Σε ηλικία 98 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος άνθρωπος του θεάτρου, Στέφανος Ληναίος, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια πολιτιστική παρακαταθήκη. Ο Στέφανος Ληναίος υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα: ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρικός επιχειρηματίας.

Παράλληλα, είχε ενεργή παρουσία στην πολιτική, καθώς υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε βουλευτής Α’ Αθηνών την περίοδο 1989–1990.

Η καλλιτεχνική πορεία του Στέφανου Ληναίου ξεκίνησε με σπουδές στη Σχολή Θεάτρου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1951, ενώ το 1969 ολοκλήρωσε τις σπουδές του και στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (RADA) στο Λονδίνο.
Διαβάστε επίσης: Στέφανος Ληναίος – Έλλη Φωτίου: Μία αγάπη βγαλμένη από παραμύθι – Χωρίστηκαν μετά 69 χρόνια

Από το 1954 έως το 1967 συνεργάστηκε με πάνω από 20 θιάσους, συμμετέχοντας σε περίπου 100 θεατρικά έργα. Την ίδια περίοδο είχε έντονη παρουσία και στον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, με συμμετοχή σε περίπου 100 παραγωγές.

Από το 1970 και μετά, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σε 50 θεατρικά έργα, ενώ συνέχισε τη δραστηριότητά του και στα υπόλοιπα μέσα.

Ο Στέφανος Ληναίος ήταν ιδρυτής του «Σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου» στο θέατρο Άλφα της Αθήνας, συμβάλλοντας ενεργά στη θεατρική εξέλιξη της χώρας. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται διηγήματα, όπως το «Μερικοί θάνατοι», καθώς και σημαντικές μελέτες, μεταξύ των οποίων τα «Σύγχρονο θέατρο» και «TV μέσο Παιδείας». Το τελευταίο μάλιστα αξιοποιήθηκε στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής τηλεόρασης της ΕΡΤ.

Στον συνδικαλιστικό χώρο, ο Στέφανος Ληναίος διετέλεσε γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Ηθοποιών την περίοδο 1966–1967, μέχρι την παύση του από τη χούντα λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.

Από το 1975 ήταν σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθέρου Θεάτρου και από το 1977 του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου, ενώ υπήρξε και μέλος του Σωματείου Βρετανών Ηθοποιών. Στην προσωπική του ζωή, ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Έλλη Φωτίου. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά: τη Μαργαρίτα (γεννημένη το 1968), που διετέλεσε για χρόνια διευθύντρια του Δευτέρου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, και τον Αλέξη (γεννημένο το 1970).

