Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο Ετεοκλής Παύλου αποκαλύπτει για το ατύχημα: «Δεν χτυπούσε το κινητό μου...

Με αφορμή την συνέντευξη που παραχώρησε ο Στάθης Παπούλιας...

Συγκλονίζει η Κατερίνα Γκαγκάκη: «Είμαι ένας αρκετά καταθλιπτικός άνθρωπος»

Η Κατερίνα Γκαγκάκη κατά τη διάρκεια του νέου ριάλιτι...

Η συγκίνηση της Νένας Χρονοπούλου για τον γιο της: «Γεννήθηκε 25 εβδομάδων,...

Η Νένα Χρονοπούλου κάθισε στον καναπέ της εκπομπής «Super...

«Ψυχοκόρες»: Ο Κοσμάς επισκέπτεται τη Νέλλα στη κλινική

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ψυχοκόρες».Έξι...

Φλερτ χωρίς δεσμεύσεις

Μέρκελ και Τσίπρας με χαμόγελα στο Βερολίνο αλλά και με ολοφάνερη διάθεση να «σπάσουν τον πάγο»

Η υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα τα είχε όλα στο Βερολίνο. Από μεγάλο άγημα και σημαιάκια μέχρι… κόκκινο χαλί και χαμόγελα μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Η συνάντηση των δύο κράτησε κοντά στα 60 λεπτά και ήταν σαν «ορεκτικό» για να ακολουθήσει στη συνέχεια το κυρίως δείπνο.

Τα χειροπιαστά αποτελέσματα δεν βγήκαν, τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ. Αλλά σίγουρα, όπως φάνηκε και στη συνέντευξη Τύπου Μέρκελ – Τσίπρα, έγινε ένα πρώτο βήμα συνεννόησης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας -έκανε το δικό του άνοιγμα- ζήτησε να μη διαιωνίζονται στερεότυπα, ούτε να γκρεμιστεί ό,τι καλό έχει γίνει και αναζητούμε ένα νέο μείγμα πολιτικής. Ζήτησε ακόμη τη δικαστική συνδρομή των γερμανικών Αρχών για να υπάρξει δικαιοσύνη σε σχέση με τα πεπραγμένα της Siemens, ενώ έθεσε τα θέματα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.

Από τη μεριά της, η Ανγκελα Μέρκελ για το θέμα που «καίει» την ελληνική κυβέρνηση -δεν είναι άλλο από τη ρευστότητα- παρέπεμψε στο Eurogroup και στους θεσμούς που θα κρίνουν τόσο τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις όσο και την αξιοπιστία τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, όπως αναμενόταν, δεν δεσμεύτηκε σε τίποτε, αλλά εξέφρασε την προσωπική θέση ότι θα ήθελε η Ελλάδα να αναπτυχθεί, να μπορέσει να βγει από τέλμα και να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ανεργία, ιδίως των νέων. «Αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις, σημαίνει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός» είπε χαρακτηριστικά η Ανγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων:

Περί διαφθοράς

«Θα κάνω δύο παραδοχές, δύο βασικές θέσεις της κυβέρνησης. Η πρώτη: Η Ελλάδα συμπληρώνει πέντε ολόκληρα χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που έφερε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Κατά την εκτίμησή μας δεν ήταν success story. Εφερε τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία. Δεύτερη παραδοχή: Είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι κι εμείς καθόλου γι’ αυτά. Η διαφθορά παραμένει. Η προκλητική φοροδιαφυγή των πλούσιων στρωμάτων παραμένει. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα εισοδήματα των φτωχότερων μειώθηκαν κατά 86%, ενώ των πλουσιότερων κατά 16%».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι δεν είναι στόχος του να γκρεμίσει ό,τι θετικό έγινε, αλλά, όπως είπε, «να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες και να σπάσουμε τα στερεότυπα. Ούτε οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί φταίνε για όλα τα δεινά της Ελλάδας». Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν πήγε στο Βερολίνο για να λύσει το πρόβλημα των μισθών και των συντάξεων στην Ελλάδα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως δεν δεσμεύτηκε για τίποτε συγκεκριμένο από όσα έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Για το θέμα της ρευστότητας είπε ότι η Γερμανία είναι μια χώρα, έχει και εκείνη μία ψήφο, αλλά τις αποφάσεις θα τις πάρουν οι θεσμοί. Εκείνοι θα αποφασίσουν αν επαρκεί το ένα μέτρο ή το άλλο, ενώ για τις αποζημιώσεις είπε ότι είχε συμφωνηθεί ένα ταμείο του μέλλοντος, κάτι που μπορούμε να εξετάσουμε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...