Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025

Ενοχλημένος ο Γιώργος Αμούτζας μετά από ερώτηση για την προσωπική του ζωή

Ο Γιώργος Αμούτζας παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Breakfast@star» και...

O Γιώργος Παπαγεωργίου στο Game Time στέλνει διπλά χαμόγελα στα παιδιά με...

O Γιώργος Παπαγεωργίου στο Game Time στέλνει διπλά χαμόγελα στα...

Κέλλυ Κελεκίδου: Η φωνή της έγινε σύμμαχος των πρωταγωνιστριών της «Vaginahood» σε...

To δικό της λιθαράκι στην τεράστια προσπάθεια, υπέρ οργανώσεων προστασίας γυναικών, που κάνει η ομάδα της παράστασης «Vaginahood», θέλησε να βάλει η Κέλλυ Κελεκίδου.

Επετειακή εκδήλωση: 15 χρόνια «δημοκρατία»

Η εφημερίδα «δημοκρατία» γιορτάζει 15 χρόνια κυκλοφορίας με μια...

Ο Αμλετ στο… σκαμνί

❱❱ Υστερα από 400 χρόνια, αληθινοί λειτουργοί της Δικαιοσύνης καταδίκασαν σε κάθειρξη 10 ετών τον σαιξπηρικό ήρωα για τον φόνο του ΠολώνιουΑπό τη
Μαρία Μεϊμάρη

Τετρακόσια και πλέον χρόνια έχουν περάσει από τη συγγραφή του «Αμλετ», του γνωστού σαιξπηρικού έργου που έχει αφήσει το στίγμα του στην παγκόσμια λογοτεχνία. Την Παρασκευή και το Σάββατο 13-14 Απριλίου, ο διάσημος μυθιστορηματικός χαρακτήρας κάθισε στο… εδώλιο και καταδικάστηκε για την ανθρωποκτονία του Πολώνιου!

Η δίκη του Αμλετ και τις δύο ημέρες διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες! Στο τέλος, οι δικαστές και οι ένορκοι του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου έκριναν τον κατηγορούμενο ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή. Ωστόσο, του αναγνώρισαν ελαττωμένο καταλογισμό, καθώς και το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε κάθειρξη δέκα ετών και δύο μηνών!

Ολα τα παραπάνω δεν αποτελούν σενάριο φαντασίας, αλλά εκτυλίχθηκαν στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο πλαίσιο της παράστασης του Καταλανού σκηνοθέτη Ροζέρ Μπερνά «Please, continue (Hamlet)», που έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες. Αληθινοί λειτουργοί της Δικαιοσύνης, διακεκριμένοι δικηγόροι, ιατροδικαστές, ψυχίατροι και γνωστοί Ελληνες ηθοποιοί αυτοσχεδίασαν, έχοντας διαβάσει τη δικογραφία της υπόθεσης!

Οι δικαστές και οι ένορκοι, έπειτα από πολλή σκέψη, «σφράγισαν» τη μοίρα του σαιξπηρικού ήρωα. «Ηταν μια τιμητική πρόσκληση από το Εθνικό Θέατρο, στην οποία ανταποκρίθηκα με προθυμία. Επρόκειτο για μια μοναδική εμπειρία μιας εικονικής δίκης, που συνδύαζε και το στοιχείο της θεατρικότητας, καθώς επρόκειτο για παράσταση. Ο ρόλος μου δεν διέφερε σε τίποτε από την ενάσκηση του λειτουργήματός μου» δήλωσε στην «Espresso» ο δικηγόρος Δημήτρης Γκαβέλας, ο οποίος υποδύθηκε τον συνήγορο υπεράσπισης του Αμλετ στη δεύτερη παράσταση, στις 14 Απριλίου.

Ο ίδιος τόνισε ότι, τη στιγμή της απόφασης, δικαστήριο και κοινό διχάστηκαν. «Το μεν δικαστήριο, με οριακή πλειοψηφία, έκρινε τον Αμλετ ένοχο. Επίσης, μοιρασμένη ήταν και η ετυμηγορία του κοινού. Ηταν μια πολύ ευχάριστη συνεργασία με τους πρωταγωνιστές ηθοποιούς, τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω. Οπως επίσης ευχαριστώ τους συντελεστές του Εθνικού Θεάτρου και τον σκηνοθέτη της παράστασης» ανέφερε ο κ. Γκαβέλας, λέγοντας ότι, λίγο πριν ανακοινώσει την απόφαση ο πρόεδρος της «έδρας», ένιωσε την ίδια αγωνία που νιώθει και στις αληθινές δίκες, στις οποίες παρίσταται ως συνήγορος υπεράσπισης!

