Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Χάπι για την ευαισθησία στη γλουτένη

Περιέχει ουσία που την κάνει να μην είναι τοξική για τον οργανισμό

Περιέχει ουσία που την κάνει να μην είναι τοξική για τον οργανισμό

Νέο επαναστατικό χάπι υπόσχεται να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ατόμων που υποφέρουν από ευαισθησία στη γλουτένη. Οι κλινικές δοκιμές που έκαναν ερευνητές στην Αυστραλία έδειξαν ότι, όταν το χάπι λαμβάνεται πριν από τα γεύματα, επιτρέπει την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη, χωρίς την πρόκληση συμπτωμάτων.

Οπως διαπίστωσαν ο καθηγητής Βιοχημείας Χιου Κορνέλ και η ερευνητική ομάδα του Royal Melbourne Hospital στις τρεις κλινικές δοκιμές τους, αυτό επιτυγχάνεται διότι το νέο χάπι περιέχει ουσία, η οποία διασπά τη γλουτένη σε μικρότερα μόρια που δεν είναι τοξικά για τον οργανισμό. Πρόκειται για ένζυμο προερχόμενο από παπάγια και προκαλεί τον καταβολισμό της γλουτένης.

Οπως εξηγεί ο Κορνέλ, το χάπι GluteGuard μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, καθώς θα μπορούν να τρώνε χωρίς να ανησυχούν αν το φαγητό την περιέχει. «Θα διώξει την ανησυχία από τους ανθρώπους που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη όταν ταξιδεύουν ή επισκέπτονται φίλους, ή όταν πηγαίνουν στο εστιατόριο» εξηγεί ο καθηγητής προσθέτοντας ότι θα είναι μεγάλη βοήθεια.

Οι κλινικές δοκιμές των ερευνητών έδειξαν επίσης ότι το χάπι ασκεί προστατευτική δράση για την αποφυγή των βλαβών στην επένδυση του εντέρου στους ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη και κατανάλωσαν γλουτένη. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα διευκρινίζει ότι το νέο χάπι δεν αποτελεί θεραπεία της κοιλιοκάκης, καθώς αυτή η ασθένεια είναι διαφορετική από την ευαισθησία στη γλουτένη, για την οποία το χάπι έδωσε θετικά αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές.

Οσοι έχουν ευαισθησία στη γλουτένη δεν μπορούν να καταναλώσουν τροφές που είναι φτιαγμένες από σιτάρι, καθώς τους προκαλούν συμπτώματα όπως -μεταξύ άλλων- κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία, κράμπες, πονοκέφαλο και πόνο στα οστά ή στις αρθρώσεις. Η κοιλιοκάκη, από την άλλη, είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του λεπτού εντέρου, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά με υπερβολικό τρόπο στην παρουσία γλουτένης στον οργανισμό, προκαλώντας βλάβες στο έντερο.
 

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...