Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025

Γεννητούρια! Μανούλα για πρώτη φορά γνωστή ηθοποιός

Μαμά έγινε γνωστή ηθοποιός της χώρας μας! Έφερε στη ζωή ένα υγιέστατο αγοράκι και αποκάλυψε το όνομα που θα του δώσουν

Επετειακή εκδήλωση: 15 χρόνια «δημοκρατία»

Η εφημερίδα «δημοκρατία» γιορτάζει 15 χρόνια κυκλοφορίας με μια...

Τρόμος στην πιάτσα των ομοφυλόφιλων – Το Ζάππειο μετατράπηκε σε πάρκο εύρεσης...

Αγριοι ξυλοδαρμοί και τρόμος λίγα μόλις μέτρα από το...

Ερωτευμένη η Σοφία Παυλίδου – Η αποκάλυψη on camera

Η Σοφία Παυλίδου μετά το διαζύγιό της με τον Χρήστο Φερεντίνο κράτησε μυστική την προσωπική της ζωή αλλά πλέον νιώθει ευτυχισμένη και δεν το κρύβει.

Ο σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια έκανε τους Αθηναίους να χάσουν τον ύπνο τους

ΧόRεψε όλη η Αττική

Στον «χορό» των Ρίχτερ βρέθηκε η Εύβοια λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με το «χτύπημα» του Εγκέλαδου να γίνεται αισθητό ως την Αττική και τις Κυκλάδες, προκαλώντας πανικό στους πολίτες, που βγήκαν έντρομοι στους δρόμους. Ο ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 00.30, στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στον Σχοινιά και στα Νέα Στύρα Ευβοίας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχε επίκεντρο περίπου 5 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά των Νέων Στύρων Ευβοίας και εστιακό βάθος 13,6 χιλιόμετρα.

Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί ως το πρωί της Τρίτης, με τους επιστήμονες να εκφράζουν την πεποίθηση πως δεν αποκλείεται να φτάσουν τα 4 Ρίχτερ. «Ο σεισμός εκδηλώθηκε σε περιοχή χωρίς υψηλή σεισμικότητα και στην ενόργανη περίοδο και στα ιστορικά χρόνια. Ηταν μεγάλη η ένταση σε περιοχές του Λεκανοπεδίου γιατί ήταν επιφανειακός, ήταν κοντά σε πυκνό οικιστικό ιστό και τα ψηλά κτίρια κουνήθηκαν περισσότερο. Το βουητό έχει να κάνει με το ότι ήταν κοντά το επίκεντρο, άρα ένα σύνολο σεισμικών κυμάτων μετατρέπεται σε ηχητικά κύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευθύμης Λέκκας, επισημαίνοντας πως είναι μικρές οι πιθανότητες να διεγερθεί η περιοχή του Ωρωπού που έχει ρήγματα που μπορούν να δώσουν 6 και 6,1 Ρίχτερ.

Ευθύμης Λέκκας

«Οταν καθορίσαμε το επίκεντρο, τη διεύθυνση του ρήγματος και τι έγινε εκεί, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες να διεγερθεί άλλο ρήγμα και σε αυτό κατέληξαν τα μέλη της επιτροπής σεισμικού κινδύνου. Εχουμε να κάνουμε με έναν σεισμό ναι μεν ενοχλητικό, που τρόμαξε λόγω ώρας, αλλά δεν εγκυμονεί κίνδυνο» είπε, ενώ σε ό,τι αφορά το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ ανέφερε: «Είναι στον υποθαλάσσιο χώρο που δεν έχουμε ακριβή εικόνα. Ο νότιος Ευβοϊκός δεν δίνει μεγάλα μεγέθη». Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, εξέφρασε την πεποίθηση πως η μετασεισμική ακολουθία είναι αρκετά φυσιολογική. «Περιμέναμε μετασεισμούς μεγαλύτερους των 2 Ρίχτερ, δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα από αυτή που έχουμε» δήλωσε, ωστόσο κι εκείνος με τη σειρά του εκτίμησε ότι «ίσως να έχουμε και μετασεισμό πάνω από 4 Ρίχτερ».

Βασίλης Καραστάθης

Ο επιστήμονας έκανε σαφές πως για την ώρα θα ήταν παρακινδυνευμένο να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός. «Θα πρέπει να περιμένουμε. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι κάτι περίεργο για την ώρα, εξελίσσεται φυσιολογικά» τόνισε και κατέληξε: «Ο σεισμός αυτός, παρότι έφερε μεγάλη αναστάτωση, δεν θεωρείται μεγάλος, καθώς έχουμε έναν 5,2 σχεδόν κάθε μήνα. Ο σεισμός αυτός δεν μπορεί να προκαλέσει άλλες διεγέρσεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε αν είναι ο κύριος σεισμός ή θα έχουμε εξέλιξη του φαινομένου». Την ίδια ώρα καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, υποστηρίζοντας πως η σεισμική δραστηριότητα είναι φυσιολογική, ενώ εξήγησε για ποιο λόγο ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική αλλά και σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας.

