Αναζήτηση

Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπρα ντε φερ «γιγάντων» στα Σκόπια

20119880
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη της Espresso στην Google

❱❱ Κόκκινος συναγερμός στις πρεσβείες των μεγάλων δυνάμεων μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας Αγριο παρασκήνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα στα Σκόπια. Αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης και την επιβεβαίωση των μεγάλων ποσοστών της αποχής στο δημοψήφισμα, σήμανε κόκκινος συναγερμός στις πρεσβείες των μεγάλων δυνάμεων. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός της FYROM Ζόραν Ζάεφ καθυστέρησε δύο ολόκληρες ώρες μετά την πρώτη δήλωσή του να εμφανιστεί εκ νέου στην αίθουσα Τύπου για να ενημερώσει τους δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο που τον περίμεναν.

Το μεγάλο… παζάρι που είχε ήδη αρχίσει για να υποστηριχτεί το «ναι», με χρηματοδότη μεταξύ άλλων και το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, το οποίο λειτουργεί ευθυγραμμισμένο με τις ΗΠΑ, πλέον στρέφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αναζήτηση των 11 «προθύμων» βουλευτών της αντιπολίτευσης που θα στηρίξουν την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι απλά για όσους αποφασίσουν να πουν «ναι» στο… άρωμα δολαρίων, για δύο λόγους: Ο πρώτος γιατί οι βαλίτσες με τις προσφορές «λαδώματος» για να πουν κάποιοι «ναι» θα έχουν ως αντίμετρο αντίστοιχες και για το «όχι». Μόνο που το χρώμα του χρήματος σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται να είναι αντί σε δολάρια σε… ρούβλια, καθώς η Ρωσία δεν θέλει επ’ ουδενί η FYROM να προσδεθεί στο άρμα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Πάντως, το ιδιαίτερο αυτό μπρα ντε φερ έχει προκαλέσει αναταράξεις στο γειτονικό κρατίδιο, που έτσι και αλλιώς από τη δημιουργία του, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, στηρίζεται σε γυάλινα πόδια, τα οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσουν.

Ηδη μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έχουν βγει τα μαχαίρια, ενώ παραμένει άγνωστο το παζάρι που θα θελήσουν να κάνουν οι Αλβανοί των Σκοπίων, που αλλάζουν στρατόπεδο ανάλογα με τις οδηγίες που λαμβάνουν. Δεν αποκλείεται, αν δεν προχωρήσει η συμφωνία, να βγουν πάλι στο «αντάρτικο» απειλώντας την ύπαρξη του κρατιδίου, μια και δεν υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε τη δημιουργία ενός νέου «Κοσόβου», με ό,τι θα σημάνει αυτό για την περιοχή.

Πάντως, οι τρεις βουλευτές του κόμματος της αντιπολίτευσης που παρέβησαν την απόφαση του κόμματος και πήγαν να ψηφίσουν γνώρισαν σε πρώτη φάση διαδικτυακό «λιντσάρισμα», δείχνοντας ότι δεν είναι τόσο εύκολο να ειπωθεί το «ναι» στη Βουλή. Ετσι κι αλλιώς, ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα στη FYROM, που μπαίνει σε έναν μεγάλο κύκλο περιπέτειας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος του.

Espresso News app
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ESPRESSO NEWS

Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο κινητό σας.

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Έκθεση από τον art Γιάννη Μίχα

Έκθεση από τον art Γιάννη Μίχα

Γιάννης Οικονόμου: Οι τρυφερές ευχές στον γιο του, Δημήτρη

Γιάννης Οικονόμου: Οι τρυφερές ευχές στον γιο του, Δημήτρη

Σύσσωμη η Κατσαφάδος family στο πολεμικό μουσείο

Σύσσωμη η Κατσαφάδος family στο πολεμικό μουσείο

Καμάρι για την κόρη του - Αργυρώ και Ιωάννης Τραγάκη σε εκδήλωση για την επέτειο του «ΟΧΙ» στη Βουλή

Καμάρι για την κόρη του - Αργυρώ και Ιωάννης Τραγάκη σε εκδήλωση για την επέτειο του «ΟΧΙ» στη Βουλή

Πέντε χρόνια από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά: Ραγίζουν καρδιές οι εικόνες της οικογένειάς της στο μνήμα – Ποιοι βρέθηκαν στο μνημόσυνο

Πέντε χρόνια από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά: Ραγίζουν καρδιές οι εικόνες της οικογένειάς της στο μνήμα – Ποιοι βρέθηκαν στο μνημόσυνο

Γιώργος Βρεττάκος: Μεγάλωσε και ζει στη γειτονιά του Μαζωνάκη, παίζει ντραμς, αλλά πάνω απ’ όλα έχει φιλότιμο!

Γιώργος Βρεττάκος: Μεγάλωσε και ζει στη γειτονιά του Μαζωνάκη, παίζει ντραμς, αλλά πάνω απ’ όλα έχει φιλότιμο!