Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Εκοιμήθη ο γέροντας Νικόδημος ο Αγιορείτης

Θλίψη σε εκατοντάδες πιστούς από όλο τον κόσμο προκάλεσε...

Ο Γιάννης Σπαλιάρας ξεκαθαρίζει αν θα είναι στο Survivor All Star

Ο Γιάννης Σπαλιάρας ξεκαθάρισε με τις δηλώσεις του στην...

Μελίνα Μακρή: Τι κάνει για να μην την ματιάζουν

Η Μελίνα Μακρή μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Happy...

Αντώνης Λουδάρος: «Έκανα έρωτα σε ερημική παραλία και πέρασε ένα group με...

Στο «Happy Day» προβλήθηκε απόσπασμα της αποψινής εκπομπής After...

Άμεση ανάγκη αλλαγών στη Φίλιππο Ένωση γιατί κινδυνεύουν 3.000 οικογένειες που ζουν από τον ιππόδρομο

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη

Σύμφωνα με πλειάδα δημοσιευμάτων και επίσημες ανακοινώσεις ιπποδρομιακών φορέων που καταθέτω, βρίσκεται σε κίνδυνο η επιβίωση 3.000 οικογενειών, που ζουν από την ελληνική ιπποδρομιακή δραστηριότητα. Αιτία για αυτό αποτελούν οι αποφάσεις, οι πράξεις και οι πρακτικές της διοίκησης της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ), με τις ιπποδρομιακές τάξεις να ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.

Από τα τέλη του 2017 και την εκλογή του Γιάννη Μυτιληναίου στην προεδρία της ΦΕΕ, υπάρχει σωρεία καταγγελιών για ενέργειες που τορπιλίζουν τις ιπποδρομίες. Κορυφαία συνέπεια των ενεργειών αυτών ήταν η διακοπή της διεξαγωγής ιπποδρομιών, τον περασμένο Δεκέμβριο, που έχει ως απόρροια δυσμενείς επιπτώσεις για τις ιπποδρομιακές τάξεις, αλλά και τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Η διακοπή της διοργάνωσης ιπποδρομιών σημειώθηκε όταν η Ένωση Ιδιοκτήτων Δρομώνων Ίππων Ελλάδος (ΕΙΔΙΕ) και η Ένωση Επαγγελματικών Προπονητών Δρομώνων Ίππων (ΕΝΕΠΔΙ) ανακοίνωσαν την αποχή τους από τις εγγραφές, λόγω αυθαίρετων, άδικων και καταχρηστικών αποφάσεων της ΦΕΕ. Οι αποφάσεις των ιδιοκτητών και προπονητών που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ενεργών ίππων στο Μαρκόπουλο, σε συνδυασμό με το μειούμενο συνολικό δυναμικό των ενεργών ίππων (κάτω από 300), κατέστησαν αδύνατη τη διοργάνωση ιπποδρομιών, με τρόπο που εγγυάται το κύρος και την αξιοπιστία τους.

Πέρα από τα παραπάνω, η πλειοψηφία της ιπποδρομιακής κοινότητας «βράζει» με τις ενέργειες της διοίκησης Μυτιληναίου, καταγγέλλοντας ότι ενεργεί ως «κράτος εν κράτει» και ότι αντιμετωπίζει την ΦΕΕ, ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ως «προσωπικό λόμπι». Μεταξύ άλλων, δημοσιεύματα του Τύπου και καταγγελίες αναδεικνύουν προβληματικές καταστάσεις, που εκτείνονται από «γκρίζες σχέσεις και αλληλεξαρτήσεις» έως φαινόμενα «σύγκρουσης συμφερόντων» και «σύγχυσης ιδιοτήτων ελεγχόμενου και ελεγκτή».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Κλείνουν τα 2 τελευταία εισιτήρια για τους «16» και αρχίζουν τα νοκ άουτ στο Παγκόσμιο

Για παράδειγμα, σημειώνεται ότι ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΦΕΕ, Πέτρος Ζαφείρης, προσφέρει ταυτόχρονα κτηνιατρικές υπηρεσίες στους ίππους του κυρίου Μυτιληναίου. Με άλλα λόγια, υπάλληλος του Ελληνικού Δημοσίου προσφέρει υπηρεσίες (αλήθεια με τι παραστατικά και ποια αμοιβή;) στον ιδιοκτήτη ενός από τους μεγαλύτερους στάβλους στον ελληνικό ιππόδρομο. Μάλιστα, αυτή η ιδιότυπη εργασιακή σχέση λαμβάνει χώρα, όταν οι δύο προαναφερθέντες καλούνται, εκ της θέσης και των αρμοδιοτήτων τους στη ΦΕΕ, να διασφαλίζουν την αξιοπιστία, την αμεροληψία και τη διαφάνεια στις ελληνικές ιπποδρομίες.