Κώστας Παπαζάχος

«Ηταν κοντά στην Αθήνα, από βόρεια προάστια μέχρι τον Πειραιά η απόσταση ήταν από 25 χιλιόμετρα μέχρι τα 50. Το Λεκανοπέδιο ήταν πολύ κοντά στο επίκεντρο και γι’ αυτό έγινε αισθητός» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Ενας σεισμός 5,2 Ρίχτερ μπορεί να φέρει και άλλον σεισμό 4 με 4,5 Ρίχτερ. Πόσο μάλλον που δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο βασικός σεισμός, γιατί είναι μια περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμική δραστηριότητα και δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα». Τέλος, σημείωσε πως ο σεισμός έγινε αντιληπτός σε Τήνο, Σέριφο, Μέθανα, Σκύρο, ακόμα και στη βόρεια Αργολίδα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, που εξήγησε πως ο σεισμός ήταν αρκετά δυνατός και έγινε αισθητός στην Αττική επειδή ήταν σε κοντινή απόσταση.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος

«Σεισμός 5,2 επιφανειακός αρκετά δυνατός. Είναι ένας σεισμός με εστία στον θαλάσσιο χώρο, στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Είναι κοντά μας, γι’ αυτό και έγινε πολύ έντονα αισθητός. Αποτελεί μία κλασική περίπτωση δυνατού, επιφανειακού σεισμού, από αυτούς που πάρα πολλές φορές έχουμε βιώσει κατά το παρελθόν» τόνισε ο ειδικός σχετικά με το «χτύπημα» του Εγκέλαδου και συνέχισε: «Η περιοχή αυτή δεν έχει υψηλό σεισμικό δυναμικό. Υπάρχει σημαντικό περιθώριο να γίνουν και άλλοι μετασεισμοί με μεγαλύτερα μεγέθη».

spot_img


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ο Γιάννης Λάτσιος είχε 15 χρόνια να δει τα πρώην πεθερικά του, βρέθηκαν στην ορκωμοσία του Άγγελου»

Μία αποκάλυψη έκανε ο Γιώργος Λιάγκας κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Το Πρωινό» της Πέμπτης.

Ενοχλημένη η Καμπούρη με τη Μεσσαροπούλου: «Το λέει αυτό εκείνη που είναι γυναίκα και μητέρα;»

Η Δέσποινα Καμπούρη κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Το πρωινό» της Πέμπτης βλέποντας τα σχόλια της Τίνας Μεσσαροπούλου για το διαζύγιο της Σίσσυς Χρηστίδου πήρε θέση.

Ποιος είπε πως ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα; Το πιο ερωτευμένο ζευγάρι της ελληνικής σόουμπιζ!

Είναι ζευγάρι πολλά χρόνια και η ευτυχία τους ολοκληρώθηκε με τον γάμο και τις δύο κόρες τους.

Γιάννης Βούρος: «Το τραγούδι που θέλω να ακούγεται στην κηδεία μου είναι…»

Ο Γιάννης Βούρος καλεσμένος της εκπομπής «Buongiorno» το πρωί της Τετάρτης μεταξύ άλλων εξομολογήθηκε ποιο τραγούδι θέλει να παίζει στην κηδεία του.

«Δε θα πήγαινα καλεσμένη στη Σκορδά επειδή έχω κατάλοιπα απ’ όταν είχαμε συνεργαστεί»

«Δε θα πήγαινα καλεσμένη στη Σκορδά επειδή έχω κατάλοιπα απ' όταν είχαμε συνεργαστεί», είπε η

Γιώργος Λιάγκας – Μαρία Αντωνά: Το ζευγάρι αγκαλιά σε βραδινή του έξοδο

Ο Γιώργος Λιάγκας έχει βρει στο πρόσωπο της Μαρίας Αντωνά την ευτυχία.

«Χαρούμενα 50 άντρα μου! Ο βράχος μου που με αντέχει 22 χρόνια»

Η ηθοποιός γιόρτασε τα γενέθλια του συζύγου της σε ένα λαμπερό πάρτι ενώ δεν παρέλειψε να χορέψει και ένα ζεϊμπέκικο.



Μποζουκια Αθηνα