Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

«Πότε μια γυναίκα πρέπει να φύγει» – Η Παρασκευή Φασούλη μιλά για...

Η ψυχίατρος-ψυχαναλύτρια και τακτικό μέλος της Βορειοελλαδικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας...

Πένυ Σκάρου: Ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου με τα χρώματα του...

Πρωταθλήτρια Ελλάδος στην ξιφασκία με τον Παναθηναϊκό ΑμεΑ η...

Ο κανίβαλος του Βέγκας

Κομμάτια ωμής σάρκας είχε στο στόμα του κανίβαλος που...

Οι ιστορίες διάσημων γυναικών που σε μικρή ηλικία παντρεύτηκαν μεγαλύτερούς τους αλλά...

Πρόωρα «στέφανα» υπό την επήρεια ναρκωτικών, νεανικά παντρολογήματα που...

«Αντίο» από Αμβρόσιο!

❱❱ Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει σήμερα επιστολή παραίτησης στην Ιερά ΣύνοδοΟ μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, ένας από τους αρχαιότερους στην επετηρίδα ιεράρχες, μια εξαιρετικά πληθωρική εκκλησιαστική φυσιογνωμία, που έχει προκαλέσει πολλές φορές κατά το παρελθόν ζωηρά τη δημόσια ζωή με δηλώσεις και πράξεις του, για ακόμη μία φορά δήλωσε δημόσια ότι θα παραιτηθεί. 

Μένει να φανεί αν τελικά ισχύει η παραίτηση, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Αμβρόσιος έχει δημόσια δηλώσει αυτή του την πρόθεση. Παραίτηση είχε προαναγγείλει από το 2017.

Μάλιστα, σε λειτουργία στην Παναγία Φανερωμένη γονάτισε μπροστά στην Ωραία Πύλη, ζητώντας συγγνώμη από όσους έχει στενοχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Χθες, πάντως, ο κ. Αμβρόσιος τέλεσε τη λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων και ανακοίνωσε, άλλη μια φορά, την πρόθεσή του να παραιτηθεί, λέγοντας ότι έχει συντάξει τη σχετική επιστολή, την οποία θα καταθέσει σήμερα στην Ιερά Σύνοδο, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του.

Ο κ. Αμβρόσιος έχει ζητήσει να τον διαδεχθεί ο αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας, ηγούμενος της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου και α’ γραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Αυτό που απομένει να φανεί είναι αν η Ιεραρχία έχει διάθεση να υλοποιήσει την επιθυμία του. Τρανό παράδειγμα, η Μητρόπολη Αρτης, όπου το 2016 ο πρώην μητροπολίτης Ιγνάτιος παραιτήθηκε υπέρ του πρωτοσυγκέλου του, αλλά η Ιεραρχία εξέλεξε διάδοχό του τον επίσκοπο Επιδαύρου Καλλίνικο.

Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας έχει αφήσει ευδιάκριτο το αποτύπωμά του στη δημόσια σφαίρα. Δηλώσεις και πράξεις του βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας, θετικά ή αρνητικά.

Ο ίδιος, ωστόσο, ποτέ δεν επεδίωξε την αυτοπροβολή. Υπήρξε βασικό μέλος της αδελφότητας της «Χρυσοπηγής» και πνευματικός αδελφός του μακαριστού Χριστόδουλου. Ταυτόχρονα, όμως, του άσκησε οξύτατη δημόσια κριτική.

Mαχητικός

Ηταν ωστόσο αυτός που γηροκόμησε τον αδελφό του Χριστόδουλου, έως ότου έφυγε από τη ζωή πέρυσι. Γεννήθηκε το 1938 στην Πάτρα. Στις 17 Αυγούστου 1976 εκλέχθηκε μητροπολίτης Ταλαντίου και τις 12 Οκτωβρίου 1978 μητροπολίτης της ιστορικής Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Διετέλεσε προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Χωροφυλακής και αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Δυναμικός και μαχητικός μητροπολίτης, στάθηκε υπέρμαχος των παραδοσιακών αξιών μέσα στην Εκκλησία, αλλά και στην κοινωνία. Συγκρούστηκε πολλές φορές με πολιτικά πρόσωπα, και για αυτόν τον λόγο ο ίδιος στιγματίστηκε ως «δεξιός», κάτι που ο ίδιος ποτέ δεν δέχθηκε ως πολιτική και κομματική ταμπέλα.

Βέβαια, πολλές φορές εκφράστηκε θετικά υπέρ της Χρυσής Αυγής. Το 2015 στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα στη μάχη κατά των Ευρωπαίων δανειστών, ωστόσο στη συνέχεια βρέθηκε απέναντι στον πρωθυπουργό.

Συγκρούστηκε σφοδρά δικαστικά με οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και καταδικάστηκε με τον αντιρατσιστικό νόμο σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή για μισαλλόδοξα κηρύγματα κατά των ομοφυλοφίλων.

offer

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Η Καγιά αντίπαλος της Καραμπέτη στα Βραβεία Ιρις

Αυτό κι αν είναι είδηση: η Βίκυ Καγιά θα...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....