Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 04 Μαϊου

ΚΡΙΟΣ: Η φαντασία σας θα δουλέψει δημιουργικά και θα...

Η Κατερίνα Καινούργιου έκλεισε τα 39 και έβαλε πλώρη για… milf

«Ενας χρόνος πιο κοντά για να γίνω milf» έγραφε...

ΗΠΑ: Ποντικοί πειραματόζωα έσπασαν πλάκα με τους ερευνητές!

Ποντικοί εργαστηρίου που «τρέλαναν» τους ερευνητές κάνοντας επίτηδες λάθη...

Η «βρόμικη» Αθήνα

❱❱ Οι καντίνες αποτελούν σημείο αναφοράς για τους ξενύχτηδες και όσους θέλουν να «γιατρέψουν» την πείνα τους
Απο τον
ΚΩΣΤΑ ΣΤΑΜΟΥ

Την ώρα που το street food γίνεται η νέα τάση στη γεύση, οι καντίνες της Αθήνας συνεχίζουν την πολυετή παράδοση του… «βρόμικου», προσθέτοντας πλέον και γκουρμέ επιλογές για τους ξενύχτηδες καλοφαγάδες.

Οι καντίνες της πόλης αποτελούν σημεία αναφοράς και συνάντησης όσων τελειώνουν τη νυχτερινή τους διασκέδαση, αλλά και των εργαζομένων της νύχτας. Μάλιστα, εξελίσσουν το μενού τους με νέα υλικά που πλαισιώνουν το βραστό ή το ψητό λουκάνικο, με το οποίο οι Αθηναίοι «γιατρεύουν» την πείνα τους σε γήπεδα και κεντρικές λεωφόρους.

4f2

Παραλιακή, λεωφόρος Συγγρού, Μιχαλακοπούλου και Κηφισίας είναι οι κατεξοχήν πιάτσες των καντινιέρηδων, με τους χιλιάδες θαμώνες των νυχτερινών κέντρων να κατακλύζουν κάθε βράδυ τους πάγκους για ένα «βρόμικο» μετά το τελευταίο ποτό. Μαζί τους, οι ταξιτζήδες και οι υπόλοιποι επαγγελματίες οδηγοί της Αθήνας, οι οποίοι κάνουν μια στάση για να «στυλωθούν» προτού ξεκινήσουν για το μεροκάματο.

4f3

Η «Espresso» έκανε μια βόλτα στις καντίνες της Αθήνας, δοκίμασε τα γευστικά σάντουιτς και μίλησε με τους ανθρώπους που φροντίζουν για το φαγητό όσων επιστρέφουν στο σπίτι τους μετά τα μεσάνυχτα. Οπως μας είπαν οι περισσότεροι επαγγελματίες, το «βρόμικο» γίνεται ανάρπαστο πλέον και τις καθημερινές, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που σπεύδουν στις καντίνες για να χορτάσουν τη βραδινή πείνα τους.

Στο Ελληνικό, μπροστά από τις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις, λειτουργεί εδώ και οκτώ χρόνια η καντίνα του Γιάννη. Για τους θαμώνες της παραλιακής, η καντίνα του είναι η πιο σίγουρη επιλογή, μια και εκεί θα βρουν μια μεγάλη ποικιλία από σάντουιτς και γευστικές σος.

Δουλειά παρά το κρύο

«Εχει κρύο αυτές τις ημέρες, αλλά είμαι αναγκασμένος να δουλεύω με όλες τις συνθήκες. Η καντίνα είναι ανοιχτή επτά φορές την εβδομάδα, από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί» λέει στην «Espresso» ο μάγειρας της καντίνας του Ελληνικού και μας παρουσιάζει τα «διαμάντια» του καταλόγου του: καραμελωμένα κρεμμύδια, κέτσαπ με κάρι, μουστάρδα Βαυαρίας είναι μερικά από τα συνοδευτικά του λουκάνικου που θα βρείτε στην καντίνα του Γιάννη. «Εχουμε κίνηση, δουλεύουμε με σταθερή πελατεία. Είναι πολλά τα ξενυχτάδικα στην περιοχή» προσθέτει και τονίζει ότι μεγάλη πελατεία υπήρχε και όταν στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού φιλοξενούνταν οι πρόσφυγες.

4f4 0

Μερικά χιλιόμετρα παρακάτω, στο γήπεδο του τάε κβον ντο, υπάρχει η καντίνα του Μερακλή, από τις παλαιότερες και πλέον ψαγμένες καντίνες της Αθήνας, καθώς προσφέρει εδώ και 40 χρόνια σάντουιτς με αλλαντικά.

4f5 

«Στο σάντουιτς, εκτός από το λουκάνικο ή το σουβλάκι, βάζουμε αλλαντικά. Από πάριζα και μορταδέλα έως σαλάμι αέρος και σουτζούκι!» περιγράφει στην «Espresso» ο υπάλληλος της καντίνας του Παλαιού Φαλήρου, αλλά επισημαίνει ότι στα χρόνια της κρίσης η κίνηση έχει πέσει αισθητά. Ανεβαίνοντας προς τη λεωφόρο Συγγρού, έξω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συναντήσαμε την καντίνα του Johnie. Η συγκεκριμένη είναι από τις λεγόμενες γκουρμέ καντίνες της Αθήνας και προσελκύει κυρίως φοιτητές, αλλά και θαμώνες των νυχτερινών μαγαζιών της Συγγρού.

«Είμαστε γκουρμέ καντίνα εδώ. Εχουμε πατάτες deluxe, σάλτσα από αγγουράκι πίκλα και σος από κόκκινο λάχανο» εξηγεί η Αλεξάνδρα, που φτιάχνει «βρόμικα» έξω από το Πάντειο. Οπως λέει, η κίνηση ξεκινάει από το μεσημέρι με τους φοιτητές και κορυφώνεται το βράδυ με όσους επιστρέφουν από τη νυχτερινή τους έξοδο. Η ποικιλία στον κατάλογο του Johnie, εξάλλου, είναι ο λόγος που την έχει κάνει hot spot της αθηναϊκής νύχτας, δείχνοντας τον δρόμο για το μέλλον της καντίνας…

Ουρές τα Σαββατόβραδα για φαγητό στα… γρήγορα

4f6 0

Μολονότι η νυχτερινή έξοδος στις μεγάλες πίστες και στα clubs περιορίστηκε με την κρίση μόνο στα Σαββατοκύριακα, η καντίνα και το street food παρουσιάζουν αυξημένη κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
«Παρασκευή και Σάββατο γίνεται χαμός, ουρές! Αλλά και την Πέμπτη δουλεύουμε πολύ. Ολες τις ημέρες έχει κίνηση πλέον…» τονίζει η Αλεξάνδρα που δουλεύει στην καντίνα του Johnie, ενώ την ίδια άποψη έχει και ο υπάλληλος του Γιάννη στο Ελληνικό, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η καντίνα είναι ένα γρήγορο, καθημερινό φαγητό για όσους δεν έχουν άλλη επιλογή προτού πάνε για ύπνο.

offer

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Η Καγιά αντίπαλος της Καραμπέτη στα Βραβεία Ιρις

Αυτό κι αν είναι είδηση: η Βίκυ Καγιά θα...

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του συνταξιούχου στη Σάμο!

Επειτα από σχεδόν 21 μήνες εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία...

Μάκης Δελαπόρτας: Βατερλό στις εκλογές του ΤΑΣΕΗ! – Τον πέταξαν εκτός Δ.Σ. οι… συνάδελφοί του!

Εκτός Δ.Σ. ο γνωστός ηθοποιός Μάκης Δελαπόρτας, μετά και...