Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2025

«Να μ’αγαπάς»: Ρεκόρ σεζόν και πρωτιά σε σύνολο και δυναμικό κοινό

Οι εξελίξεις, το σενάριο και οι συγκλονιστικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών της καθημερινής σειράς του Alpha «Να μ’ αγαπάς», έκαναν

Δημήτρης Γιώτης: Γιορτάζει 20 χρόνια στη δισκογραφία με νέο τραγούδι του Κυριάκου...

Με μία μπαλάντα, που σε κερδίζει από το πρώτο της άκουσμα, κάνει δυναμικό come back στη δισκογραφία, o Δημήτρης Γιώτης.

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Ελένη Κοκκίδου: «Σκυλομαμά» σε safe mode

Μια άνω τελεία στα επαγγελματικά της έβαλε η Ελένη...

«Ο Χριστόδουλος ευλόγησε τη δουλειά μου»

❱❱ Ο αγιογράφος Νεοκλής Αράπογλου μιλά στην «Εspresso» για το ιδιαίτερο στιλ του, που είχε κερδίσει και τον θαυμασμό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου
❱❱ «Με ενοχλούσαν τα αυστηρά και ανέκφραστα πρόσωπα, τα οποία δεν πρέπει να είναι ρεαλιστικά, σύμφωνα με τον κανόνα»Από τον
Θάνο Μακρογαμβράκη

Θεωρείται ένας από τους πιο περιζήτητους αγιογράφους της γενιάς του, με την τεχνική του να έχει αποσπάσει τον θαυμασμό και την ευλογία ακόμα και του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Μόλις ο μακαριστός ιεράρχης βρέθηκε πρώτη φορά μπροστά σε έργο του Νεοκλή Αράπογλου, αναφώνησε: «Μπράβο! Αυτή η ξεχωριστή μεικτή τεχνική μιλά απευθείας στις καρδιές των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει την καλύτερη επικοινωνία μετά του Θεού και των αγίων Του».

Τα λόγια αυτά αποτέλεσαν καλλιτεχνική «σφραγίδα» για τον νεαρό τότε αγιογράφο, καθώς εξακολουθεί να διατηρεί το ίδιο στιλ, που θέλει τα πρόσωπα των αγίων του να έχουν ανθρώπινη έκφραση.

«Στη σχολή έμαθα να εργάζομαι πάνω στην Κρητική Σχολή του Θεοφάνη και στη Μακεδονική του Πανσέληνου. Επηρεασμένος και από την Αναγέννηση, άρχισα να εφαρμόζω μεικτές τεχνικές» εξηγεί στην «Espresso» και προσθέτει: «Με ενοχλούσαν τα αυστηρά και
ανέκφραστα πρόσωπα, τα οποία δεν πρέπει να είναι ρεαλιστικά, σύμφωνα με τον κανόνα. Τελικά, έφτιαξα μια εικόνα και έπλασα τα πρόσωπα όπως εγώ τα φανταζόμουν, με τον φόβο μην κάνω κάτι άτυπο. Την έδειξα στον πνευματικό μου δάσκαλο και με παρότρυνε να συνεχίσω έτσι. Μάλιστα, μου είπε ότι στην αγιογραφία δεν υπάρχουν λάθη, όπως κι αν εκφραστεί κάποιος. Ετσι σχημάτισα το δικό μου στιλ, το οποίο συνεχίζω έως σήμερα, προσθέτοντας μικρές τεχνικές αναθεωρήσεις».

Αρκεί μια ματιά στα έργα του για να καταλάβει κάποιος τη διαφορετικότητα της τεχνικής που ακολουθεί, η οποία γεννά ποικίλα συναισθήματα.

Η γνωριμία

«Θέλω η εικόνα να επικοινωνεί μαζί μου. Να με μαλώνει, αλλά και να εκπέμπει αγάπη. Παντρεύω το νατουραλιστικό με το νοητό, έχοντας αυτό το αποτέλεσμα. Αυτό που θέλω να βγάζω στα έργα μου είναι η στιγμή που το θείο αγγίζει τη γη» αναφέρει και περιγράφει την πρώτη του γνωριμία με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο:

«Ως σήμερα θυμάμαι ότι ο μακαριστός Χριστόδουλος μας είχε επισκεφτεί ως τιμώμενο πρόσωπο σε μια έκθεση αγιογραφίας στην οποία συμμετείχα. Οταν βρέθηκε μπροστά σε ένα έργο μου, εντυπωσιάστηκε τόσο που ήρθε γρήγορα προς εμένα. Στάθηκε μπροστά στην εικόνα, την ευλόγησε και με παρότρυνε να συνεχίσω. Αυτό ήταν και η σφραγίδα μου ως προς το στιλ που θα ακολουθούσα».

«Αγγίζει την ψυχή μου»

Με την αγιογραφία ο Νεοκλής Αράπογλου ασχολείται από την ηλικία των 25 ετών, σε μια περίοδο που εργάστηκε δίπλα σε έναν λαϊκό αγιογράφο της εποχής για λόγους επιβίωσης. «Ως καλλιτέχνη με συγκινούν όλες οι τεχνοτροπίες. Στην αγιογραφία, όμως, δείχνω ιδιαίτερη συμπάθεια, γιατί εκτός της καλλιτεχνικής έκφρασης περιέχει το θείο, το ιερό, τον ψυχισμό. Με αγγίζει στην ψυχή, με αναστατώνει, αλλά και με ηρεμεί ταυτόχρονα. Γι’ αυτό νιώθω ιδιαίτερα συναισθήματα όταν καλούμαι να αγιογραφήσω σε θέματα όπως η Πλατυτέρα, ο Χριστός, ο Ιωάννης και οι Αρχάγγελοι. Μου προκαλεί ψυχογράφημα και με κάνει να αγαπώ τα πάντα, τους ανθρώπους, τα ζώα, τη φύση. Αλλωστε, αυτό ακριβώς δίδαξε και ο Χριστός, την αγάπη».

Με τη μεικτή τεχνική του ο Νεοκλής Αράπογλου έχει αγιογραφήσει αρκετούς ιερούς ναούς, ενώ πολλά έργα του βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές. Εκτός, όμως, από την αγιογραφία ασχολείται και με την κλασική ζωγραφική και έργα του ταξιδεύουν μέχρι τη Μέση Ανατολή!

«Είχα τη χαρά έργα μου να παρουσιαστούν στην έκθεση Index 2018 που έγινε στο Ντουμπάι. Η έκθεση αυτή έχει ξεχωριστό ρόλο στο design και παρουσιάστηκαν συμμετοχές που χαράζουν νέες τάσεις παγκοσμίως. Η συμμετοχή μου προέκυψε ύστερα από μια νέα συνεργασία με μεγάλη ελληνική εταιρία επίπλων υψηλής αισθητικής. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, γιατί ήδη τα πρώτα αποτελέσματα από τις συνεργασίες που προέκυψαν την προηγούμενη εβδομάδα είναι εξαιρετικά».


spot_img


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...




Μποζουκια Αθηνα