H ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΟΛΟΡΘΗ! Τρία ντοκιμαντέρ του Γιώργου Λιάνη για το 1821 στην COSMOTE HISTORY

Ο Γιώργος Λιάνης, μέσα στο δύσκολο χρόνο της πανδημίας, ολοκλήρωσε τρία ντοκιμαντέρ για την Επανάσταση του 1821. Θα προβληθούν στις 6, 13 και 20 Μαρτίου 2021, από την COSMOTE HISTORY.

Ταξίδεψε στην Οδησσό, στην Κέρκυρα, στην Αίγινα, στο Ναύπλιο, στο Βελεστίνο, για να ολοκληρώσει μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα.

Τα τρία επεισόδια έχουν ξεχωριστούς τίτλους:

1ο επεισόδιο: «Συλλογάται καλά, όποιος συλλογάται ελεύθερα»
(Ρήγας Βελεστινλής)

2ο επεισόδιο: «Γι’ αυτά επολεμήσαμε» (αποσπασματικά λόγια του Μακρυγιάννη, θέλοντας να υποδείξει σε κάποιον Έλληνα, να μην πουλάει τις αρχαιότητες).

3ο επεισόδιο: «Θεϊκιά κι όλη αίματα πατρίδα» (Διονύσιος Σολωμός)

Στη σειρά πήραν μέρος εξέχουσες προσωπικότητες του τόπου μας και ανάμεσά τους ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Διευθυντής του Μουσείου της Ακροπόλεως κ. Δημήτριος Παντερμαλής, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου κ.κ. Χρήστος Γιανναράς, Μαρία Ευθυμίου κ.ά., η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων Κα Έλλη Δρούλια, ο στρατιωτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, οι καλλιτέχνες Βασίλης Παπαβασιλείου, Γιάννης Μετζικώφ, Σοφία Σπυράτου, Στέλιος Μάινας. Τέλος, ο Πρέσβης ε.τ. Χάρης Δημητρίου, που διετέλεσε παλαιότερα Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουκρανία.

Το ρόλο της αφηγήτριας έχει η Κοραλία Καράντη.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται σπάνιο αρχειακό υλικό, με ντοκουμέντα από τις Εκθέσεις της Βουλής για τον Ρήγα Βελεστινλή και τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Το πρώτο επεισόδιο είναι η γέφυρα που ενώνει τα προεπαναστατικά οράματα του Ρήγα, μέχρι τις ευλογημένες πραγματώσεις του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας.

Το δεύτερο επεισόδιο αναφέρεται στην κληρονομιά του Καποδίστρια. Η Κοραλία Καράντη διαβάζει Σεφέρη, Μακρυγιάννη και απαγγέλλει Σολωμό, Κάλβο, Παλαμά και Πολέμη.

Στο τρίτο επεισόδιο γίνεται ολοφάνερο πως αυτή η επανάσταση, η βγαλμένη από τα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά, δεν σταμάτησε ολόκληρο τον 19ο αιώνα και γι’ αυτό δεν τελείωσε. Στο τρίτο αυτό επεισόδιο, διαφαίνεται ότι ο Αγώνας ήταν ένα κοινωνικό, πολεμικό και πολιτικό γεγονός. Με τον ρόλο των ξένων Δυνάμεων και το Φιλελληνικό Κίνημα που σάρωσε την Ευρώπη.

Στη σειρά ντοκιμαντέρ, έχει πάρει μέρος η Ηρώ Σαΐα, τραγουδώντας δημοτικά τραγούδια και ο Θανάσης Βασιλόπουλος, που με τον άραχνο ήχο του κλαρίνου του, φέρνει στο νου τις μουσικές εκείνης της εποχής.

Πηγή: dedomeno.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πασίγνωστος τραγουδιστής αρραβωνιάστηκε με τον σύντροφό του!

Μετά από τρία χρόνια σχέσης ήρθε και ο αρραβώνας!

Ζευγάρι ηθοποιών παντρεύτηκε στα κρυφά – Ερωτεύτηκε στα γυρίσματα πετυχημένης σειράς

Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος που οδήγησε σε γάμο!

Αποκλειστικό! Η προαγγελία γάμου των Οικονομάκου – Τσερέλα: Δεν παντρεύονται στην Πάρο

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα σε λίγες ημέρες θα είναι παντρεμένοι.

Σία Κοσιώνη: Η νέα «σιδηρά κυρία» της Αγίας Παρασκευής

Η Κοσιώνη θα παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της...

Δεν γνωρίζαμε καν τη σχέση τους κι όμως είναι παντρεμένοι με παιδιά

Αυτό το ζευγάρι είναι χαμηλών τόνων και πολλοί δεν γνώριζαν πως είναι μαζί και μάλιστα παντρεμένο με δύο παιδιά!

Πρωταγωνίστρια που πήρε πρόσφατα διαζύγιο μετά από 17 χρόνια έκανε έξοδο με τον νεαρό σύντροφό της

Η ηθοποιός ερωτεύτηκε ξανά και μάλιστα έναν άντρα αρκετά νεότερό της και συνάδελφό της, τον

Κεφαλονιά: Η μητέρα της 19χρονης Μυρτώς «σπάει» τη σιωπή της – Δείτε όσα κατέθεσε

Την περασμένη Πέμπτη η μητέρα της 19χρονης Μυρτώς που πέθανε στην Κεφαλονιά μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών κατέθεσε όσα γνώριζε.