Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

«Σασμός»: Μαθιός και Καλλιόπη βλέπουν το τέλος να έρχεται!

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η αποκάλυψη...

Ελένη Ράντου: Η συγκινητική φωτογραφία με την μητέρα της

Η Ελένη Ράντου έκανε μια τρυφερή ανάρτηση στον προσωπικό...

Ντοκιμαντέρ ξεγυμνώνει τον Κέβιν Σπέισι

Νέος εφιάλτης για τον Κέβιν Σπέισι, καθώς, μετά την...

Η Κιμ Καρντάσιαν στον Λευκό Οίκο για να της κάνει τη… Χάρις

Με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις συναντήθηκε στον...

Ληγμένα τρόφιμα που δεν απειλούν

Οι δύο κατηγορίες των ειδικών για την κατανάλωση προϊόντων που θα κατέληγαν στα σκουπίδια

Παρά το γεγονός ότι όλοι μας έχουμε μυρίσει σχολαστικά κάποιο προϊόν προτού το καταναλώσουμε προκειμένου να διαπιστώσουμε αν έχει χαλάσει, σπανίως μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι αν είναι ασφαλές προς κατανάλωση μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία του.

Προκειμένου να αποφύγουμε το ρίσκο ή για να μην πετάμε αδίκως τρόφιμα και ποτά θεωρώντας ότι κινδυνεύουμε αν τα καταναλώσουμε, οι ειδικοί διαχώρισαν ποιες τροφές μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια, για πόσο χρονικό διάστημα και υπό ποιες προϋποθέσεις μετά την προτεινόμενη ημερομηνία λήξης τους.

Η σήμανση

Οι τροφές αυτές έχουν κατά κανόνα στη συσκευασία τους τη σήμανση «ανάλωση κατά προτίμηση έως» και όχι «ημερομηνία λήξης».

Γάλα: Το παστεριωμένο γάλα μπορεί να διατηρηθεί 50% περισσότερες μέρες, αν φυλάσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Δοκιμάστε να το τοποθετήσετε στην πίσω μεριά του ψυγείου, αντί για την πόρτα.

Αβγά: Σύμφωνα με έρευνα από την τεχνολόγο τροφίμων Ντάνα Γκάντερς, έχουν διάρκεια ζωής 3-5 εβδομάδων. Πρέπει όμως να φυλάσσονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 5 βαθμών Κελσίου προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή εμφάνιση σαλμονέλας.

Ζαχαρούχες τροφές: Οτιδήποτε με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης (όπως οι μαρμελάδες) και το μέλι είναι ασφαλή προς κατανάλωση.

Παστά: Οι τροφές που διατηρούνται στο αλάτι ή έχουν υποστεί αποξήρανση είναι ασφαλείς.

Τσιπς: Αν και συνήθως «πανιάζουν», η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αλάτι τα καθιστά απολύτως ασφαλή.

Μπισκότα: Ακριβώς όπως και τα τσιπς, τα μπισκότα είναι τρόφιμα που έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία και μπορούν να καταναλωθούν άφοβα. Αν έχουν μαλακώσει, μπορείτε να τα βάλετε στο φούρνο για μερικά λεπτά, ώστε να γίνουν και πάλι τραγανά.

Μακαρόνια: Από τη στιγμή που φυλάσσονται σε αεροστεγή συσκευασία διατηρούνται επ’ αόριστον.

Ψωμί: Στο ψυγείο διατηρείται πολύ καιρό. Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε απομακρύνει τυχόν σημεία με μούχλα προτού το καταναλώσετε.

Κονσέρβες: Παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους φυλάσσοντάς τες σε σκοτεινά και δροσερά σημεία.

Συσκευασμένες σαλάτες: Από τη στιγμή που τα φύλλα δεν έχουν μουχλιάσει, μπορείτε να τα αναζωογονήσετε βουτώντας τα σε παγωμένο νερό.

Σοκολάτα: Συνήθως έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Αν εκτεθεί στον αέρα, αναπτύσσει συχνά μια λευκή επικάλυψη, κάτι που συμβαίνει επειδή το λίπος λιώνει και ανεβαίνει στην επιφάνεια.

Οι προειδοποιήσεις πάνω στις συσκευασίες

Η διαφορά ανάμεσα στις εκφράσεις «ημερομηνία λήξης» και «ανάλωση κατά προτίμηση έως» που αναγράφονται στις συσκευασίες:

Ημερομηνία λήξης: Η σήμανση αυτή χρησιμοποιείται σε προϊόντα που χαλάνε γρήγορα, όπως ο καπνιστός σολομός, οι προπαρασκευασμένες σαλάτες και τα προϊόντα με βάση το κρέας. Οι τροφές ή τα ποτά αυτά δεν πρέπει να καταναλώνονται μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία, ακόμη και αν η όψη ή η μυρωδιά τους μοιάζει αναλλοίωτη, διότι μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η ημερομηνία αυτή ισχύει μόνο σε περίπτωση που έχουν ακολουθηθεί οι οδηγίες χρήσης, του τύπου «φυλάσσεται στο ψυγείο». Διαφορετικά, το προϊόν μπορεί να αλλοιωθεί νωρίτερα από την αναγραφόμενη ημερομηνία.
Οταν ένα προϊόν με «ημερομηνία λήξης» ανοιχτεί, θα πρέπει επίσης να ακολουθηθεί σωστά τυχόν οδηγία «κατανάλωση εντός 3 ημερών από το άνοιγμα».

Ανάλωση κατά προτίμηση έως: Η σήμανση αυτή χρησιμοποιείται σε ευρεία γκάμα κατεψυγμένων, αποξηραμένων, κονσερβοποιημένων και άλλων τροφών. Η ημερομηνία αυτή αφορά κυρίως την ποιότητα και όχι την ασφάλεια του προϊόντος, γεγονός που σημαίνει ότι και μετά το πέρας της δεν καθίσταται βλαβερό για την υγεία, απλώς αρχίζει να χάνει τη γεύση ή την υφή του.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη 

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...