Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, 2025

Η υπευθυνότητα ως δέσμευση των παρόχων τυχερών παιγνίων και ως στάση ζωής...

Το μήνυμα που έστειλαν οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα Υπεύθυνου...

Ορθάνοιχτες οι πόρτες για συνεργασία Καγιά με Σκάι

Στον αέρα του Σκάι θα κάνει την επόμενη εμφάνισή...

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...

Μαρία Καβογιάννη: Απόλαυσε τη φίλη της Ορνέλα Λούτη στη σκηνή

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους θεατές του θεάτρου Εν...

Πάσχα μέσα στα κοκπιτ

Ανησυχία στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την προκλητικότητα που δείχνει η Τουρκία, με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Η Τουρκία, όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές, δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσει την ένταση στον Αιγαίο. Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε, με πάνω από δύο χρόνια καθυστέρηση, τη Μεγάλη Εβδομάδα για να προκαλέσει μια βεβιασμένη αντίδραση της Αθήνας, παραβιάζοντας το FIR. Την ίδια στιγμή η αποστολή τουρκικών πλοίων για να εντοπίσουν το F-16 που έπεσε στη Χίο το 1996 είναι ενδεικτική των προθέσεών της Αγκυρας.

Συγκεκριμένα, τέσσερα οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν τη Μεγάλη Τρίτη στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως και σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία αναχαίτισής τους από ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εμπλοκή στην περιοχή του βόρειου Αιγαίου.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη εμπλοκή ελληνικών και τουρκικών μαχητικών σε εικονική αερομαχία από τον Ιανουάριο του 2012. Στο FIR Αθηνών εισήλθε επίσης ένα τουρκικό ελικόπτερο, στην ίδια περιοχή, το οποίο απογειώθηκε από πολεμικό πλοίο της Τουρκίας, προχωρώντας σε τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου προτού αναχαιτιστεί από ελληνικά μαχητικά.

Διπλωματικές ενέργειες

Η προκλητικότητα των Τούρκων έχει ανησυχήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Την ίδια στιγμή, τουρκικά πλοία βρίσκονται σε διεθνή ύδατα νότια της Χίου για την ανέλκυση τουρκικού F-16 που κατέπεσε το 1996 στην περιοχή, παρασύροντας στον θάνατο τον Τούρκο σμηναγό Ναΐλ Ερντογάν. Η κόρη του άτυχου πιλότου, Εβριμ, η οποία έχει ζητήσει τη σορό του πατέρα της, έχει κινηθεί δικαστικά κατά των ελληνικών Αρχών επιρρίπτοντας ευθύνες για την πτώση του αεροσκάφους σε Ελληνες πιλότους.

Το τουρκικό μαχητικό είχε καταπέσει στις 8 Οκτωβρίου 1996 κατά τη διάρκεια αερομαχίας με ελληνικά μαχητικά, όπως υποστηρίζει η Τουρκία.
Ενημερωμένη και σε ετοιμότητα για να συνδράμει τις έρευνες, εφόσον χρειαστεί, δηλώνει η Αθήνα, η οποία «παρακολουθεί στενά το ζήτημα» ώστε να διασφαλίσει ότι οι τουρκικές έρευνες «θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

«Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε όλες τις δέουσες διπλωματικές ενέργειες προς την τουρκική πλευρά προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι τουρκικές έρευνες θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, εκφράζοντας ταυτοχρόνως την ετοιμότητα της Ελλάδος, εάν χρειαστεί, να συνδράμει στις προσπάθειες εντοπισμού και ανέλκυσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κούτρας.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Το πάρτι που οργάνωσε η Αννα Βίσση για τα γενέθλια της αδελφής της

Γενέθλια, ντουέτα και γλεντοκόπι έως τα ξημερώματα. Μια ξεχωριστή...

Βγαίνει στο σφυρί γράμμα της Νταϊάνα σε Τσιγγάνα μέντιουμ

Στο σφυρί βγαίνει χειρόγραφη επιστολή που έγραψε «από καρδιάς»...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Πήγε να διασκεδάσει με τον νέο σύντροφό της στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο πρώην της

Πήρε τον σύντροφό της και πήγαν να διασκεδάσουν στο μαγαζί που εμφανίζεται ο πρώην της σύντροφος

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί




Μποζουκια Αθηνα