Ένας μήνας για τρία χρόνια

Εορτές αποχαιρετισμού τον Ιούνιο στο Ηρώδειο, πριν πέσει η αυλαία λόγω λίφτινγκ

Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού ετοιμάζεται να υποδεχτεί ξανά το κοινό τον Ιούνιο, εγκαινιάζοντας έναν κύκλο εκδηλώσεων με ιδιαίτερη σημασία. Πρόκειται για τις τελευταίες παραστάσεις πριν από την προσωρινή παύση λειτουργίας του χώρου, καθώς από τον Ιούλιο θα αρχίσουν εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης, που αναμένεται να διαρκέσουν περίπου τρία χρόνια.

Έτσι, οι φετινές βραδιές αποκτούν έναν χαρακτήρα σχεδόν αποχαιρετιστήριο, δίνοντας στους θεατές την ευκαιρία να απολαύσουν το ιστορικό θέατρο σε μια φορτισμένη συγκυρία. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπως παρουσιάστηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Μιχαήλ Μαρμαρινό, το πρόγραμμα του Ιουνίου, με τις «εορτές αποχαιρετισμού», όπως χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις, συγκεντρώνει σημαντικά ονόματα της διεθνούς και της ελληνικής σκηνής.

Η αυλαία ανοίγει στις 3 Ιουνίου με τον διακεκριμένο πιανίστα Víkingur Ólafsson, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα. Το πρόγραμμά του, με τίτλο «Opus 109», περιλαμβάνει έργα των Μπαχ, Μπετόβεν και Σούμπερτ, συνθέτοντας μια μουσική αφήγηση υψηλής αισθητικής. Την επόμενη ημέρα, στις 4 Ιουνίου, το κοινό θα παρακολουθήσει μια ξεχωριστή παρουσίαση της μουσικής του «Blade Runner» από τους The Avex Ensemble, αποτίοντας φόρο τιμής στον εμβληματικό συνθέτη Vangelis. Στις 5 και 6 Ιουνίου ο Σταύρος Ξαρχάκος ανεβαίνει στη σκηνή με τη συναυλία «Παρόν», επιχειρώντας έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το σήμερα μέσα από τη μουσική. Στις 9 Ιουνίου το Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble, υπό τον Βασίλη Κώστα, παρουσιάζει το αφιέρωμα «Ήπειρος», μια παράσταση που αντλεί έμπνευση από τη βαθιά ριζωμένη παράδοση της ηπειρώτικης μουσικής. Στις 10 Ιουνίου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με τον Λουκά Καρυτινό στο πόντιουμ, παρουσιάζει το πρώτο μέρος της «Αμερικής του Μάνου Χατζιδάκι».

Στις 12 και 13 Ιουνίου ο Σταμάτης Κραουνάκης φέρνει μια διαφορετική προσέγγιση της «Λυσιστράτης», μετατρέποντάς τη σε μια χιουμοριστική όπερα γεμάτη ζωντάνια. Στις 15 Ιουνίου η Estonian Philharmonic Chamber Choir και η Tallinn Chamber Orchestra, υπό τη διεύθυνση του Tõnu Kaljuste, ερμηνεύουν έργα του Άρβο Περτ, σε μια ατμοσφαιρική βραδιά. Η συνέχεια δίνεται στις 17 Ιουνίου με τον Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη και τους Raining Pleasure, που παρουσιάζουν το δεύτερο μέρος της «Αμερικής του Μάνου Χατζιδάκι». Στις 18 Ιουνίου το συγκρότημα Einstürzende Neubauten προσφέρει μια ιδιαίτερη εμπειρία αφιερωμένη στην avant-garde μουσική. Στις 19 Ιουνίου η Λένα Πλάτωνος και η Μαρία Φαραντούρη συμπράττουν στις «Μοίρες», ένα νέο έργο εμπνευσμένο από την ιδέα της αθανασίας της ψυχής, με τη συμμετοχή του φλαουτίστα Στάθη Καραπάνου. Στις 21 Ιουνίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ δίνει την καθιερωμένη της συναυλία.

Στις 22 Ιουνίου η Lykke Li ανεβαίνει στη σκηνή, φέρνοντας τη μοναδική της αισθητική και ευαισθησία. Στις 25 και 26 Ιουνίου παρουσιάζεται η «Εκάβη» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 29 Ιουνίου με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τον Μιχάλ Νεστερόβιτς, η οποία ερμηνεύει την επιβλητική Όγδοη Συμφωνία του Γκούσταφ Μάλερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δύσκολες ώρες για την Klavdia: Στον ιστό ροζ βίντεο

Πρωταγωνίστρια σε μια ιστορία που έχει προκαλέσει τριγμούς στην ελληνική showbiz και όχι μόνο είναι η δημοφιλής τραγουδίστρια Κλαυδία Παπαδοπούλου, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της νέας γενιάς καλλιτεχνών.

Νεκρή πρώην παίκτρια του ριάλιτι «The Bachelor»

Οι πρώτες υποψίες ότι επρόκειτο για την παίκτρια δημιουργήθηκαν από δύο χαρακτηριστικά τατουάζ που εντοπίστηκαν στο πτώμα

Η Τούνη μήνυσε τον Κατμετζόγλου για κακουργηματική παραβίαση ευαίσθητων δεδομένων

Στην αντεπίθεση πέρασε η Ιωάννα Τούνη, απαντώντας χθες με...

Βρέθηκε νεκρός ο ανιψιός του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Μανισαλή που αγνοούνταν

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η εξαφάνιση του Άκη Αξιώτη. Ο ανιψιός του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Μανισαλή βρέθηκε νεκρός.

Σφαγή στο σόι της Αλίκης – Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ στην Espresso

Η σκιά μιας βαθιάς οικογενειακής ρήξης φαίνεται πως πέφτει βαριά πάνω από τα φιλόδοξα σχέδια του Αντώνη και του Αιμίλιου Βουγιουκλάκη για τη μεγάλη αφιερωματική συναυλία που σχεδιάζουν προς τιμήν της Αλίκης Βουγιουκλάκη, αποκαλύπτοντας ένα παρασκήνιο που μόνο «οικογενειακό» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Εξιτήριο για την Κατερίνα Καινούργιου – Οι φωτο από το μαιευτήριο

Μόλις τρεις μέρες από την γέννηση της κόρης της...

Θεανώ Φωτίου: Συντετριμμένη στην κηδεία του γιου της Βασίλη Ρίζου

Στο Α΄ Νεκροταφείο είπαν τη Μεγάλη Τετάρτη το τελευταίο...