Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

«Χρυσά δάκρυα» της Johnson & Johnson για το καρκινογόνο ταλκ της εταιρίας

Διατεθειμένη να πληρώσει όσο όσο για να απαλλαγεί από...

Το πιο ρομαντικό hotel στον κόσμο «αποσύρεται»

Υστερα από σχεδόν μισό αιώνα το πιο ρομαντικό ξενοδοχείο...

Χριστιανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Τέιλορ Σουίφτ

Σάλο προκάλεσε με δύο νέα τραγούδια της η Τέιλορ...

Η… γκαλερί των σταυρών του Αγίου Όρους

Το φωτογραφικό έργο του αείμνηστου Γιώργου Πούπη και η...

Ο σπουδαίος θεατράνθρωπος Γιώργος Βούρος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών νικημένος από τον καρκίνο

«Αυλαία» για τον…ευτυχισμένο πρίγκιπα!

Σε ηλικία 64 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος θεατράνθρωπος Γιώργος Βούρος. Νικημένος από τον καρκίνο, ο καλλιτέχνης, ο οποίος διέπρεψε ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής, άφησε την τελευταία του πνοή στις 8 το βράδυ της 27ης Αυγούστου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Ο «ευτυχισμένος πρίγκιπας», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του από το θεατρικό σινάφι, είχε συγκινήσει τα πλήθη του διαδικτύου με μια ανάρτηση που είχε κάνει πριν από λίγες εβδομάδες, με αφορμή τον ακρωτηριασμό του ποδιού του λόγω θρόμβωσης. Δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του στο facebook, στην οποία κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι με ακρωτηριασμένο το ένα πόδι του, είχε στείλει μήνυμα ψυχής προς πάσα κατεύθυνση. «Το πόδι είχε καταστραφεί από τη θρόμβωση. Έπρεπε να φύγει πριν με πάρει μαζί του. Η ζωή συνεχίζεται. Άσε που λοξοκοιτάζω ήδη το “Τέλος του παιχνιδιού” του Μπέκετ. Σας φιλώ!» είχε γράφει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

φ2 10

Ο Γιώργος Βούρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και ήταν εγγονός των παλιών πρωταγωνιστών του Εθνικού Θεάτρου Νίκου και Μερόπης Ροζάν.

Φοίτησε στο Κολέγιο Αθηνών (1965-1973) και στο Λύκειο Σχολής Μωραΐτη (τάξη Τάσου Λιγνάδη). Σπούδασε φιλοσοφία, αρχαία ελληνικά και αρχαία τραγωδία στο King’s College, στο Λονδίνο, όπως επίσης υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου στο Drama Centre, στη βρετανική πρωτεύουσα. Ως ηθοποιός πρωτοεμφανίστηκε το 1976 στο θέατρο ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους στην Ελλάδα, στην Αγγλία και την Αμερική. Ως σκηνοθέτης άρχισε από το Εθνικό Θέατρο το 1979, εργαζόμενος ως εισηγητής δραματολογίου και βοηθός σκηνοθέτης επί διευθύνσεως Αλέξη Μινωτή και Αλέξη Σολομού.

Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τον Δημήτρη Ροντήρη, τον Σπύρο Ευαγγελάτο, τον Μίνωα Βολανάκη, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Κώστα Μπάκα και τον Γιώργο Μιχαηλίδη. Μαθήτευσε κοντά στον Μ. Βολανάκη για μία δεκαπενταετία, πρώτα ως βοηθός σκηνοθέτης και ηθοποιός και αργότερα ως σκηνοθέτης. Υπήρξε στενός συνεργάτης του από το 1979 έως το 1991 και σκηνοθέτησε μαζί του παραστάσεις σε κρατικά και ιδιωτικά θέατρα. Το 1987, μαζί με τον Βολανάκη, δημιούργησε την πρώτη επαγγελματική απόδοση αρχαίας τραγωδίας στην αγγλική γλώσσα.

Στο Λος Άντζελες

Το 1991 εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες, όπου συνεργάσθηκε με ηθοποιούς όπως η Γκλέντα Τζάκσον και η Ερθα Κιτ. Εκτός από κρατικά, δημοτικά και ιδιωτικά θέατρα είχε δουλέψει ως σκηνοθέτης στο ραδιόφωνο και στην κρατική τηλεόραση. Ασχολήθηκε με τη μετάφραση θεατρικών έργων από τα γαλλικά, τα αγγλικά και τα ρωσικά. Μεταξύ των έργων που έχει μεταφράσει είναι το «Dinner Party» του Νιλ Σάιμον, το «Art» της Γιασμίνα Ρεζά κ.ά.

Το 2003-2004 παρακολούθησε ένα μεταπτυχιακό Master σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου με θέμα τη διδασκαλία θεάτρου σε ενηλίκους. Το 2006 επέστρεψε στην Αθήνα και δίδαξε υποκριτική στη Σχολή Βεάκη. Έκτοτε και μέχρι το 2018 υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος καλλιτεχνικά, μεταφράζοντας, σκηνοθετώντας και παίζοντας σε παραστάσεις. Ο Γιώργος Βούρος διατέλεσε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Δώρα Αρχοντάκη: «Τα realities ανοίγουν τις πόρτες»

Ηταν το μακρινό 2001, όταν το «Big Brother» έκανε...

Mοναχικός πρίγκιπας Χάρι στο Λονδίνο

Χωρίς κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας στο πλευρό του...

Τζένη Βάνου: Οι δύο άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της

Ο γιος της μεγάλης τραγουδίστριας Μιχάλης μιλά για τον...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...