Επιπλέον, αλγεινή εντύπωση προκαλεί καταγγελία που έγινε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος πως άτυπος και στενός σύμβουλος (χωρίς, βεβαίως, επίσημο ρόλο στη ΦΕΕ ή τα ιπποδρομιακά δρώμενα) του κυρίου Μυτιληναίου είναι ο Χρήστος Ιμιρτζιάδης, πρώην ιδιοκτήτης ίππων, που έχει αποβληθεί δια βίου από τον ιππόδρομο, καθώς η ίδια η ΦΕΕ έκρινε ότι «αποδεδειγμένα προέβη σε πλείονες πράξεις παράνομες… προκειμένου να εξασφαλίσει προσχεδιασμένο αποτέλεσμα», σε  ιπποδρομία που διεξήχθη στις 24 Οκτωβρίου 2008. Και πρέπει να διερευνηθεί εάν πράγματι, ο Πρόεδρος της ΦΕΕ έχει στο πλευρό του έναν άνθρωπο που έχει κριθεί ότι προσπάθησε να στήσει αγώνες και πως μπορεί να συμβαίνει τούτο εάν πράγματι έχει αποβληθεί δια βίου από τον ιππόδρομο.

Επιπλέον, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, οι ενέργειες της διοίκησης Μυτιληναίου έχουν προκαλέσει χιονοστιβάδα αρνητικών εξελίξεων, που όπως μας πληροφορούν οι επαΐοντες  πλήττουν τον ιππόδρομο. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2018, σημειώθηκε αγανακτισμένη αντίδραση της ΕΙΔΙΕ, της αρχαιότερης ένωσης ιδιοκτητών ίππων, τα μέλη της οποίας έχουν στην ιδιοκτησία τους περισσότερα από τα 2/3 των ενεργών ίππων στο Μαρκόπουλο. Με αφορμή την προσπάθεια της ΦΕΕ να επιβάλει μονομερώς νέο Κώδικα Ιπποδρομιών, εξέδωσε ανακοίνωση με σοβαρές καταγγελίες για «κλίμα τρομοκρατίας», «κυνήγι μαγισσών», άνιση μεταχείριση ιδιοκτητών και για το γεγονός ότι «ο ελεγκτής είναι συγχρόνως και ελεγχόμενος».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Παγκόσμιο με MundoBall από το Πάμε Στοίχημα

Τον Μάιο του 2018, οι πρακτικές της διοίκησης Μυτιληναίου έφεραν αντιδράσεις ακόμη και εντός της ΦΕΕ, καθώς τρία μέλη της (Ασπασία Ράλλη, Γρηγόρης Παπαχρήστου και Γεώργιος Παρθένης) κατήγγειλαν υπέρβαση αρμοδιοτήτων, καταστρατήγηση του θεσμικού πλαισίου και των νόμων, μεθοδεύσεις και παρατυπίες, που προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα στην ιπποδρομιακή κοινότητα.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, η ίδια η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού απέρριψε αποφάσεις της διοίκησης Μυτιληναίου, για μια σειρά σοβαρών ζητημάτων, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις τελούσαν κατά παράβαση του Κώδικα Ιπποδρομιών και βασικών φορολογικών και ασφαλιστικών διατάξεων, μεταξύ άλλων.

Σημείο καμπής υπήρξε ο Νοέμβριος του 2018, όταν τέθηκε σε διαβούλευση νέος αθλητικός νόμος από το Υπουργείο Πολιτισμού. Εκείνη την περίοδο, η ΕΙΔΙΕ και η ΕΝΕΠΔΙ εξέφρασαν τη στήριξη τους προς το νομοσχέδιο. Το γεγονός αυτό οδήγησε τη διοίκηση και τα όργανα της ΦΕΕ, που δεν επιθυμεί οποιαδήποτε αλλαγή, σε ενέργειες που θεωρούνται «εκδικητικές».

