Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το 2050 ο μισός πλανήτης θα φορά γυαλιά μυωπίας

Με γοργό ρυθμό εξαπλώνεται πανδημία που ωστόσο περνάει απαρατήρητη...

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Σκηνικό πολέμου στη Χάλκη

Μια ανάσα από σοβαρό επεισόδιο βρεθήκαμε το βράδυ της Τρίτης, εξαιτίας μιας ακόμη προκλητικής ενέργειας από πλευράς των Τούρκων, που θα μπορούσε να στοιχίσει ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές.

Την ώρα που το «Oruc Reis» εξακολουθεί να αλωνίζει, ακόμη και στα ανοιχτά των νησιών μας, μια τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμποδίσει τις προσπάθειες του Λιμενικού για τη διάσωση μεταναστών από ένα ταχύπλοο που είχε ναυαγήσει έξω από τη Χάλκη και μάλιστα «τύφλωσε» με λέιζερ το πλήρωμα ελικοπτέρου Super Puma που συμμετείχε στην επιχείρηση, με άμεσο κίνδυνο να προκληθεί δυστύχημα!

Το διπλό προκλητικό περιστατικό συνέβη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη «επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Eρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.».

Όμως, κατά τη διάρκεια της διάσωσης, μια τουρκική ακταιωρός προκάλεσε διπλό επεισόδιο. Αφενός «τύφλωνε» με λέιζερ το ελληνικό ελικόπτερο Super Puma που συμμετείχε στην επιχείρηση, αφετέρου επιχείρησε να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού!

«Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής επιχείρησης προς εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων και ενώ είχε ήδη διασωθεί με απόλυτη επιτυχία και σε ελάχιστο χρόνο μεγάλος αριθμός ατόμων, κατέφθασαν στην περιοχή δύο τουρκικές ακταιωροί.

Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω τουρκικά σκάφη δεν είχαν καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό κινδυνευόντων στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης ΕΚΣΕΔ την παρουσία τους. Επίσης, καλούσαν συνεχώς τα παραπλέοντα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή να αποχωρήσουν».

5134300 copy

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διασώθηκαν 96 αλλοδαποί, πέντε εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στην Κάρπαθο, 72 στη Ρόδο, ενώ άλλοι 19 παρελήφθησαν «με το έτσι θέλω» από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής!

«Σε αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση περί Παροχής Υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης στη Θάλασσα και του ασφαλούς συντονισμού και διεξαγωγής τέτοιων επιχειρήσεων, προσέγγισαν και παρέλαβαν από παραπλέον στην περιοχή πλοίο, σημαίας Μάλτας, τουρκικών συμφερόντων, 19 συνολικά διασωθέντες. Έτσι, δυσχέραιναν ακόμα περισσότερο το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής» αναφέρει το Λιμενικό.

Με γνώμονα την τήρηση και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι διασωθέντες υποβλήθηκαν σε τεστ για τον Covid-19 και, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μπήκαν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο που ενοικιάστηκε γι’ αυτόν τον σκοπό, όπου θα παραμείνουν τις προσεχείς ημέρες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...