Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Τσιρότο βάζει τέλος στον εφιάλτη των παιδιών

Οι ενέσεις, οι οποίες αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των...

Χειροπέδες στον άφαντο «Ιησού του Bitcoin»

Στην Ισπανία ξετρύπωσαν οι αμερικανικές Αρχές τον λεγόμενο «Ιησού...

Σάλος με τη μέθοδο περιποίησης που κάνει η Κιμ Καρντάσιαν!

Η «μέθοδος βαμπίρ» για την περιποίηση του προσώπου που...

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

Οι εξωγήινοι έστειλαν σήμα

Ο Ε.Τ. μπορεί και να παίζει κρυφτό με τους γήινους αστρονόμους. Ρώσοι ραδιοαστρονόμοι έπιασαν ένα μυστηριώδες σήμα που προερχόταν από την περιοχή του άστρου HD-164595, σε απόσταση 95 ετών φωτός από τη Γη.

Ο Ε.Τ. μπορεί και να παίζει κρυφτό με τους γήινους αστρονόμους. Ρώσοι ραδιοαστρονόμοι έπιασαν ένα μυστηριώδες σήμα που προερχόταν από την περιοχή του άστρου HD-164595, σε απόσταση 95 ετών φωτός από τη Γη.

Το περιστατικό συνέβη πέρυσι τον Μάιο, αλλά μόλις τώρα ενημερώθηκαν οι αστρονόμοι στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς φαίνεται ότι οι Ρώσοι επιστήμονες προσπαθούσαν τόσο καιρό να διαπιστώσουν αν ήταν κάτι τυχαίο ή αν πράγματι ήταν το μήνυμα από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό. Και αφού δεν κατάφεραν τίποτα, αποφάσισαν να ζητήσουν βοήθεια από τους συναδέλφους τους.

Η πιθανότητα

Από την πρώτη στιγμή που το σήμα έφθασε στη Γη δημιουργήθηκε μια έξαψη, καθώς δεν αποκλείστηκε η πιθανότητα να προήλθε από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό.

Ομως ούτε και οι δυτικοί ερευνητές δεν κατάφεραν τίποτα στις αναζητήσεις που έκαναν τα αμερικανικά ραδιοτηλεσκόπια των προγραμμάτων SETI και Breakthrough. Και εκεί που νομίζει κανείς ότι όλη αυτή η ιστορία είναι κάτι που τελείωσε άδοξα, έρχονται οι ερευνητές και βάζουν ένα «προς το παρόν τουλάχιστον», ανατρέποντας τα πάντα.

Υπάρχει δηλαδή πιθανότητα να βρεθεί η πηγή του σήματος και αυτό να μεταφέρει μήνυμα στον άνθρωπο; Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να εντοπιστούν ίχνη εξωγήινης νοημοσύνης; Οι ειδικοί σιωπούν, μη θέλοντας να εκτεθούν, είτε επιβεβαιώνοντας είτε διαψεύδοντας τις προσδοκίες. Το άστρο HD-164595 βρίσκεται στον αστερισμό του Ηρακλή και είναι γνωστό ότι έχει τουλάχιστον έναν εξωπλανήτη γύρω του, χωρίς να αποκλείεται η ύπαρξη και άλλων. Το ρωσικό ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600, διαμέτρου 577 μέτρων, που έκανε την ανακάλυψη, βρίσκεται στον βόρειο Καύκασο και στελεχώνεται από επιστήμονες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Αργησαν

Οι Ρώσοι ερευνητές θεωρούνται σοβαροί, παρόλο που αδικαιολόγητα, σύμφωνα με δυτικούς συναδέλφους τους, άργησαν υπερβολικά να ενημερώσουν για το τι παρατήρησαν.

Ομως η αδυναμία να ανιχνευθεί κάτι ανάλογο από τα ραδιοτηλεσκόπια στις ΗΠΑ σημαίνει ότι είτε οι Ρώσοι ήταν πολύ τυχεροί εκείνη τη στιγμή (παραδέχθηκαν ότι, παρά τις 39 προσπάθειές τους, δεν έπιασαν ξανά το σήμα) είτε ότι επρόκειτο για κάποια γήινη παρεμβολή, π.χ. από κάποιον δορυφόρο, που παραπλάνησε τους Ρώσους αστρονόμους.

Η υπόθεση του ραδιοσήματος θα συζητηθεί τον επόμενο μήνα σε διεθνές αστρονομικό συνέδριο στο Μεξικό, ενώ αναμένεται και σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Στο μεταξύ, διάφορα ραδιοτηλεσκόπια συνεχίζουν να χτενίζουν τον ουρανό, γιατί κανείς δεν ξέρει πότε θα εντοπιστεί κάτι. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη έξαψη είχε δημιουργήσει ένα μυστηριώδες ραδιοσήμα -γνωστό ως «Ουάου»- που είχε εντοπιστεί το 1977, αλλά και εκείνο δεν είχε ανιχνευθεί ξανά στη συνέχεια. Μάλλον ο Ε.Τ. και η παρέα του είναι επιφυλακτικοί στο να ανοίξουν παρτίδες με την ανθρωπότητα.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Τζένη Βάνου: Οι δύο άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της

Ο γιος της μεγάλης τραγουδίστριας Μιχάλης μιλά για τον...

Δώρα Αρχοντάκη: «Τα realities ανοίγουν τις πόρτες»

Ηταν το μακρινό 2001, όταν το «Big Brother» έκανε...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Χριστιανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Τέιλορ Σουίφτ

Σάλο προκάλεσε με δύο νέα τραγούδια της η Τέιλορ...