Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η Κατερίνα Καινούργιου έκλεισε τα 39 και έβαλε πλώρη για… milf

«Ενας χρόνος πιο κοντά για να γίνω milf» έγραφε...

ΗΠΑ: Ποντικοί πειραματόζωα έσπασαν πλάκα με τους ερευνητές!

Ποντικοί εργαστηρίου που «τρέλαναν» τους ερευνητές κάνοντας επίτηδες λάθη...

Το μήνυμα της Μενεγάκη πριν από τις διακοπές του Πάσχα

Η ωραία Ελένη κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι... στα μέσα κοινωνικής...

Βίαζε το βαφτιστήρι του από την ηλικία των 9 ετών έως τα...

Μια σοκαριστική υπόθεση βιασμού τριών παιδιών, ανάμεσα στα οποία...

Το Λούβρο της ΑΕΚ: Ανοιξε τις πύλες του ένα από τα ωραιότερα μουσεία της Ευρώπης

Κέρινα ομοιώματα, φανέλες, κούπες και ιστορικό υλικό

Ανατριχίλα και δέος! Αυτά είναι τα συναισθήματα που προκαλεί το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ που άνοιξε τις πύλες του το μεσημέρι του Σαββάτου στη Νέα Φιλαδέλφεια, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους απανταχού ενωσίτες!

  • Απο τον Γιώργο Σηφάκη

Μιλάμε για ένα πραγματικό κομψοτέχνημα, που όμοιό του δύσκολα θα βρεις σε όλη τη γηραιά ήπειρο. Το νέο μουσείο της «Ενωσης» δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, ακόμα και από αυτό της Ρεάλ Μαδρίτης, για να μην πούμε ότι της «αιωνόβιας» ΑΕΚ είναι καλύτερο. Οι στιγμές από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν μαγικές. Από την ομιλία του Δημήτρη Μελισσανίδη, μέχρι τις βραβεύσεις ανθρώπων που προσφέρουν για το μεγαλείο της ομάδας.

aek2204410
Ο Θωμάς Μαύρος κόβει την κορδέλα

Και όλα αυτά ως την ώρα που ο πρεσβευτής του συλλόγου Θωμάς Μαύρος έκοψε την κορδέλα και το μουσείο άνοιξε τις πύλες του. Οι πρώτοι που είχαν την τύχη να ξεναγηθούν στο μουσείο ήταν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, ανάμεσά τους και ο γράφων.

Η είσοδός του εντυπωσιακή, με τις μορφές νέων και παλαιών ποδοσφαιριστών να κοσμούν τον διάδρομο. Ανατριχίλα και τεράστια συγκίνηση προκαλούν όμως τα κέρινα ομοιώματα μεγάλων παικτών της ΑΕΚ. Μαύρος, Παπαϊωάννου, Νεστορίδης, Μανωλάς κοσμούν το κέντρο της αίθουσας. Παράλληλα, όλη η ιστορία της «Ενωσης» βρίσκεται μέσα σε αυτό το μουσείο, με τους τίτλους που έχει κατακτήσει η ΑΕΚ στα 100 χρόνια παρουσίας της στο ελληνικό ποδόσφαιρο να βρίσκονται όλοι μαζί σε έναν χώρο, που μαγνητίζει τα βλέμματα.

aek2204413
Ο Θωμάς Μαύρος με το ομοίωμά του

Ολες οι εμφανίσεις της ΑΕΚ αλλά και μεγάλων ομάδων και παικτών, όπως ο Γκουαρντιόλα, που την έχουν αντιμετωπίσει. Επίσης, εντυπωσιάζουν τα κέρινα ομοιώματα των Λουκά Μπάρλου και Κώστα Βουτσά. Ξεχωρίζει το πορτρέτο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και, φυσικά, τα πραγματικά κανόνια, με τις μορφές των κορυφαίων σκόρερ της ΑΕΚ. Οι σημαίες της ΑΕΚ είναι εκεί. Νεστορίδης, Παπαϊωάννου, Μαύρος, Μπάγεβιτς, Δημητριάδης και Ντέμης Νικολαΐδης αποτελούν τα πέντε κανόνια που έχουν τη δική τους γωνιά στο Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη να τους τιμά με αυτόν τον τρόπο για την τεράστια προσφορά τους και τη φοβερή ικανότητά τους να βομβαρδίζουν με γκολ της αντίπαλες εστίες, γράφοντας τη δική τους ιστορία με τη φανέλα της ΑΕΚ. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η γωνιά του Δημήτρη Μελισανίδη, του προέδρου των προέδρων της ΑΕΚ.

