Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Ο Μπέκαμ ζητάει 1 δισ.από 500 πωλητές

Αποζημίωση σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ζητάει ο Ντέιβιντ Μπέκαμ...

Τι κρύβεται πίσω από τις παραιτήσεις των Μiss USA και Miss Teen...

Η «ομοβροντία» των προσυμφωνημένων παραιτήσεων των ενεργεία Μiss στις...

H Kρις Τζένερ αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με όγκο

Σόκαρε τις κόρες της η μαμά-μάνατζερ Κρις Τζένερ, αποκαλύπτοντάς...

«Akis’ Food Tour»: Ενα ηλιόλουστο κυκλαδίτικο επεισόδιο στην όμορφη Τήνο!

Το «Akis’ Food Tour» επισκέπτεται το νησί εκτός σεζόν,...

Διαστημικές τηγανητές πατάτες made in Greece

Ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φρόντισε για το... στομάχι αστροναυτών!

Πατάτες από άλλον… πλανήτη έφτιαξε ομάδα του ΑΠΘ, οι οποίες μάλιστα τηγανίστηκαν και καταναλώθηκαν στο Διάστημα από μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA)! Μια ωραία έκπληξη επιφύλαξε για την Ελλάδα και το ΑΠΘ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, ο οποίος στην ανασκόπησή του για το 2023 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμπεριέλαβε ένα βίντεο τηγανίσματος πατάτας στο Διάστημα, που αποτελεί μέρος των πειραμάτων της Ομάδας Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων του Εργαστηρίου Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

diastima03014

Το σχετικό βίντεο

Το βίντεο που ανάρτησε ο ESA αρχίζει με το ιδιαίτερο συμπέρασμα «Αν τηγανίζατε πατάτες στον πλανήτη Δία, πιθανότατα θα είχαν καλύτερη γεύση από ό,τι στη Γη», επεξηγώντας στη συνέχεια το πείραμα και τους στόχους του και προβάλλοντας στιγμιότυπα από την ομάδα των Ελλήνων ερευνητών να το υλοποιεί, στο πλαίσιο παραβολικών πτήσεων. Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, διευθυντής του Εργαστηρίου Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας και της επιστημονικής ομάδας Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων Θοδωρής Καραπάντσιος, ο οποίος είναι επικεφαλής εμβληματικών πειραμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και έχει συμμετάσχει με την ερευνητική ομάδα του σε περισσότερα από 20 έργα ανάπτυξης τεχνολογίας για διαστημικές εφαρμογές και σε έντεκα πειραματικές καμπάνιες παραβολικών πτήσεων: «Καταφέραμε και τηγανίσαμε πραγματικές πατάτες σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και είδαμε ότι γίνεται».

Ο ίδιος τονίζει ότι αυτή την περίοδο το Εργαστήριο Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ σχεδιάζει και τη… φριτέζα του Διαστήματος, η οποία αναμένεται να βοηθήσει τους αστροναύτες να απολαύσουν το αγαπημένο τους έδεσμα σε συνθήκες κενού. Οπως λέει, οι επιστήμονες ήδη εργάζονται για την επίλυση διάφορων τεχνολογικών προβλημάτων που απορρέουν από το τηγάνισμα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Ενα από τα πιο σημαντικά είναι οι οσμές που εκλύονται και μάλιστα μέσα σε έναν χώρο χωρίς εξαερισμό. Σύμφωνα με τον κ. Καραπάντσιο, η ιδέα πίσω από τις -ομολογουμένως πεντανόστιμες- «διαστημικές πατάτες» δεν γεννήθηκε στο ΑΠΘ, προήλθε όμως από μία απλή ανάγκη: αυτή για τηγανητές πατάτες.

Φόρουμ

Συγκεκριμένα, όλα άρχισαν κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ, όταν υποβλήθηκε πρόταση από στελέχη της NASA και της ESA στον κ. Καραπάντσιο και την ομάδα του που εδώ και πολλά χρόνια πειραματίζεται στον βρασμό σε έλλειψη βαρύτητας. Τότε η ομάδα του ΑΠΘ είχε παρουσιάσει διάφορα πειράματα, σύμφωνα με τα οποία ο μηχανισμός δημιουργίας και κίνησης φυσαλίδων ατμού κατά τον βρασμό ομοίαζε με αυτόν που δημιουργείται κατά το τηγάνισμα.

Ωστόσο, αν και τα πρώτα πειράματα της ομάδας του κ. Καραπάντσιου αφορούσαν τη χρήση του βρασμού σε πορώδη κεραμικά υλικά, προκειμένου να διατηρηθεί χαμηλή η θερμοκρασία των τοιχωμάτων διαστημοπλοίων κατά την επιστροφή τους στην ατμόσφαιρα της Γης ή σε περίπτωση φωτιάς, προέκυψε ζωηρό ενδιαφέρον για το τηγάνισμα πατάτας στο Διάστημα, καθώς υπήρχαν δηλώσεις από αστροναύτες που έλεγαν πως αυτό που τους λείπει στα ταξίδια μακριά από τη Γη είναι οι… τηγανητές πατάτες.

diastima030142

Πολυετές πρότζεκτ

«Η δουλειά πάνω στο συγκεκριμένο ερώτημα-project άρχισε πριν από οκτώ χρόνια. Πρωτίστως έπρεπε να αποδείξουμε πως έχουμε την ικανότητα να το κάνουμε για να πάρουμε τη χρηματοδότηση» είπε ο καθηγητής, ενώ σημείωσε ότι τα αποτελέσματα του πειράματος του ΑΠΘ δημοσιεύτηκαν σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Μάλιστα, εκτός από την παρουσίαση των ευρημάτων η ομάδα του πρότεινε και κατάλληλο φυσικό μηχανισμό.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Καραπάντσιος, η πειραματική συσκευή-φριτέζα του ΑΠΘ μεταφέρθηκε από το εργαστήριο του Αριστοτελείου στον αέρα και στις παραβολικές πτήσεις, όπου οι απαιτήσεις για συντονισμό και οργάνωση ήταν ιδιαίτερα υψηλές, με το πείραμα να ολοκληρώνεται μέσα «σε 25 δευτερόλεπτα έλλειψης βαρύτητας, όσο δηλαδή διαρκούσε καθεμία παραβολική βουτιά του αεροσκάφους, η οποία γίνεται όταν το αεροσκάφος σβήνει προσωρινά τους κινητήρες και κυριολεκτικά πέφτει από τα περίπου δέκα χιλιόμετρα υψόμετρο στα οκτώ χιλιόμετρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γαμπρός στην Κρήτη

Με μια «σπορ θερινή» φωτογραφία ευχαρίστησε για τις ευχές...

Δολοφονία χαρακτήρα Λιάγκα από τον Κούγια: «Τι σίχαμα»

Το 'χει φαίνεται ο Μάιος να είναι ο μήνας...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Πάντα κομψή η Αννα Φόνσου

Σε έναν από τους αγαπημένους της προορισμούς, το Λουτράκι,...

Oι σχολιαστές της Eurovision Καλούτα και Αλευράς τα… άκουσαν από χρήστες των social media

Θανάσης Αλευράς και Ζερόμ Καλούτα... τζάμπα τα λεφτά! «Καθόλου...

Πάσχα αγάπης για Μαρινοπούλου & Φεραγκάμο

Μπορεί να μην ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του...