Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025

Kυνηγός χρυσού ο χασάπης του Βόλου

Επίδοξος χρυσοθήρας ήταν ο 40χρονος σεσημασμένος Αλβανός που κατακρεούργησε...

Κορμάρα η Έλλη Αγγελιδάκη στο Ρέθυμνο

Διακοπές στη γενέτειρά της, το Ρέθυμνο, κάνει η Ελλη...

Στην Κεφαλλονιά ο γάμος του νέου βοηθού υφυπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ...

Εντονο «άρωμα Ελλάδας» είχε ο γάμος του νέου βοηθού...

Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Ο Ντέμης Νικολαΐδης ήταν εκεί μέχρι το τέλος

«Λύγισε» ο Ντέμης Νικολαΐδης βλέποντας τη σύντροφό του να...

«Οδηγός» για… χαλαρή μετάβαση από τη νηστεία στο πασχαλινό τραπέζι

Το απότομο πέρασμα από τη νηστεία της Σαρακοστής ή της Μεγάλης Εβδομάδας σε ένα πιο «βαρύ» φαγητό το βράδυ του Μ. Σαββάτου ή την Κυριακή του Πάσχα κρύβει ορισμένους κινδύνους.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Για τον λόγο αυτό η μετάβαση θα πρέπει να μην είναι πολύ απότομη και να συνοδεύεται από ορισμένες βασικές διατροφικές οδηγίες, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ιδιαιτέρως στο δείπνο του Μ. Σαββάτου, καθώς, αφενός, καταναλώνεται κατά τις βραδινές ώρες, αφετέρου, έρχεται αμέσως μετά την περίοδο νηστείας.

Είναι απαραίτητο να ακολουθούνται ορισμένες βασικές οδηγίες κατά τα εορταστικά τραπέζια, που θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν το φαγητό χωρίς υπερβολές και προβλήματα για τον οργανισμό. Ετσι, λοιπόν, προτείνουμε:

  • Το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου και το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα καταναλώστε ελαφριά γεύματα.
  • Βάλτε στη μαγειρίτσα περισσότερα χορταρικά ή επιλέξτε κοτόσουπα.
  • Σερβίρετε πάντα στο πιάτο σας και μην τσιμπάτε από το τραπέζι.
  • Αφαιρέστε το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας.
  • Προτιμήστε κατσίκι, που έχει λιγότερο κορεσμένο λίπος από το αρνί.
  • Καταναλώστε σε κάθε γεύμα άφθονα λαχανικά.
  • Προτιμήστε παραδοσιακούς τρόπους ψησίματος, όπως στον φούρνο, στη γάστρα κ.λπ.
  • Επιλέξτε συνταγές για κουλουράκια ή τσουρέκι στις οποίες, αντί για ζωικό βούτυρο, θα χρησιμοποιήσετε φυτική μαργαρίνη, ώστε να… γλιτώσετε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη.

Ποιοι να προσέχουν

  • Ατομα που έχουν υψηλά ή οριακά επίπεδα ουρικού οξέος πρέπει να περιορίσουν ή να αποφύγουν την κατανάλωση εντοσθίων, γλυκαδιών (π.χ. μαγειρίτσα, κοκορέτσι) και αλκοόλ.
  • Ατομα με προβλήματα στο στομάχι ή / και το έντερο. Τα πιο συχνά περιστατικά που συναντάει κανείς το Πάσχα είναι τα γαστρεντερικά προβλήματα, κυρίως φουσκώματα, μετεωρισμοί, δυσπεψίες και δυσκοιλιότητα. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, αποφύγετε να φάτε βαριά. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, αρκεστείτε σε λίγη μαγειρίτσα ή σε λίγο ψητό κρέας χωρίς πέτσα, με άφθονη σαλάτα και ένα αβγό βραστό.
  • Ατομα με προβλήματα στην καρδιά και υψηλή πίεση. Η απότομη μετάβαση από ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο σε ένα πασχαλινό, πιο δύσπεπτο, αυξάνει τις ανάγκες για αιμάτωση του γαστρεντερικού σωλήνα, με επακόλουθο τη μεγαλύτερη επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας.

Οσοι από εσάς έχετε λίγο «τσιμπημένη» πίεση ή πρόβλημα με την καρδιά αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες φαγητού και μην προσθέτετε αλάτι σε αυτό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Έφυγε πέντε μήνες μετά τον θάνατο του πατέρα της

Βαρύ πένθος έπεσε στην οικογένεια της Αλεξάνδρας Νικολαΐδου με...

Πένθος για τον Ντέμη Νικολαϊδη – Πέθανε η σύντροφός του, Αλεξάνδρα Νικολαΐδου

Η Αλεξάνδρα Νικολαΐδου έφυγε από τη ζωή μετά από...

Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Η αλλαγή στην εμφάνιση λόγω καρκίνου και η στήριξη του Ντέμη

Η Αλεξάνδρα Νικολαΐδου πάλεψε γενναία με τον καρκίνο και...

Το μήνυμα της Αλεξάνδρας Νικολαΐδου για τον καρκίνο: «Θα κερδίσω τη μάχη και για τους δυο»

Η Αλεξάνδρα Νικολαΐδου στα περσινά της γενέθλια που έγινε 40 έγραφε πως θα νικήσει τον καρκίνο δίνοντας υπόσχεση στον πατέρα της.

«Ραγίζει καρδιές» η Ρία Δελούτση για τον αδικοχαμένο γιο της: «Καλή αιωνιότητα ψυχή μου. Δεν θ’ αργήσω»

Η Ρία Δελούτση έζησε μεγάλη επιτυχία παίζοντας στον ελληνικό...

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Κουμπάρα με αρχαίο ελληνικό αέρα

Ένα ιδιαίτερο γεγονός βίωσε η δυναμική πρόεδρος της Φωνής...

Παραμυθένιος γάμος για τη Μαρία Θωμά και τον Ιαν Χολμς

Η Μαρία Θωμά παντρεύτηκε τον Ιαν Χολμς όπως σας...