Σύλληψη-φιάσκο ή επιτυχία των ελληνικών Αρχών είναι η υπόθεση του Ιταλού που συνελήφθη στο «παλάτι» του στη Βάρκιζα και, σύμφωνα με το ένταλμα σε βάρος του, είναι ηγετικό μέλος μέλους πολυεθνικής μαφίας λαθραίων καυσίμων, αποκομίζοντας κέρδη που αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσό των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων;
- Από τη Νάντια Αλεξίου
Και αυτό γιατί από τη μία τα επίσημα έγγραφα τον αναφέρουν ως λαθρέμπορο καυσίμων με διεθνή δράση, ενώ από την άλλη ο Ελληνας φίλος του και γνωστός δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης είπε πως πρόκειται για ναυλωτή πλοίων που είχε πάλι τις ίδιες περιπέτειες στο Ντουμπάι, όμως τελικά αθωώθηκε. Ο 47χρονος Ιταλός E.R. συνελήφθη από το Τμήμα Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής το πρωί του Σαββάτου στη Βάρκιζα, στο πλαίσιο εκτέλεσης διεθνούς εντάλματος που είχε εκδοθεί από τις Αρχές της Βενεζουέλας για συμμετοχή του σε διεθνές κύκλωμα λαθρεμπορίας πετρελαίου.
Οπως προέκυψε, ο 47χρονος Ιταλός διέμενε τα τελευταία χρόνια με την οικογένειά του στη Βάρκιζα, σε μια υπερπολυτελή βίλα που είχε ενοικιάσει μπροστά στη θάλασσα. Η μονοκατοικία-παλάτι θυμίζει φρούριο. Ο ψηλός φράκτης αποτρέπει τα αδιάκριτα βλέμματα, ενώ στην περίμετρο υπάρχουν κάμερες που καταγράφουν κάθε κίνηση, τόσο στο εσωτερικό όσο και περιμετρικά. Η υπερπολυτελής βίλα είναι και η δηλωμένη έδρα της επιχείρησης της συζύγου του, η οποία έχει διαμορφώσει το υπόγειο σε γκαλερί και συχνά διοργάνωνε εκθέσεις με έργα μοντέρνας τέχνης. Ο ίδιος είχε επιλέξει μια υπερχλιδάτη κοινωνική ζωή, ενώ για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιούσε έναν στόλο από πανάκριβα supercars.
Ωστόσο, για τον 47χρονο Ιταλό εκκρεμούσαν ένταλμα και δίκη στη Βενεζουέλα για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και του λαθρεμπορίου καυσίμων. Σύμφωνα με τις Αρχές της Βενεζουέλας, ο Ιταλός φέρεται ότι είναι ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης και έχει καταφέρει να αποκομίσει κέρδη που υπερβαίνουν το ποσό των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ζημιώνοντας τους ναυλωτές νόμιμης ναυτιλιακής εταιρίας και το κράτος της Βενεζουέλας. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται ότι προμηθεύονταν μέσω νομιμοφανών ναυτιλιακών εταιριών δορυφορικούς αναμεταδότες και συσκευές αναγνώρισης από αχρησιμοποίητα πλοία που βρίσκονταν σε λιμάνια χωρών της Ασίας, τα οποία τοποθετούσαν στα πλοία τους, ενώ φόρτωναν προϊόντα πετρελαίου σε λιμάνια της Βενεζουέλας. Στη συνέχεια, στα δεξαμενόπλοια που μετέφεραν προϊόντα πετρελαίου απενεργοποιούνταν τα συστήματα εντοπισμού, προκειμένου τα μέλη της οργάνωσης να ιδιοποιηθούν το φορτίο, εξαπατώντας τους ναυλωτές.
Ο Ιταλός παραπέμφθηκε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και σήμερα αναμένεται να μεταχθεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσής του παρέμεινε κρατούμενος. Από την άλλη, ο φίλος του Γιάννης Μαρακάκης αναφέρει ότι ο 47χρονος Ιταλός είναι «broker (διαχειριστής) των ναύλων»: «Είμαστε φίλοι με τον Ερικ, επικοινώνησα με τη γυναίκα του και μου είπε ότι για την ίδια υπόθεση τον είχαν σταματήσει στο Ντουμπάι πριν από μερικούς μήνες γιατί είχε ένταλμα. Πέρασε από δική στο Ντουμπάι, αλλά απαλλάχθηκε γιατί φάνηκε πως ήταν απλά διαχειριστής των ναύλων».