aek2204411
Ο Μελισσανίδης βραβεύει τον Γασπαρινάτο

Πριν από την έναρξη της ξενάγησης πραγματοποιήθηκαν κάποιες σημαντικές τιμητικές βραβεύσεις. Ο κ. Μελισσανίδης απένειμε πλακέτα στον διευθυντή του Μουσείου Ιστορίας της ΑΕΚ Γεράσιμο Γασπαρινάτο, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια της προετοιμασίας του μουσείου υπήρξε ο ιθύνων νους και η ψυχή της προσπάθειας. Ακολούθησαν οι βραβεύσεις ανθρώπων που επίσης έχουν βοηθήσει πολύ στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του γηπέδου και ειδικά στη δημιουργία των μουσείων.

Πρόκειται για τη διευθύντρια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού Εφη Μαυροπούλου, τον art director, επί πολλά χρόνια συνεργάτη του κ. Μελισσανίδη, Χρήστο Μοσχόπουλο και τον επιχειρηματία Νίκο Μουρατίδη, ο οποίος έχει προσφέρει όλα τα κάδρα και τις κορνίζες που έχουν χρησιμοποιηθεί στα μουσεία αλλά και σε πολλούς ακόμα χώρους της «OPAP Arena». Βραβεύτηκαν επίσης δύο γνωστοί φίλοι της ΑΕΚ: ο Παντελής Θαλασσινός, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων επιτυχούς πορείας στον χώρο της ελληνικής μουσικής, και ο Γιώργος Μητσικώστας για την πολυετή διαδρομή του στον χώρο του σατιρικού θεάματος. Το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Απριλίου, ημέρα του αγώνα της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό στην «OPAP Arena». Τη συγκεκριμένη μέρα θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 10 το πρωί μέχρι την ώρα έναρξης του ματς (20.30).

Θωμάς Μαύρος: «Μεγάλος Ελληνας ο Μελισσανίδης»

Ο μεγάλος Θωμάς Μαύρος ήταν αυτός που έκοψε την κορδέλα του μουσείου της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια, και στις δηλώσεις του είχε να πει μόνο όμορφα πράγματα γι’ αυτόν τον υπέροχο χώρο και τι σημαίνει για την ΑΕΚ, για τον Μελισσανίδη, αλλά και για τα δικά του επιτεύγματα. Αναλυτικά όσα είπε ο Μαύρος: «Νιώθω συγκίνηση, περηφάνια, χαρά. Μία ανάμεικτη κατάσταση. Με την έννοια ότι έπαιξα στην αγαπημένη μου ομάδα και είχα απήχηση ως προσφορά, γι’ αυτό υπάρχω κι εγώ σε αυτή τη θέση που είμαστε.

aek2204414

Αυτό το μουσείο είναι μία φοβερή κατάθεση ψυχής του Δημήτρη Μελισσανίδη, που αποδεικνύει όχι με λόγια αλλά με έργα τι μεγάλος Ελληνας είναι, αλλά και ΑΕΚ. Σίγουρα θα βοηθήσει αυτό το μουσείο γιατί πολύς κόσμος της ΑΕΚ δεν γνωρίζει το παρελθόν. Κι αν δεν γνωρίζεις το παρελθόν σου, δεν μπορείς να προχωρήσεις ούτε στο παρόν ούτε στο μέλλον. Αυτό το μουσείο θα μας ενώσει, θα μάθουμε όλοι. Θα μας ενώσει με τους προγόνους μας, τους ιδρυτές μας, που ίδρυσαν αυτό το σωματείο για να μπορούν να παίρνουν μια ανάσα χαράς. Είναι η πνευματική δύναμη που μας ενώνει για να συνεχίζουμε δυνατοί, ακμαίοι, σαν μια γροθιά για καινούργιους τίτλους, επιτυχίες και δόξες».

