Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

«Έφυγε» στα 84 του ο κορυφαίος λαϊκός συνθέτης Τάκης Μουσαφίρης!

Ο «Ταξιτζής» πήρε κούρσα τον «Ξένο» για τον… Παράδεισο! Ο Τάκης Μουσαφίρης, ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς στην ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, άφησε χθες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών.

Οι πρώτες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν συνέδεσαν τον θάνατό του με τη νόσο Covid-19, από την οποία είχε προσβληθεί, αλλά η οικογένειά του το διέψευσε. «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Τάκης Μουσαφίρης είχε αναρρώσει ήδη εδώ και μία εβδομάδα από τον κορονοϊό, αλλά, δυστυχώς, νικήθηκε από την αρρώστια που τον ταλαιπώρησε το τελευταίο εξάμηνο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των δικών του ανθρώπων στα social media, με ανθρώπους από το περιβάλλον του δημιουργού να συμπληρώνουν στα σχόλιά τους ότι νικήθηκε από τον καρκίνο.

Ο Τάκης Μουσαφίρης συνεργάστηκε με μια… στρατιά μεγάλων ερμηνευτών: από τον Στράτο Διονυσίου, τον Δημήτρη Μητροπάνο και τη Ρίτα Σακελλαρίου μέχρι τον Μιχάλη Μενιδιάτη, τη Πίτσα Παπαδοπούλου και τον Τόλη Βοσκόπουλο. Γεννημένος στα Γιάννενα ο Παναγιώτης, όπως ήταν το βαφτιστικό του όνομα, άρχισε να έλκεται από τους ήχους σε πολύ μικρή ηλικία, και οι γονείς του τού αγοράσαν μια κιθάρα.

f3 unnamed
Με τον Στράτο Διονυσίου

Οι μελωδίες του

«Ακουγα να παίζει πιάνο μια γειτόνισσα και προσπαθούσα να μάθω τους τόνους. Μετά προσπαθούσα να κουρδίσω την κιθάρα ακούγοντας τα κουδούνια των προβάτων» είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Ωστόσο, οι μελωδίες τον μάγεψαν περισσότερο ένα καλοκαίρι που βρέθηκε για διακοπές στο χωριό του πατέρα του, τους Καλαρρύτες. «Δεν υπήρχαν τότε αυτοκίνητα. Πηγαίναμε παντού με τα μουλάρια περνώντας μέσα από τα έλατα. Ξαφνικά, ακούω θαυμάσιες μελωδίες στα αυτιά μου. Δεν ξέρω από πού προέρχονταν. Ηταν ένα παραδείσιο, παράξενο πράγμα. Τελικά αντιλήφθηκα ότι όλες αυτές οι μελωδίες προέρχονταν από τα πέταλα των αλόγων. Ετσι έγραψα τις πρώτες μου μελωδίες. Αργότερα εμπνεύστηκα από τα κουδούνια των προβάτων» είχε αναφέρει στην ίδια συνέντευξή του.

Οι πρώτες του δουλειές στην Αθήνα ήταν σε μικρά ταβερνάκια και μπουάτ της Πλάκας. Επαιζε κιθάρα, μπουζούκι και παράλληλα έγραφε μελωδίες και στίχους. Οπως είχε παραδεχτεί ο ίδιος, τις περισσότερες φορές άκουγε μια φωνή, «πατούσε» πάνω σε αυτή και έγραφε το τραγούδι που της ταίριαζε.

f5 mitropanos
Στο στούντιο με τον Δημήτρη Μητροπάνο

Συνεργασίες

Μερικά από τα μεγαλύτερα σουξέ του τα έδωσε σε καλλιτέχνες που μεσουρανούσαν τη δεκαετία του ’70. Ενας από αυτούς ήταν ο Δημήτρης Μητροπάνος. «Κάνε κάτι να χάσω το τρένο», «Πες μου πού πουλάν’ καρδιές», «Σε μια στοίβα καλαμιές», «Χιονάνθρωπος» είναι μερικά από τα τραγούδια που συνέδεσαν καλλιτεχνικά τους δύο άνδρες. «Οταν έγραφα ένα τραγούδι, έγραφα μια ιστορία για τον κάθε καλλιτέχνη, κυρίως βιωματική. Με ενέπνεε ο καθένας διαφορετικά» είχε δηλώσει κάποτε για τις συνεργασίες του.

Τη δεκαετία του ’80 έδωσε τεράστιες επιτυχίες στον Στράτο Διονυσίου, ο οποίος χάρη στον Τάκη Μουσαφίρη έκανε τότε μια νέα καριέρα τραγουδώντας τα διαχρονικά κομμάτια «Ο ταξιτζής», «Εγώ ο ξένος», «Ενα λεπτό περιπτερά», «Εγώ να δεις».

f6 papadopoulou
Αγκαλιά με την Πίτσα Παπαδοπούλου

Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε και το καλλιτεχνικό πάντρεμα του δημιουργού με την Πίτσα Παπαδοπούλου, η οποία έχει δηλώσει για εκείνον: «Αν δεν ήταν ο Μουσαφίρης, εγώ θα ήμουν απλά μια τραγουδίστρια που ίσως να μη με ήξερε κανείς σήμερα». Η κηδεία του Τάκη Μουσαφίρη θα τελεστεί το Σάββατο στα Ιωάννινα.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...