Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Ο «βασιλιάς» στον θρόνο του!

Πανηγυρικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα για το τελευταίο διήμερο της φετινής Αποκριάς.

Εντυπωσιακά χειροποίητα άρματα, πρωτότυπες στολές, αλλά και έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα θα πρωταγωνιστήσουν και φέτος στις πανηγυρικές εκδηλώσεις του τελευταίου Σαββατοκύριακου της Αποκριάς σε όλη τη χώρα. Ολο αυτό το διάστημα δήμοι και πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν βάλει τα δυνατά τους ώστε να καταφέρουν να κερδίσουν το ενδιαφέρον, αλλά και το μεγάλο στοίχημα με τους εκδρομείς που θα επιλέξουν να «ξεφύγουν» με προορισμό τους πιο διάσημους καρναβαλικούς προορισμούς.   


Δύο παρελάσεις


Με τον τίτλο της Βασίλισσας της Αποκριάς να απονέμεται ακόμα μία χρονιά στην Πάτρα, χιλιάδες μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές είναι έτοιμοι να ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης και να στείλουν μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας. Τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή το ενδιαφέρον του κόσμου θα εστιαστεί στις δύο παρελάσεις που θα πραγματοποιηθούν στους κεντρικούς δρόμους της αχαϊκής πρωτεύουσας.


Συνολικά έχουν ετοιμαστεί δεκαέξι άρματα τα οποία θα κλέψουν την παράσταση με τη χιουμοριστική τους θεματολογία. Ειδικά φέτος οι υπεύθυνοι της Κοινωφελούς Επιχείρησης – Πατρινό Καρναβάλι αποφάσισαν να κρατήσουν μακριά από τη δημοσιότητα τα άρματα που θα παρουσιαστούν στην αρχή της παρέλασης, αφού θέλουν να καταπλήξουν τους πάντες με την αισθητική τους και την υπερσύγχρονη κατασκευή τους.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φετινός βασιλιάς Καρνάβαλος δεν θα μοιάζει καθόλου με τον περσινό, που ήταν εμπνευσμένος από την οικονομική κρίση. Το εντυπωσιακών διαστάσεων άρμα του Καρνάβαλου υπογράφουν οι καλλιτέχνες Αλέξης Ασημακόπουλος και Πέτρος Βρυώνης, ενώ μέχρι αυτή την ώρα κανείς δεν τον έχει δει από κοντά…


Ξάνθη


Εντυπωσιακά θα είναι και τα άρματα για την παρέλαση της Ξάνθης, όπου η καλλιτεχνική ομάδα ετοίμασε για φέτος πέντε συνολικά κατασκευές ιδιαίτερης θεματολογίας. Στην παρέλαση θα λάβουν μέρος 34 ομάδες με τις πιο τρελές αποκριάτικες στολές. Αρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τον βασιλιά Καρνάβαλο. Τη μουσική επένδυση έχουν αναλάβει ο Μπάμπης Δαργανάκης και η μουσική παραγωγός Ράνια Κωστάκη. Η παρέλαση θα κινηθεί μέσω της οδού 28ης Οκτωβρίου, θα περάσει από την κεντρική πλατεία και θα καταλήξει στον χώρο του γηπέδου του Α.Ο. Ξάνθης, όπου βρίσκονται τα στέκια των συλλόγων. Με τη λήξη της παρέλασης έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει ένα μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο, με τη συμμετοχή όχι μόνο των καρναβαλιστών αλλά και του κόσμου. Μουσική από τον dj Joe Vida, πυροτεχνήματα, άφθονο κρασί και πολύ χορός για τους φίλους της Αποκριάς. Στο… τιμόνι της παρουσίασης θα είναι ο Χρήστος Νέζος.


Σκύρος


Με κυρίαρχες μορφές τον «Γέρο», την «Κορέλα» και τον «Φράγκο» θα ξεκινήσει και φέτος η καρναβαλική παρέλαση στη Σκύρο. Τα σοκάκια της Χώρας θα «γεμίσουν» από τους ήχους των κουδουνιών που θα φορούν στις στολές τους οι συμμετέχοντες. Η προέλευση αυτού του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου και πολλοί μελετητές θεωρούν ότι έχει διονυσιακές ρίζες. Οι παλαιότεροι κάτοικοι του νησιού επιμένουν ότι ο Γέρος και η Κορέλα έρχονται κάθε χρόνο να υπενθυμίσουν στους Σκυριανούς μια φυσική καταστροφή που κατέστρεψε όλα τα κοπάδια του νησιού και ένας βοσκός με τα κουδούνια των αιγοπροβάτων του πήγε στο χωριό για να προειδοποιήσει τους άλλους για τη καταστροφή. Ενας άλλος εορτασμός του καρναβαλιού στη Σκύρο είναι η Τράτα.



Σορωνή



Τον καλύτερό τους εαυτό θα δώσουν οι διοργανωτές του 15ου Καρναβαλιού Σορωνής Ρόδου, οι οποίοι έχουν ετοιμάσει για φέτος υπέροχα άρματα και πεζοπόρα τμήματα που θα παρουσιαστούν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Το ραντεβού με τους καρναβαλιστές θεατές έχει δοθεί στους κεντρικούς δρόμους της περιοχής. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου, Το Αμπερνάλλι, με τη σημαντική στήριξη μελών, φίλων, του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ), της Δημοτικής Ενότητας Καμείρου και της Δημοτικής Κοινότητας Σορωνής.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...