Είδε την «Αφροδίτη» του Μποτιτσέλι και έπαθε έμφραγμα

❱❱ Η αναγεννησιακή ομορφιά της «Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι έκοψε κυριολεκτικά την ανάσα ενός 70χρονου επισκέπτη της Γκαλερί Ουφίτσι της Φλωρεντίας, ο οποίος υπέστη έμφραγμα την ώρα που θαύμαζε το αριστούργημα του 15ου αιώνα.

Ο αγνώστων στοιχείων Ιταλός βρισκόταν μπροστά στον πίνακα «Γέννηση της Αφροδίτης» (φωτό), όταν υπέστη έμφραγμα, το οποίο φέρεται ότι πυροδοτήθηκε από την «έντονη καλλιτεχνική εμπειρία» που βίωνε. Γνωστή και ως Σύνδρομο Σταντάλ, η ψυχοσωματική αυτή αντίδραση, που χαρακτηρίζεται από ζάλη, λιποθυμία, παραισθήσεις και ταχυκαρδία, και εμφανίζεται ως αντίδραση απέναντι σε ένα καλλιτεχνικό αριστούργημα, θεωρείται συνήθης στην περιοχή, όπως ανέφεραν οι γιατροί του νοσοκομείου Καρέτζι, όπου διακομίστηκε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Firenze Repubblica, για καλή του τύχη μέσα στην γκαλερί βρίσκονταν τέσσερις καρδιολόγοι, οι οποίοι τον επανέφεραν κάνοντας χρήση απινιδωτή. «Δεν είναι η πρώτη φορά που αρρωσταίνει κόσμος στην Ουφίτσι.

Συμβαίνει, ειδικά μπροστά σε αριστουργήματα όπως αυτά του Μποτιτσέλι και η “Μέδουσα” του Καραβάτζο» δήλωσε ο διευθυντής Αϊκε Σμιντ, προσθέτοντας ότι στις αρχές του χρόνου είχε λιποθυμήσει ένας επισκέπτης μπροστά στη «Μέδουσα», ενώ το 2016 ένας άλλος είχε πάθει επιληπτική κρίση μπροστά στην «Ανοιξη» του Μποτιτσέλι.

«Είναι η απόδειξη ότι η τέχνη επηρεάζει την πραγματικότητα» υπογραμμίζει, ενώ η Ιταλίδα ψυχίατρος Γκρατσέλα Μαγκερίνι, η οποία εργαζόταν στο νοσοκομείο Σάντα Μαρία Νουόβα της Φλωρεντίας, αναφέρει ότι έχουν καταγραφεί 106 περιστατικά Συνδρόμου Σταντάλ σε αυτό από το 1977 έως το 1986.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αρνήθηκε να παίξει θέμα η Φαίη Σκορδά: «Παρακαλώ πολύ δεν θέλω να συμμετέχουμε σε αυτό»

Η Φαίη Σκορδά κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Buongiorno» το πρωί της Παρασκευής αρνήθηκε να παίξει το θέμα με

Γωγώ Μαστροκώστα: Στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση

Η Γωγώ Μαστροκώστα δίνει μία ακόμα μάχη για τη ζωή της. Πριν μερικά χρόνια είχε νοσήσει σοβαρά αλλά με θεραπείες και δύναμη επανήλθε στην καθημερινότητά της.

Στο πλευρό του γιου της στην πρεμιέρα του – Είναι η μαμά Έλληνα πρωταγωνιστή

Η χαμογελαστή κυρία της φωτογραφίας είναι μητέρα του

Η νέα ανακοίνωση για τη Σία Κοσιώνη που θα συζητηθεί

Η αποχώρηση της Σίας Κοσιώνη από τον ΣΚΑΙ προκάλεσε έκπληξη και συζητήθηκε όσο τίποτα τις τελευταίες ημέρες.

Γιάννος Περλέγκας: Αυτοί οι ηθοποιοί ήταν οι γονείς του

Ο Γιάννος Περλέγκας έκανε είσοδο εδώ και λίγες ημέρες στη σειρά «Να μ’αγαπάς» και έφερε τα πάνω κάτω στις ζωές των ηρώων.

Δύσκολες ώρες για τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο

Δύσκολες στιγμές βιώνει ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, καθώς έκανε γνωστό...