Ο μητροπολίτης που θα μπορούσε να ήταν... αστροναύτης!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου

Ο μητροπολίτης που θα μπορούσε να ήταν... αστροναύτης!

Θα μπορούσε να ήταν ένας καλός αστροναύτης, αλλά ο Θεός τον ήθελε στη Γη. Ο 53χρονος μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου που προτίμησε την επισκοπική μίτρα από την αστροναυτική κάσκα διαθέτει επτά πανεπιστημιακά πτυχία και χαρακτηρίζεται «κινητή βιβλιοθήκη».

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ρωτούσαν τον Σωτήριο Χατζηνικολάου, συνταξιούχο δικαστικό υπάλληλο και πατέρα του σεβασμιοτάτου, «τι σπουδάζει ο γιος σου;», αυτός συνήθιζε να συμβουλεύεται ένα χαρτάκι που πάντα είχε στην τσέπη του για να δίνει τη σωστή απάντηση, αφού το παιδί του συνεχώς ασχολιόταν και με μία ακόμη επιστήμη. Ο ευτυχισμένος πατέρας είχε χάσει τον λογαριασμό.

Ο σεβασμιότατος, που είναι εξάδελφος του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου, έχει πνευματικές σχέσεις με τον υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο και είναι πνευματικός πολλών επωνύμων, όπως της κ. Αννας Παναγιωταρέα. Θεωρείται ένας εκ των εν δυνάμει διαδόχων του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, με συμπάθειες στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι όμως και στην Ιεραρχία. Πάντως, ο ίδιος μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλώσει σχετική πρόθεση.

Η μέχρι σήμερα πορεία του περνά μέσα από πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσα από τη ΝΑSA, όπου για περισσότερο από έναν χρόνο πραγματοποιούσε έρευνες, από το Αγιον Ορος, τη μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και ποιος ξέρει ακόμα από πού αλλού.

Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου του 1954 στη Θεσσαλονίκη και στα είκοσι τέσσερα χρόνια του, αφού αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, εγκατέλειψε τη γενέτειρά του για να πραγματοποιήσει το ταξίδι του στον Νέο Κόσμο και για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του, που για πολλούς θεωρούνταν ουτοπία.

Ο τρόπος όμως με τον οποίο περιγράφει αυτές τις φιλοδοξίες του μέσα από το βιβλίο που έγραψε για το Αγιον Oρoς αποδεικνύουν και καταγράφουν την αγάπη του, τα συναισθήματά του αλλά και τη ζωή που επέλεξε. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του για τον φημισμένο υμνογράφο αγιορείτη Γεράσιμο Μικραγιαννίτη το 1971. Ο σεβασμιότατος κ. Νικόλαος αναφέρει: «Η διάλεκτος της ομιλίας του με διέλυε, ο δε συνδυασμός της ιεροπρέπειας και της απλότητός του μού ήταν ιδιαίτερα απολαυστικές. Εγώ ήμουν στο ξεκίνημα της ζωής μου, εκείνος ζούσε την ωριμότητά της. Πόσο όμως ήταν αντίθετοι οι δρόμοι μας! Αυτός γράφει ύμνους, εγώ προτιμώ να λύνω εξισώσεις. Αυτός με στόχο την αιωνιότητα και τη δόξα του Θεού, εγώ κυνηγός των επιγείων και θύμα των προσωπικών μου φιλοδοξιών».

Στις ΗΠΑ συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αστροφυσική (Πανεπιστήμιο Harvard) και βρέθηκε στη ΝΑSA για περισσότερο από έναν χρόνο. Σπούδασε επίσης Μηχανολογία και Βιοϊατρική Τεχνολογία (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, ΜΙΤ). Ακολούθως και παράλληλα προς την επιστημονική του έρευνα σπούδασε την επιστήμη της Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη, από όπου και έλαβε τους τίτλους Master of Theological Studies και Master of Theology. Στην Αμερική γνώρισε τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, από τον οποίο διδάχθηκε την αγάπη για τη θεολογία.


Η συνάντηση με τον γέροντα Παΐσιο

Το 1989 ο κ. Νικόλαος επέστρεψε στην Ελλάδα και βρέθηκε για δύο χρόνια στο Αγιον Ορος, όπου εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Στομίου Κόνιτσας και στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Εκεί γνώρισε τον ξακουστό αγιορείτη γέροντα Παΐσιο, από τον οποίο διδάχθηκε την απλότητα.

Καταλυτική για τον σεβασμιότατο ήταν η γνωριμία του με τον μοναχό Παΐσιο: «Ρίχνω μια βιαστική ματιά επάνω του. Ούτε άντεξα ούτε τόλμησα δεύτερη. Η καρδιά μου χτυπάει γρήγορα. Εχω περιέργεια να ανακαλύψω το μυστήριο της αγιοσύνης του. Και φόβο να μην αποκαλύψει το μυστικό της αμαρτωλότητός μου. Αυτός κρύβεται από ταπείνωση, εγώ από εγωισμό».

Στο Αγιον Ορος ενεγράφη στο μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας και από το 1990 έως και το 2004 διακονούσε ως εφημέριος το αγιορείτικο μετόχι της Αναλήψεως (Μονής Σίμωνος Πέτρας) στον Βύρωνα.

Το 1993 ο (προερχόμενος από τις τάξεις της Αδελφότητας Θεολόγων «Ο Σωτήρ») π. Νικόλαος ίδρυσε το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας, ενώ από το 1998 είναι πρόεδρος της ειδικής επιτροπής επί της Βιοηθικής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Το 2000, ο αρχιμανδρίτης πλέον π. Νικόλαος Χατζηνικολάου βρίσκεται στην Αθήνα και καλείται από τον προκαθήμενο κ. Χριστόδουλο να δηλώσει το δικό του προσωπικό «παρών». Η Εκκλησία έχει ανάγκη να αποδείξει ότι ακολουθεί το σύγχρονο ρεύμα.
Το 2004 εξελέγη μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