρόνια στο ίδιο μέρος. Εντάξει, κάθε ημέρα κάτι διαφορετικό θα δω. Αυτές τις ημέρες έχει λίγο περισσότερο κόσμο λόγω των εορτών. Επειδή μεγάλωσα με τη λατέρνα, την έχω αγαπήσει τόσο πολύ, που δεν περιγράφεται» είπε, μιλώντας στο Orange Press Agency. Και εξήγησε πως η λατέρνα του είναι ρυθμισμένη για να παίζει μουσικές που γράφτηκαν ειδικά για το όργανο αυτό, όπως του Χατζιδάκι, αλλά και κομμάτια-ορόσημα του Θεοδωράκη.

Με ένα γαρίφαλο στο αυτί και με σύνθημα «Φτώχεια, λατέρνα, φιλότιμο και… πολύτεκνος», ο κ. Σπύρος «ταξιδεύει» τους περαστικούς στην Ερμού

Παρά τις δεκαετίες στον δρόμο, η χαρά του παραμένει η ίδια κάθε φορά που κάποιος περαστικός θα κοντοσταθεί για να του πει ένα «μπράβο». Κλείνοντας, ο «άνθρωπος με τη λατέρνα» έστειλε τη δική του πασχαλινή ευχή: «Θέλω σε όλον τον κόσμο μέσα από την καρδιά μου ειρήνη, αγάπη και υγεία. Να είστε καλά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας: Κατέρρευσε η μητέρα της Μυρτώς μόλις έφτασε η σορός στην εκκλησία

«Ράγισαν» καρδιές στο τελευταίο αντίο της 19χρονης Μυρτώς στην...

Κεφαλονιά: Ο σύντροφος της Μυρτώς «σπάει» τη σιωπή του – Η συνάντησή τους το μοιραίο βράδυ

Ο σύντροφος της 19χρονης Μυρτώς που έχασε τη ζωή της στην Κεφαλονιά με την αστυνομία να κάνει έρευνες για τις αιτίες που την οδήγησαν στον θάνατο.

Κεφαλονιά: Η βιντεοκλήση και τα SMS της Μυρτώς με 66χρονο – Η κατάθεσή του τα ανατρέπει όλα

Η κατάθεση ενός 66χρονου άντρα από την Πρέβεζα φέρνει...

Νοσηλεύεται γνωστή ηθοποιός – Η μάχη με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η ηθοποιός που έχει διαγνωστεί με πολλαπλή σκλήρυνση κατα πλάκας από το 2021, τα τελευταία χρόνια έχει μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη της

Κεφαλονιά: Τρανς μυστικά στο δωμάτιο της κοκαΐνης

Στην υπόθεση του θανάτου της 19χρονης Μυρτώς στην Κεφαλλονιά...

«Δευτερόλεπτα πριν πάθει το εγκεφαλικό ο Μυλωνάκης απάντησε σε μήνυμα της Μεσσαροπούλου λέγοντας…»

Μία αποκάλυψη έκανε ο Δήμος Βερύκιος κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Happy Day» για την Τίνα Μεσσαροπούλου.

«Κλειδί» ο πρώην της Μυρτώς

Να συνθέσουν τα κομμάτια ενός δύσκολου και πολύπλοκου παζλ...

Κεφαλονιά: Οι λυγμοί της μητέρας της Μυρτώς – «Θα πάω να βρω τη Μυρτούλα μου, το ορκίζομαι»

Η μητέρα της 19χρονης Μυρτώς που έχασε τη ζωή της στην Κεφαλονιά κάτω από περίεργες συνθήκες μίλησε με λυγμούς στην εκπομπή «Το Πρωινό».