Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση: «Όσα (δε) λέμε» κάθε Δευτέρα στο...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση και μας προσκαλεί...

Η έκπληξη που ετοιμάζουν παιδιά του συλλόγου «Μουσικό Οραμα» στη «Γιορτή Μητέρας...

Πλησιάζει η ημέρα για τη δεύτερη «Γιορτή Μητέρας Παιδιού...

Δημήτρης Καλλιβωκάς: «Ανάσταση» στην Τήνο!

Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα με την υγεία...

Σε κατάσταση πολιορκίας τα νοσοκομεία της Αττικής! Διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ το τρίτο κύμα της πανδημίας επελαύνει και γεμίζει τις Εντατικές.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το υπουργείο Υγείας προχώρησε χθες στην εκκένωση του Ερυθρού Σταυρού και στη μετατροπή του σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση έγινε εντελώς ξαφνικά και εκτός σχεδιασμού, την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας προστατεύεται. Ήδη, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, έχουν ξεκινήσει οι μεταφορές ασθενών άλλων παθήσεων.

Παράλληλα, η οριακή κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί το ΕΣΥ αποτυπώνεται τόσο στις κενές κλίνες Covid-19 όσο και στις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Μάλιστα, πολλοί είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς που παραμένουν εκτός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και βρίσκονται σε λίστα αναμονής αναζητώντας μάταια κρεβάτι σε Εντατική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έναρξη της χθεσινής εφημερίας οι ασθενείς αυτοί είχαν ξεπεράσει τους 50! Επίσης σε σύνολο 338 κλινών ΜΕΘ κενές ήταν μόλις δέκα (!), δύο στο ΚΑΤ και οκτώ στη «Σωτηρία»! Τα παραπάνω δεδομένα προμήνυαν ακόμα μία δύσκολη και επίπονη εφημερία στην Αττική, καθώς τα μεγάλα νοσοκομεία, όπως το «Γ. Γεννηματάς» και ο Ευαγγελισμός, βρίσκονται σε πληρότητα 100%.

«Πονοκέφαλο», όμως, προκαλούν και οι απλές νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό. Αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο υπάρχουν συνολικά 2.251 νοσηλευτικές κλίνες του ΕΣΥ και σ’ αυτές νοσηλεύονται 1.995 ασθενείς με Covid.

Το υπουργείο Υγείας ψάχνει απεγνωσμένα… σανίδα σωτηρίας στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος διαθέτει μεγάλη επάρκεια σε κλίνες νοσηλείας.

Ήδη ορισμένοι ιδιώτες έχουν διαθέσει περισσότερες από 120 κλίνες ΜΕΘ για εκτός Covid ασθενείς, ενώ δύο νοσοκομεία των ομίλων Υγεία (Μαιευτήριο Λητώ) και Ιατρικού Κέντρου (Ι.Κ. Περιστερίου) διέθεσαν επιπλέον 145 κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με κορονοϊό. Ωστόσο, οι ανάγκες διογκώνονται καθημερινά και πρέπει να μπουν στη μάχη επιπλέον γιατροί και νοσηλευτικά κέντρα του ιδιωτικού τομέα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε έκκληση στους ιδιώτες να ενταχθούν στο ΕΣΥ, με παροχή αυξημένων κινήτρων (2.000 ευρώ καθαρά), προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις στους γιατρούς του δημόσιου τομέα, που εδώ και πάνω από έναν χρόνο δίνουν ηρωική και ανιδιοτελή μάχη.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΓΝΕ) Παναγιώτης Παπανικολάου περιέγραψε μια δραματική εικόνα λέγοντας ότι «124 βαρέως πάσχοντες ασθενείς περιμένουν το τελευταίο εικοσιτετράωρο να εισαχθούν σε ΜΕΘ, 75 είναι ασθενείς COVID. Προφανέστατα έχουν τελειώσει οι ΜΕΘ». Συμπλήρωσε επίσης ότι πλέον, όταν αδειάσει κλίνη ΜΕΘ, πρυτανεύει η ηλικία των ασθενών, και ζήτησε να γίνει επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών.

Τη δραματική κατάσταση στο Λαϊκό Νοσοκομείο περιέγραψε ο ειδικευόμενος παθολόγος Αιμίλιος Κακλαμάνης. «Δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο, αλλά προς τα εκεί οδεύουμε!» εκτίμησε σχετικά με την κατάσταση στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι είναι «μαθηματικά που δεν βγαίνουν».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...