Αναζήτηση

Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έκρηξη στην Πλάκα: «Έχασαν τους ανθρώπους τους για χαλκό αξίας 20 ευρώ» – Στην Ευελπίδων οι τρεις συλληφθέντες

30/10/2026 - 12:45 | | 3 λεπτά ανάγνωση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη της Espresso στην Google

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων οι τρεις συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη στην Πλάκα, που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τέσσερις Αμερικανοί πολίτες, με τον δικηγόρο των συγγενών των θυμάτων, Γιώργο Καραπάνο, να θέτει ζήτημα διερεύνησης πρόσθετων ευθυνών για την τραγωδία.

Η υπόθεση, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη στις 25 Σεπτεμβρίου, αποκτά νέα διάσταση μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με την οποία η καταστροφική έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή φυσικού αερίου, έπειτα από απόπειρα κλοπής χάλκινων σωληνώσεων από την εγκατάσταση του κτηρίου.

Οι τρεις κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κακουργηματικές διώξεις, μεταξύ των οποίων ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και κατά συναυτουργία, εμπρησμό και έκρηξη με αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπων, καθώς και επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η δήλωση του Γιώργου Καραπάνου, ο οποίος εκπροσωπεί συγγενείς των τεσσάρων Αμερικανών που έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη. Ο δικηγόρος περιέγραψε την αδυναμία των οικογενειών να συνειδητοποιήσουν ότι οι δικοί τους άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας μιας απόπειρας κλοπής ευτελούς οικονομικής αξίας, καταλογίζοντας παράλληλα στους φερόμενους δράστες ότι εγκατέλειψαν το σημείο χωρίς να ειδοποιήσουν τις αρμόδιες αρχές για τον κίνδυνο. «Δεν μπορούν να αντιληφθούν το γεγονός ότι χάσανε τους ανθρώπους τους για ένα κομμάτι χαλκού αξίας είκοσι ευρώ και ότι παρόλο που αντιλήφθηκαν οι δράστες το γεγονός ότι υπάρχει μια διαρροή, δεν ενημέρωσαν τις αρχές προκειμένου έστω και στο τέλος της ημέρας να αποφευχθεί αυτή η τραγωδία». Η δήλωση αναδεικνύει μία από τις κρισιμότερες παραμέτρους της υπόθεσης, καθώς, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών, η διαρροή φυσικού αερίου είχε αρχίσει αρκετές ώρες πριν από τη φονική έκρηξη.

Ο Γιώργος Καραπάνος έθεσε ευθέως ζήτημα ευθυνών και πέραν των τριών συλληφθέντων, εστιάζοντας στη θέση όπου είχε εγκατασταθεί ο μετρητής φυσικού αερίου. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εμπλοκής και άλλων προσώπων, υποστήριξε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες είχε επιτραπεί η τοποθέτηση του συγκεκριμένου μετρητή σε εσωτερικό χώρο, χωρίς, κατά την εκτίμησή του, επαρκή δυνατότητα εκτόνωσης ενδεχόμενης διαρροής. «Θεωρώ δεδομένο ότι ευθύνεται και το φυσικό αέριο, το οποίο επέτρεψε να τοποθετηθεί ο συγκεκριμένος μετρητής στο συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο δεν υπήρχε καμία δυνατότητα εκτόνωσης της διαρροής, όποια, απ’ όποιο τρόπο και να ερχόταν αυτή».

Πρόκειται για ισχυρισμό της πλευράς των συγγενών, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει στοιχειοθετηθεί ευθύνη άλλου προσώπου ή φορέα πέραν όσων περιλαμβάνονται στην υφιστάμενη ποινική διαδικασία. Ο δικηγόρος των συγγενών ξεκαθάρισε ότι η πλευρά των θυμάτων σκοπεύει να εξετάσει το σύνολο του αποδεικτικού υλικού και να προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες, εφόσον εντοπιστούν στοιχεία που καταδεικνύουν πρόσθετες ευθύνες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:«Θα επαναληφθεί και σήμερα ενώπιον της κυρίας ανακρίτριας. Θα λάβουμε αντίγραφα της δικογραφίας και αφού τα μελετήσουμε θα υποβάλουμε και αιτήματα προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση στο σύνολό της και να εξακριβωθούν και οι πρόσθετες ευθύνες τυχόν εμπλεκομένων προσώπων».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα πρόσωπα εναντίον των οποίων στρέφεται η πλευρά των οικογενειών, καθώς δεν έχει αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στη δικογραφία. «Ακόμα δεν έχουμε συγκεκριμένα πρόσωπα, ακόμα δεν έχουμε πάρει τη δικογραφία. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε άμεση πρόσβαση στο σύνολο της δικογραφίας με δεδομένο ότι τώρα διενεργείται η κύρια ανάκριση. Στην πορεία θα πάρουμε, θα μελετήσουμε τη δικογραφία και τυχόν πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται θα μηνυθούν».

Espresso News app
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ESPRESSO NEWS

Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο κινητό σας.