Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Τσιρότο βάζει τέλος στον εφιάλτη των παιδιών

Οι ενέσεις, οι οποίες αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των...

Χειροπέδες στον άφαντο «Ιησού του Bitcoin»

Στην Ισπανία ξετρύπωσαν οι αμερικανικές Αρχές τον λεγόμενο «Ιησού...

Σάλος με τη μέθοδο περιποίησης που κάνει η Κιμ Καρντάσιαν!

Η «μέθοδος βαμπίρ» για την περιποίηση του προσώπου που...

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

ΣΤΕνάζει το θέατρο με το Προεδρικό Διάταγμα

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας 18 αναγνωρισμένες ανώτερες ιδιωτικές δραματικές σχολές, με στόχο την ακύρωση του Προεδρικού ∆ιατάγματος για τα πτυχία των σπουδαστών τους

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας 18 αναγνωρισμένες ανώτερες ιδιωτικές δραματικές σχολές με στόχο την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος για τα πτυχία των σπουδαστών τους.

5800123

Τον δρόμο της δικαστικής οδού, τον οποίο άλλωστε είχαν προαναγγείλει ότι θα ακολουθήσουν, επέλεξαν 18 ανώτερες ιδιωτικές δραματικές σχολές, αναγνωρισμένες από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και φοιτητές τους, προκειμένου να ακυρώσουν το Προεδρικό Διάταγμα 85/2023, με οποίο τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων τους εξομοιώνονται με αυτά των κατόχων απολυτηρίων λυκείου ως προς την πρόσληψη και τη σταδιοδρομία στον δημόσιο τομέα.

5800121
Συγκεκριμένα, οι δραματικές σχολές προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και ζητούν την ακύρωση του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος ως αντίθετου σε βασικές διατάξεις του Συντάγματος, στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην Ευρωπαϊκή Οδηγία (2005/36/ΕΚ) για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, όπως και στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Εκπαίδευσης.

5800118
Συγκεκριμένα, στρέφονται κατά των άρθρων 4 και 5 του Προεδρικού Διατάγματος, με τα οποία καθορίζονται τα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου και εξομοιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ανώτερων ιδιωτικών δραματικών σχολών με αυτά των κατόχων απολυτηρίων λυκείου.

5800116
Μεταξύ άλλων οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς υπήγαγε τους αποφοίτους των ανώτερων δραματικών σχολών στην κατηγορία ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), όπως και το άρθρο 4 περί ισότητας και της αξιοκρατίας (άρθρο 4).
Οι δραματικές σχολές οι οποίες υπογράφουν την προσφυγή στο ΣτΕ είναι οι Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη, Νέο Ελληνικό Θέατρο, Οργανισμός Θεατρικής Κίνησης – Αρχή,

5800127 Καλλιτεχνική, Μορφωτική και Πολιτιστική Εταιρεία Βεάκη, Δήλος Δήμητρας Χατούπη, Εκτη Τέχνη, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Δραματική Σχολή Αθηνών Γιώργου Θεοδοσιάδη, Μέλισσα – Σχολή Τέχνης της Ελντας Πανοπούλου, Μοντέρνοι Καιροί, Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης «Νότος», Πειραϊκός Σύνδεσμος, Πράξη Επτά, Η Πρόβα, Καλλιτεχνική Εταιρεία «Προσκήνιο» – Γ. Ροντίδης, Δ. Δερπάνης – Τεχνών Εκατό, Ωδείο Αθηνών και Σύγχρονο Θέατρο «Ανδρέας Βουτσινάς».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Δώρα Αρχοντάκη: «Τα realities ανοίγουν τις πόρτες»

Ηταν το μακρινό 2001, όταν το «Big Brother» έκανε...

Mοναχικός πρίγκιπας Χάρι στο Λονδίνο

Χωρίς κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας στο πλευρό του...

Τζένη Βάνου: Οι δύο άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της

Ο γιος της μεγάλης τραγουδίστριας Μιχάλης μιλά για τον...