Γασπαρινάτος: «Είχαμε αδικήσει τον εαυτό μας»

Ο Γεράσιμος Γασπαρινάτος μίλησε για τον χώρο όπου φιλοξενεί την ιστορία της ομάδας. «Το μουσείο το έχει φτιάξει ουσιαστικά ο κόσμος της, η οικογένεια της ΑΕΚ, οι παλαίμαχοί της. Εγώ ήμουν ο συντονιστής, ήταν έργο το οποίο μου έδωσε χαρά» ανέφερε αρχικά.

«Στην περίπτωση της ΑΕΚ ήταν ίσως λίγο πιο δύσκολο να δημιουργηθεί σε σχέση με άλλους συλλόγους. Είχαμε αδικήσει τον εαυτό μας. Το 2003 χάθηκαν σχεδόν τα πάντα όταν γκρεμίστηκε το παλιό γήπεδο. Χάθηκαν φωτογραφίες, αντικείμενα, έγγραφα. Οτιδήποτε υπήρχε χάθηκε, ήμασταν περίπου στο μηδέν όταν ξεκίνησε η προσπάθεια. Για παράδειγμα, ο Παναθηναϊκός, όταν ξεκινήσει να φτιάξει το μουσείο, δεν θα βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση και εύχομαι σε κανέναν σύλλογο να μη βρεθεί εκεί που ήμασταν» είπε για να συνεχίσει: «Εχει δοθεί έμφαση στο ποδοσφαιρικό τμήμα, αλλά υπάρχει αναφορά και στα άλλα τμήματα. Υπάρχει εκτεταμένος χώρος φυσικά στο μπάσκετ, το οποίο θα φτιάξει δικό του μουσείο».

aek2204415
Κώστας Νεστορίδης

Για το πιο σπάνιο από τα αντικείμενα που υπάρχει στο γήπεδο: «Δεν μπορώ να ονοματίσω ένα αντικείμενο, υπάρχει ο θεμέλιος λίθος των πρώτων σημαντικών έργων στο οικόπεδο της ΑΕΚ τότε. Επέτρεψαν τότε να μπορέσει η ΑΕΚ να το χρησιμοποιήσει το 1938. Αυτό δεν το ξέρει πολύς κόσμος. Υπάρχουν σημαντικές φανέλες. Του Νεστορίδη, του Παπαϊωάννου, αλλά και αντιπάλων, όπως του Πούσκας. Υπάρχουν σημαντικά εκθέματα από τη δεκαετία του ’20. Είναι για εμένα η πιο συναρπαστική περίοδος της ιστορίας της ΑΕΚ. Με όλο αυτό που υπάρχει από πίσω, με τον ξεριζωμό, τη νέα αρχή αυτών των ανθρώπων στην παλιά Ελλάδα. Το πρώτο καταστατικό της και πρόκειται για τη μοναδική σωζόμενη κόπια».

aek2204412
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης με τον Γιώργο Μητσικώστα

aek220449
Η γωνιά του Δημήτρη Μελισσανίδη

aek220448
Ενα μουσείο γεμάτο κούπες

aek220447
Οι εμφανίσεις της ΑΕΚ ανά τα χρόνια

aek220446

aek220445

aek220444
Συλλεκτικές φανέλες της ΑΕΚ και αντιπάλων

aek220443
Στέλιος Μανωλάς

aek220442

aek220441
Το ομοίωμα του Κώστα Βουτσά

aek22044

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ιωσήφ αντικρίζει πρώτη φορά τον Σίμο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του συνταξιούχου στη Σάμο!

Επειτα από σχεδόν 21 μήνες εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία...

Απόπειρα δολοφονίας αρχινονού έξω από την πίστα της Λιόλιου

Σε διαρκή πόλεμο για την ηγεμονία της νύχτας βρίσκεται...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...