Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο Ετεοκλής Παύλου αποκαλύπτει για το ατύχημα: «Δεν χτυπούσε το κινητό μου...

Με αφορμή την συνέντευξη που παραχώρησε ο Στάθης Παπούλιας...

Συγκλονίζει η Κατερίνα Γκαγκάκη: «Είμαι ένας αρκετά καταθλιπτικός άνθρωπος»

Η Κατερίνα Γκαγκάκη κατά τη διάρκεια του νέου ριάλιτι...

Η συγκίνηση της Νένας Χρονοπούλου για τον γιο της: «Γεννήθηκε 25 εβδομάδων,...

Η Νένα Χρονοπούλου κάθισε στον καναπέ της εκπομπής «Super...

«Ψυχοκόρες»: Ο Κοσμάς επισκέπτεται τη Νέλλα στη κλινική

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ψυχοκόρες».Έξι...

Ο Έλληνας φοιτητής που «κυνηγά» τον κορονοϊό

Είναι Ελληνας, 22 ετών, σπουδάζει Επιστήμη των Υπολογιστών και Τεχνητή Νοημοσύνη στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στη διάρκεια της καραντίνας έβαλε τη σφραγίδα του σε μια ιστοσελίδα με καθημερινά στατιστικά στοιχεία για τον κορονοϊό ανά χώρα, νομό και περιφέρεια, τη ncovtrack.com, μέσα σε μόλις 18 ημέρες.

  • Από τον
    Ηλία Μαραβέγια

Ο Γιώργος Καραμπάσης, ο οποίος γεννήθηκε στη Γλυφάδα και σε ηλικία 16 ετών μετακόμισε με τους γονείς του στο Λονδίνο, κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να γίνει είδηση σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης ως ένα από τα πολλά υποσχόμενα μυαλά της γενιάς του.

Φ3
Ο 22χρονος φοιτητής μπροστά στον υπολογιστή του

«Ηταν τον περσινό χειμώνα όταν συζητούσα με φίλους και γνωστούς για τον αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού στη Σκοτία. Παρόλο που τα κοιτάζαμε, δεν ξέραμε πόσα κρούσματα υπήρχαν στην πόλη του Εδιμβούργου. Λίγο αργότερα, τον Μάρτιο του 2020, μιλούσα συχνά με τους παππούδες κι ενώ μου έλεγαν τα συνολικά κρούσματα της Ελλάδας δεν θυμούνταν πόσα κρούσματα είχε η Αττική, όπου κατοικούν. Ετσι μου ήρθε η ιδέα να υλοποιήσω μια σελίδα για τον κορονοϊό με αναλυτικά στοιχεία και στατιστικά για κάθε περιοχή της Ελλάδας, της Σκοτίας και άλλων χωρών, όλα μέσα σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα. Αρχισα να κατασκευάζω τη ncovtrack.com στις 7 Μαΐου και τελειοποίησα την πρώτη βασική της έκδοση στις 25 Μαΐου» περιγράφει στην «Espresso» ο 22χρονος φοιτητής.

Τα στοιχεία

Τι είναι αυτό που κάνει τη δική του ιστοσελίδα ξεχωριστή σε σχέση με τις άλλες που υπάρχουν στο διαδίκτυο για τη νόσο Covid-19; Οπως μας λέει, η μεγαλύτερη διαφορά είναι ο αριθμός στοιχείων που περιέχει.

Οταν μπαίνει κάποιος στο site βλέπει άμεσα τα δεδομένα ανά χώρα μαζί με τους θανάτους, τις διασωληνώσεις, τις αναρρώσεις, τα τεστ, ακόμα και τις δόσεις των εμβολίων που έχουν γίνει στον πληθυσμό.

Επιλέγοντας στη συνέχεια μια χώρα, ο χρήστης μπορεί να δει τα στατιστικά στοιχεία ανά περιοχή επιλογής του. Στοιχεία που προέρχονται από επίσημες κυβερνητικής ιστοσελίδες της κάθε χώρας, όπως αυτή του ΕΟΔΥ στην Ελλάδα.

Φ1 ΞΕΓΥΡ

«Σε άλλες ιστοσελίδες δεν υπάρχουν τόσο εξειδικευμένα στοιχεία ανά περιοχή της κάθε χώρας. Τώρα, μάλιστα, που βγήκαν και τα εμβόλια, δεν έχω δει κάποια άλλη σελίδα που να παρέχει όλα τα παραπάνω στατιστικά μαζί με τους εμβολιασμούς και να είναι τόσο εύκολα προσβάσιμη» εξηγεί ο Γιώργος Καραμπάσης.

Παρακολουθώντας τα στοιχεία που ανανεώνονται σε καθημερινή βάση στην πλατφόρμα, ο 22χρονος φοιτητής μάς μεταφέρει την ιστορία… πίσω από τους αριθμούς αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο 3ο κύμα και τώρα κορυφώνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως θα είναι το τελευταίο κύμα που θα έχουμε, διότι μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί περίπου το 20,75% του συνολικού πληθυσμού, ενώ το 9,10% έχει λάβει και τις δύο δόσεις. Ως εκ τούτου, τα στοιχεία είναι περιορισμένα. Τα θετικά νέα είναι πως το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ημερήσιος μέσος όρος των εμβολιασμών αυξήθηκε κατά 80%. Πιστεύω, πάντως, πως τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας θα κρατηθούν το λιγότερο μέχρι τα μέσα του 2022, οπότε και θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο κομμάτι του συνολικού πληθυσμού και θα έχουν καλυφθεί και οι μεταλλάξεις του ιού με τον εμβολιασμό ή και άλλα μέσα» αναφέρει στην «Espresso».

«Καλή ιδέα»

Οσο για τις χώρες που κινούνται γρήγορα στο εμβολιαστικό κομμάτι, κατ’ επέκταση και στην ανοσία τους; «Από όσο βλέπω, το Ισραήλ μάς έχει δώσει μια καλή ιδέα για το αποτέλεσμα, αφού έχει εμβολιαστεί το 58,77% και το 55,39% με πρώτη και δεύτερη δόση, αντίστοιχα. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε για πρώτη φορά από τον Ιούνιο διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Αυτό δείχνει πως οι εμβολιασμοί “δουλεύουν”, αλλά φυσικά θα πρέπει να δούμε και τις άλλες χώρες. Η Μεγάλη Βρετανία τώρα μπαίνει στη φάση όπου εμβολιάζονται με τη δεύτερη δόση όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Φυσικά τα κρούσματα έχουν πέσει αρκετά στη Βρετανία, όχι μόνο από τον εμβολιασμό, αλλά και από τα σκληρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση» σημειώνει ο Γιώργος Καραμπάσης, ο οποίος παίρνει καθημερινά μηνύματα για τη ncovtrack.com τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, ενώ του έχουν γίνει αφιερώματα σε ευρωπαϊκά και σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Προσωπικός του στόχος από εδώ και στο εξής είναι να συνεχίσει να δημιουργεί εφαρμογές που να βοηθούν την κοινωνία.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...