Αναζήτηση

Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φωτιά στην Αττικοβοιωτία: Οι φλόγες κατεβαίνουν προς τα Μέγαρα, μπαράζ εκκενώσεων

02/08/2026 - 13:34 | | 3 λεπτά ανάγνωση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη της Espresso στην Google

Σε κρίσιμη φάση παραμένει η μεγάλη πυρκαγιά που έχει επεκταθεί από τη Βοιωτία στη Δυτική Αττική, με ένα από τα δύο κύρια μέτωπα να κινείται πλέον προς τα Μέγαρα.

Για τρίτη ημέρα, πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι δίνουν μάχη με τις φλόγες και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω των ισχυρών ανέμων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η Αττικοβοιωτία αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή πρόκληση στη χώρα.

«Αν έπρεπε να τις ιεραρχήσω, η μεγαλύτερη μάχη δίνεται στην Αττικοβοιωτία, ακολουθεί η Κεφαλονιά, μετά το Σκάλωμα και στη συνέχεια η Αιγιάλεια», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Έφη Παπαβραμοπούλου.

Δύο ενεργά μέτωπα

Το πρώτο μεγάλο μέτωπο εντοπίζεται στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και κινείται προς τον Άγιο Νεκτάριο.

Το δεύτερο κατευθύνεται προς τα Μέγαρα και έχει φτάσει στην περιοχή του πεδίου βολής. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνουν εκεί μεγάλο μέρος των προσπαθειών τους, ώστε να εμποδίσουν την περαιτέρω εξάπλωσή του προς κατοικημένες και βιομηχανικές ζώνες.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Κρύο Πηγάδι, όπου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα πρώτα σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για την προστασία κατοικιών και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών.

Μπαράζ εκκενώσεων μέσω του 112

Λίγο πριν από τις 10:00 το πρωί της Κυριακής εκδόθηκαν διαδοχικά μηνύματα του 112 για την εκκένωση περιοχών της Δυτικής Αττικής.

Στις 09:50 ζητήθηκε από όσους βρίσκονταν στην Αγία Σκέπη και το Κανδήλι να απομακρυνθούν προς τη Νέα Πέραμο.

Οκτώ λεπτά αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης της Βιομηχανικής Περιοχής Μεγάρων, με κατεύθυνση προς τα Μέγαρα.

Ακολούθησε νέο μήνυμα για όσους βρίσκονταν στις περιοχές Τουτούλη, Νέα Δάφνη, Πευκενέα και Άγιος Σαράντης.

«Δασική πυρκαγιά στις περιοχές Τουτούλη, Νέα Δάφνη, Πευκενέας και Άγιος Σαράντης, της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Αν βρίσκεστε στις περιοχές απομακρυνθείτε προς Μέγαρα», ανέφερε το μήνυμα.

Οι άνεμοι καθηλώνουν τα αεροσκάφη

Οι θυελλώδεις άνεμοι δυσχεραίνουν σημαντικά τις επιχειρήσεις από αέρος. Τα δέκα αεροσκάφη που είχαν διατεθεί για την κατάσβεση δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ρίψεις υπό τις παρούσες συνθήκες.

Οι έντονες αναταράξεις εμποδίζουν ακόμη και την υδροληψία των αεροσκαφών. Ελικόπτερα πραγματοποιούν περιοδικά ρίψεις, αξιοποιώντας τα μικρά χρονικά διαστήματα κατά τα οποία το επιτρέπουν οι άνεμοι.

Την ίδια ώρα, οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, ενώ σε δύσβατα σημεία επιχειρούν ομάδες των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα

Η Τροχαία έχει προχωρήσει σε εκτροπές της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Μεγάρων και Αλεποχωρίου.

Οι εκτροπές εφαρμόζονται στο ύψος του οινοποιείου «Μαργέτης» και του καταστήματος «Βασιλόπουλος», στο ρεύμα προς το Αλεποχώρι.

Αντίθετα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών και Κορίνθου, στο ύψος του καταστήματος Lidl, προς την Εθνική Οδό Μεγάρων και Αλεποχωρίου.

Στην επιχείρηση συνδράμουν υδροφόρες, μηχανήματα έργου και λεωφορεία για την απομάκρυνση κατοίκων και εργαζομένων. Υδροφόρα στα Μέγαρα απέστειλε και ο Δήμος Αθηναίων.

Μεγάλη οικολογική καταστροφή

Ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Δημήτρης Βόρδος, ανέφερε ότι η φωτιά έχει διανύσει περίπου 40 χιλιόμετρα, αφήνοντας πίσω της δεκάδες ενεργές εστίες.

«Δεν μπορώ να κρύψω ότι έχει γίνει μια τεράστια οικολογική ζημιά στον δήμο μας. Ένα παρθένο δάσος, που είχε αναγεννηθεί μετά τη μεγάλη φωτιά του 1985, χάθηκε σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Προτεραιότητα των δυνάμεων που επιχειρούν παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των κατοικιών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται κοντά στην πορεία της φωτιάς.