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο, επιβλήθηκε αποκλεισμός στον πρόεδρο της ΕΙΔΙΕ, με την Ένωση να καταγγέλλει «επιμελή και συστηματική προσπάθεια του Προέδρου της ΦΕΕ και της Επιτροπής Ιπποδρομιών, να απομονώσουν τον Πρόεδρο της ΕΙΔΙΕ…» και «πογκρόμ εναντίον όσων τάχθηκαν υπέρ του Νομοσχεδίου, το οποίο συνεχίζεται καθημερινά…».

Την ίδια περίοδο, και η ΕΝΕΠΔΙ κατήγγειλε πρακτικές άνισης μεταχείρισης των μελών της από τις Επιτροπές Ελέγχου της ΦΕΕ, λόγω της στήριξης που παρείχε στο αθλητικό νομοσχέδιο.

Με τη σειρά τους, τα γεγονότα αυτά οδήγησαν εν τέλει στη διακοπή διεξαγωγής των ιπποδρομιών.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Ποια είναι η θέση σας για τις καταγγελίες που έχει διατυπώσει η ιπποδρομιακή κοινότητα για τη διοίκηση και τον τρόπο λειτουργίας της ΦΕΕ, η οποία αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου;
  2. Μετά την διαβούλευση επί του Αθλητικού Νομοσχεδίου, πότε αναμένονται πρωτοβουλίες για αλλαγές στη λειτουργία της ΦΕΕ, ώστε να αποκατασταθούν οι αρχές της νομιμότητας, της ισότητας και της αμεροληψίας εντός του ιπποδρόμου;
  3. Με δεδομένο ότι οι ιπποδρομιακές τάξεις έχουν καλέσει για την παρέμβαση της Πολιτείας, ποιες είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες που προτίθεστε να αναλάβετε, ώστε να διαφυλάξετε τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και να προστατεύσετε τις 3.000 οικογένειες που ζουν από την ιπποδρομιακή δραστηριότητα;
  4. Μήπως έχει ασχοληθεί η Δικαιοσύνη με τις ανωτέρω καταγγελίες καθόσον ενδεχομένως πέραν των πιθανών κολάσιμων πράξεων, να ζημιώνει και το Δημόσιο από πράξεις ή παραλήψεις της Διοίκησης Γιάννη Μυτιληναίου;
Δημοφιλείς ειδήσεις  Τα σενάρια πρόκρισης για Κροατία, Βέλγιο και Γερμανία

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντόρα Κουτροκόη: Χώρισε από τον ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο σύντροφό της

Διπλό χτύπημα για την Ντόρα Κουτροκόη, καθώς, εκτός από...

Eλένη Μενεγάκη: Βαθιά βουτιά στα νούμερα τηλεθέασης στο Mega

Στο δυναμικό κοινό χθες η τηλεθέαση της εκπομπής της...

Εξέγερση για τον «Μεσσία» της «Κιβωτού του Κόσμου»

Στην αντεπίθεση φαίνεται ότι περνούν για επικοινωνιακούς λόγους οι...

Τον Βασίλη Παλαιοκώστα «βλέπει» η Αστυνομία πίσω από τα πυρά από καλάσνικοφ σε περιπολικό

Τον διαβόητο καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα «βλέπουν» οι διωκτικές Αρχές...

Τα παιχνίδια της ζωής με τα όργανα της 21χρονης Έμμας

Ορισμένες φορές συμβαίνουν πράγματα που προκαλούν δέος και ούτε...

16χρονη έφυγε απο την «Κιβωτό» και έζησε τον εφιάλτη σε ξενώνα εφήβων

Το ένα πλήγμα μετά το άλλο για μια 16χρονη,...

Υπόθεση «Κιβωτού»: Πάντρευαν τροφίμους με ομοφυλοφιλικές τάσεις με κορίτσια

Θεοκρατικό καθεστώς φαίνεται πως είχαν επιβάλει ο πατέρας Αντώνιος...

Σαν σταρ του σινεμά η Ζέτα Θεοδωροπούλου στο πάρτι γενεθλίων της

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ζέτα Θεοδωροπούλου (ή...