"Εφυγε" ο μαθητής του Ζαμπέτα

Εκπαιδεύοντας τον Μιχάλη στη μαεστρία του μπουζουκιού.

"Εφυγε" ο μαθητής του ΖαμπέταΔεκαέξι χρόνια μετά το θάνατο του Γιώργου Ζαμπέτα, στις 10 Μαρτίου έφυγε ένας ακόμη Ζαμπέτας. Ο μοναχογιός του μεγάλου καλλιτέχνη ξεκίνησε το ταξίδι του για τη... μουσική γειτονιά των αγγέλων ακριβώς την ίδια ημερομηνία που έχασε τον πατέρα του το 1992. Ο Μιχάλης Ζαμπέτας, το «δεκανίκι» του «βασιλιά του μπουζουκιού» (όπως τον αποκαλούσαν, αφού συχνά τον συνόδευε στο πάλκο, αυτοδίδακτος και ο ίδιος), άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 51 χρόνων νικημένος από την επάρατη νόσο.


Οι γυναίκες της ζωής του, η θάλασσα και η μουσική ήταν τα τρία μεγάλα του πάθη. Εκείνοι που τον γνώριζαν καλά δεν έδιναν σημασία στον άστατο αλλά και λίγο ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του και κρατούσαν μόνο την τρυφερότητα που έκρυβε μέσα του για εκείνους που αγαπούσε.

O πιο καλός μαθητής του Ζαμπέτα

Ο πατέρας του «σπούδασε το μπουζούκι στο βοτανικό κήπο τις ώρες που χάραζε, ακούγοντας τα βατράχια και τα αηδόνια. Εδωσε τις πρώτες συναυλίες του στα περιβόλια». Ετσι, ήταν σχεδόν αδύνατο ένας αυτοδίδακτος του μπουζουκιού να διδάξει κάποιον άλλο. Κι όμως, ο Μιχάλης από μικρός έπαιρνε θέση δίπλα στον πατέρα του και έκανε τα δικά του. Πήγαινε, μάλιστα, μαζί του στα κέντρα όπου τραγουδούσε για να μάθει τις νότες. Οι φίλοι του τον πείραζαν αποκαλώντας τον «δεκανίκι» του πατέρα του. Στο σπίτι που διατηρούσε στην Κινέτα, σε περίοπτη θέση είχε στολίσει τα αγαπημένα μπουζούκια του μετρ των πάλκων, που γι' αυτόν ήταν πρότυπο.

Τους τελευταίους τρεις μήνες πάλευε πεισματικά με τον καρκίνο. Προσπαθούσε να κρύψει την αλήθεια ακόμη και από τους πολύ δικούς του ανθρώπους. Προαισθανόμενος όμως ότι το τέλος είναι κοντά είχε μια τάση φυγής. Ηθελε να λύσει τη βάρκα του από το λιμανάκι της Κινέτας, να πάρει τους αγαπημένους του και να μπαρκάρει.

Δύο σύζυγοι και μία... παραλίγο νύφη

Λάτρης του ωραίου φύλου ο Μιχάλης Ζαμπέτας είχε δεσμό για πολλά χρόνια με την ηθοποιό Νέλλη Γκίνη, από την οποία χώρισε 15 μέρες πριν από το γάμο τους. Παρά το άσχημο φινάλε της σχέσης τους, διατηρούσαν φιλική επικοινωνία. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μιλούσαν στο τηλέφωνο και έλεγαν τα νέα τους. Μάλιστα, πριν από περίπου ένα μήνα που τα είπαν αποφάσισαν και να συναντηθούν. Δεν ήταν όμως γραφτό να δει τη γυναίκα που σημάδεψε τη ζωή του.

Το βήμα που δεν έκανε με τη Νέλλη Γκίνη το έκανε με την Ελένη Νταράλα (ετεροθαλή αδελφή του Γιώργου Νταλάρα). Καρπός του γάμου τους ήταν ο γιος τους, Γιώργος, που ήταν και η μεγάλη αδυναμία του «δάσκαλου» Ζαμπέτα, από τον οποίο εξάλλου πήρε και το όνομά του. Ο Γιώργος Ζαμπέτας junior, μάλιστα, είχε δηλώσει ότι σκέφτεται σοβαρά να μπει στη δισκογραφία παρά το γεγονός ότι είχε ασχοληθεί με τη διοίκηση επιχειρήσεων.

Ωστόσο, ο γάμος με την Ελένη Νταράλα δεν ήταν ο μοναδικός. Μετά την Ελένη μπήκε στη ζωή του μια Κύπρια, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Μιχάλη, που σήμερα είναι 18 χρόνων.

Ο Μιχάλης Ζαμπέτας ήταν τόσο αγαπητός που και οι δύο γυναίκες και τα παιδιά του και η αδελφή του Καίτη μέχρι την τελευταία του πνοή ήταν διαρκώς στο προσκεφάλι του. Η κυρία Καίτη είναι συγκλονισμένη, γιατί έτσι πρόωρα είχε χάσει και την άλλη αδελφή της, τη Μαρία.

Σήμερα στις 3.30 το μεσημέρι θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στον Αγιο Κωνσταντίνο στο Αιγάλεω, ενώ η κηδεία θα γίνει από το Γ’ Νεκροταφείο, όπου θα ταφεί δίπλα από τον τάφο του Γιώργου Ζαμπέτα.


ΤΕΡΙΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ

Εκπαιδεύοντας τον Μιχάλη στη μαεστρία του μπουζουκιού.
Ο μικρός Μιχάλης κρατά το μικρόφωνο στον πατέρα του για να τραγουδήσει. Δίπλα του, η Βίκυ Μοσχολιού και η Μανταλένα.
Ολη η οικογένεια σε αναμνηστική φωτογραφία.