Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Δημήτρης Νατσιός: «Την επόμενη φορά που η Μαρέβα θα πάει εκκλησία ίσως...

«Οι νίκες της ζωής μου είναι η σύζυγός μου,...

Η Καλομοίρα και η όλο νόημα ατάκα της για ενδεχόμενο comeback στη...

Για το ενδεχόμενο να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision...

Ανδρέας Λοβέρδος – Δήμητρα Σιγάλα: Είναι ζευγάρι!

Πολιτική και showbiz, όπως αποκαλύπτει σήμερα αποκλειστικά η «Espresso»,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Κυριακή 19 Μαΐου

ΚΡΙΟΣ: Εντάσεις και αντιθέσεις στον επαγγελματικό χώρο με συνεργάτες,...

Πύρινος εφιάλτης για 14η (!) μέρα στον Εβρο!

Η ένταση των ανέμων βοήθησε στην επέκταση του μετώπου προς τη Γιαννούλη Σουφλίου

Δραματικές είναι οι ώρες που βιώνουν οι κάτοικοι στον Εβρο, με τις πυρκαγιές να μαίνονται εκτός ελέγχου για 14η συνεχή ημέρα, στη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη φωτιά από συστάσεως Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μετά την Αλεξανδρούπολη και το προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, οι πύρινες γλώσσες έφτασαν στο Σουφλί, με τις επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν νέες μάχες για την κατάσβεση της φωτιάς.

Η ένταση των ανέμων βοήθησε στην επέκταση του πύρινου μετώπου προς τη Γιαννούλη Σουφλίου, με τους κατοίκους και τους πυροσβέστες να στήνουν αντιπυρικές ζώνες περιφερειακά του οικισμού για να κόψουν την καταστροφική μανία της φωτιάς. Ομως ανεξέλεγκτο παραμένει και το δεύτερο ενεργό μέτωπο, αυτό στην Κοτρωνιά, καθώς οι νοτιάδες που πνέουν στην περιοχή ενίσχυσαν την επέκτασή του.

Παράλληλα, μάχη αναχαίτισης έδιναν επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης και για τη διαφύλαξη του Μικρού (βόρειου) Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου.

fotia evros01093

Προχθές οι κάτοικοι των οικισμών Γιαννούλη και Σιδηρώ ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να απομακρυνθούν από τις περιοχές, ενώ αργά το βράδυ προειδοποιητικό μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη και στους κατοίκους της Δαδιάς και του Σουφλίου, προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν χθες 582 πυροσβέστες, με 129 οχήματα και 16 πεζοπόρα τμήματα, ενώ εκ περιτροπής στη διάρκεια της ημέρας συνέδραμαν από αέρος 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα. Στις δυνάμεις κατάσβεσης συμπεριλαμβάνονται και οι ξένες αποστολές.

Στήλη καπνού

Τις δυσκολίες στην κατάσβεση της φωτιάς μετά την αλλαγή της έντασης των ανέμων επεσήμανε χθες σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. «Υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία λόγω της άπνοιας που υπάρχει, της πολύ ασθενούς έντασης των ανέμων. Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι στο πεδίο αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια επαγωγική στήλη καπνού, η οποία υπάρχει πάνω από την πλευρά από την περιοχή της περιοχής Γιαννούλη και Σιδηρώ, οι δύο οικισμοί τώρα που μιλάμε δεν κινδυνεύουν, έχουν θωρακιστεί, δεν υπάρχει καμία απειλή για κατοικημένη περιοχή» επεσήμανε.

«Ωστόσο αυτή η επαγωγική στήλη που βλέπετε να επικάθεται ουσιαστικά πάνω από την πυρκαγιά δημιουργεί πρόβλημα, διότι δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα και για τα εναέρια μέσα, τα αεροσκάφη και για τα ελικόπτερα, προκειμένου να επιχειρήσουν με ασφάλεια τις βολές» πρόσθεσε.

Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε πως οι προβλέψεις δεν κάνουν λόγο για βροχή, ούτε καν για βελτίωση των καιρικών συνθηκών από πλευράς ανέμων. Μάλιστα, προϊδέασε για ακόμα πιο δυνατούς ανέμους την Κυριακή προς Δευτέρα. «Θα έχουμε έναν βορειοανατολικό άνεμο της έντασης των 7 μποφόρ σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Από τη στιγμή, λοιπόν, που υπάρχουν αυτά τα δεδομένα, εμείς θα παλέψουμε αυτά τα δεδομένα» συμπλήρωσε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τατιάνα Μπλάτνικ – Γιώργος Μπαρμπαλιάς: Μόνο φίλοι ή μήπως κάτι παραπάνω;

Ο χρόνος μόνο θα δείξει τι πραγματικά παίζει στο...

Ανδρέας Λοβέρδος – Δήμητρα Σιγάλα: Είναι ζευγάρι!

Πολιτική και showbiz, όπως αποκαλύπτει σήμερα αποκλειστικά η «Espresso»,...

Αχιλλέας Πλακίδας: Η κραυγή απόγνωσης του ιδιοκτήτη του γνωστού μπαρ στα Λαδάδικα

Υπό διωγμό φαίνεται πως είναι το υγιές επιχειρείν από...

Η Λίλιαν Αρχοντή ξαναβρήκε τον γιο της

Reunion για τη Λίλιαν Αρχοντή και τον τηλεοπτικό γιο...

Βραδινές περιπολίες για Ζουγανέλη και Συρίγο!

Ζευγάρια της showbiz σε νυχτερινές εξόδους. Η Κατερίνα Λιόλιου,...

Ο τρελός για τη Ζόζεφιν Νίνο ζητά επανασύνδεση

Ο Νίνο θέλει να επανασυνδεθεί με την Josephine, γι'...

Δημήτρης Αλεξανδρής: Αυτή είναι η σύζυγος του ηθοποιού

Μπορεί ο Ευθύμης Φαρμάκης στον «Σασμό» να έχασε τη...