Η δικηγόρος Βιολέτα Κριτσίλη, η οποία ήταν συνήγορος πολιτικής αγωγής στην πρώτη, εικονική δίκη, για λογαριασμό της… Οφηλίας, από την πλευρά της ανέφερε ότι απόλαυσε την εμπειρία: «Το Εθνικό Θέατρο είναι ένας πολύ σοβαρός θεσμός και δεν είχα κανέναν δισταγμό να το κάνω. Η δίκη έγινε κανονικά, σαν να ήταν ακροαματική διαδικασία. Απλώς, είχαμε λίγο πιο περιορισμένο χρόνο για να εξετάσουμε τους μάρτυρες. Οι ένορκοι κληρώθηκαν από το κοινό, και μάλιστα με κωλύματα εξαίρεσης για όσους ήταν συγγενείς ή φίλοι μας και παρακολουθούσαν την παράσταση. Με λίγα λόγια, τηρήθηκε όλος ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, όπως ακριβώς γίνεται στα δικαστήρια»!

Σε «γκέτο» της Αθήνας

Οπως είπε η κυρία Κριτσίλη, η υπόθεση της παράστασης ήταν βασισμένη στο διάσημο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ομως, με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση, καθώς η πλοκή εξελισσόταν σε ένα «γκέτο» της Αθήνας τού σήμερα, ενώ ο Αμλετ δεν ήταν Δανός πρίγκιπας, αλλά ένας νεαρός 23 χρόνων, ο οποίος κλονίστηκε όταν έμαθε ότι η μητέρα του παντρεύτηκε τον αδελφό του νεκρού πατέρα του και θείο του. Στο δικαστήριο κατέθεσαν ακόμα αληθινός ιατροδικαστικής και ψυχίατρος, οι οποίοι ανέλυσαν διεξοδικά τον ψυχισμό του Αμλετ!

«Η ιδιαιτερότητα αυτής της παράστασης ήταν ότι έπρεπε να κινητοποιήσουμε το συναίσθημα του κοινού που παρακολουθούσε τη διαδικασία. Οταν αγορεύαμε, έπρεπε να κοιτάζουμε το κοινό, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο δικαστήριο, όπου κοιτάζουμε προς τους δικαστές» κατέληξε η κυρία Κριτσίλη. Στην παράσταση έπαιξαν οι ηθοποιοί Δημήτρης Πασσάς (Αμλετ), Στέλλα Βογιατζάκη (Οφηλία) και Τζίνη Παπαδοπούλου (Γερτρούδη). Επίσης, συμμετείχαν οι δικηγόροι Χριστίνα Νικολοπούλου (πολιτική αγωγή) και Αθανασία Μυλωνοπούλου (υπεράσπιση), ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Χρήστος Γεραρής, ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, ο ψυχίατρος Γιώργος Καραμπουτάκης κ.ά.

spot_img




ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ο Γιάννης Λάτσιος είχε 15 χρόνια να δει τα πρώην πεθερικά του, βρέθηκαν στην ορκωμοσία του Άγγελου»

Μία αποκάλυψη έκανε ο Γιώργος Λιάγκας κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Το Πρωινό» της Πέμπτης.

Χώρισαν μια ανάσα από τα Χριστούγεννα – Αυλαία στη σχέση ζευγαριού της σόουμπιζ

Από κοινού αντιλήφθηκαν πως η σχέση ολοκληρώθηκε και αποφάσισαν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους.

Ενοχλημένη η Καμπούρη με τη Μεσσαροπούλου: «Το λέει αυτό εκείνη που είναι γυναίκα και μητέρα;»

Η Δέσποινα Καμπούρη κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Το πρωινό» της Πέμπτης βλέποντας τα σχόλια της Τίνας Μεσσαροπούλου για το διαζύγιο της Σίσσυς Χρηστίδου πήρε θέση.

Ποιος είπε πως ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα; Το πιο ερωτευμένο ζευγάρι της ελληνικής σόουμπιζ!

Είναι ζευγάρι πολλά χρόνια και η ευτυχία τους ολοκληρώθηκε με τον γάμο και τις δύο κόρες τους.

Γιάννης Βούρος: «Το τραγούδι που θέλω να ακούγεται στην κηδεία μου είναι…»

Ο Γιάννης Βούρος καλεσμένος της εκπομπής «Buongiorno» το πρωί της Τετάρτης μεταξύ άλλων εξομολογήθηκε ποιο τραγούδι θέλει να παίζει στην κηδεία του.

Αγνώριστος ο ηθοποιός πριν από 34 χρόνια

Ο νεαρός της φωτογραφίας είναι καταξιωμένος ηθοποιός της χώρας μας. Τον αναγνωρίσατε;





Μποζουκια Αθηνα