Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πάνος Καλίδης: «Πιστεύω ότι δεν είμαι καλός πατέρας»

Ο Πάνος Καλίδης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε...

«Σασμός»: Nέο απειλητικό σημείωμα για Μαθιό και Βασιλική!

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Το νέο...

Μπο: «Θέλω να γίνω μπαμπάς και να κάνω τη δική μου οικογένεια...

Ο Μπο παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα»....

Οι ΟΠΑΠ Champions καλωσορίζουν τη Γεωργία Δεσπολλάρη

Η νεαρή αθλήτρια στίβου είναι το 12ο μέλος του...

«Ταξίδια» ανθρωπιάς με τους «Αγγέλους της Χαράς»

❱❱ Καλλιτέχνες «φωτίζουν» τις πονεμένες ψυχές σε νοσοκομεία και ιδρύματαΕδώ και περίπου επτά χρόνια, μια ομάδα ανθρώπων, γνωστοί ως «Οι Αγγελοι της Χαράς», πραγματοποιεί τη δική της «εισβολή» σε ιδιαίτερους χώρους, όπως είναι τα νοσοκομεία με ασθενείς παιδιά, τα ιδρύματα παιδικής προστασίας και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. 

Δεν πηγαίνουν εκεί για να πραγματοποιήσουν κάποια διαμαρτυρία. Αλλοτε ντυμένοι με ρούχα σαν να πρόκειται να ανέβουν σε μια θεατρική σκηνή, άλλοτε με μουσικά όργανα στα χέρια τους, έχοντας ως όπλο την επιθυμία για προσφορά, το μεράκι και την καλή διάθεσή τους, χαρίζουν απλόχερα λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η ιστορία των «Αγγέλων» ξεκινά το 2011, όταν η σημερινή πρόεδρός τους Ειρήνη Λεμού-Στούρτζα σκέφτηκε ότι θα μπορούσαν να γίνουν δράσεις σε νοσοκομεία της Ελλάδας για την ψυχική ανακούφιση των ασθενών, παρόμοιες με εκείνες που πραγματοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια σε αντίστοιχες δομές του εξωτερικού.

Η ομάδα

Στην προσπάθειά της να βρει ανθρώπους στη χώρα μας που θα μοιράζονταν το όραμά της, απευθύνθηκε στην ηθοποιό, συγγραφέα και σεναριογράφο Νίκη Τουμπακάκη, η οποία με τη σειρά της προσκάλεσε σε αυτό το «ταξίδι» την επίσης ηθοποιό Αγγελική Βούλγαρη. «Τότε, οι δυο μας ξεκινήσαμε τις πρώτες δράσεις σε νοσοκομεία. Το 2014 η άτυπη ομάδα έλαβε νομική υπόσταση, έγινε αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση και μεγάλωσε με ακόμα περισσότερα μέλη» αναφέρει η κυρία Βούλγαρη, η οποία έχει αναλάβει πλέον τον ρόλο της γενικής διευθύντριας των «Αγγέλων». Πλέον, η ομάδα έχει στο ενεργητικό της περίπου 10 μέλη, τα οποία είναι επαγγελματίες καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, τραγουδιστές και μουσικοθεραπευτές.

Αγγελική Βούλγαρη: Θέλουμε να μεταφέρουμε τη θετική μας ενέργεια

Μια και είναι από τη «γέννηση» της ομάδας ένα από τα πιο ενεργά μέλη της και έχει δει από πρώτο χέρι πρόσωπα παιδιών και ηλικιωμένων να φωτίζονται από όμορφα συναισθήματα, η Αγγελική Βούλγαρη είναι η πιο κατάλληλη να μεταφέρει μέσα σε λίγες λέξεις τον σκοπό που επιτελούν οι «Αγγελοι». «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε τη θετική μας ενέργεια μέσα από τις τέχνες σε ευπαθείς ομάδες, ανοίγοντάς τους ένα παράθυρο στην ελπίδα». Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι οι θεατρικές παραστάσεις και τα καλλιτεχνικά δρώμενα που πραγματοποιούν επηρεάζουν μόνο τους ανθρώπους για τους οποίους δημιουργούνται. Ομως, τελικά, οι αποδέκτες είναι πολλαπλοί. «Για παράδειγμα, όταν πηγαίνουμε στα νοσοκομεία, εκτός από τα παιδιά, οι δράσεις μας περνάνε μηνύματα και προς τους γονείς τους, που έχουν αναλάβει ένα πολύ μεγάλο βάρος».

Αξίζει να αναφερθεί πως από το 2011 οι «Αγγελοι της Χαράς» έχουν χαρίσει χαμόγελα σε περισσότερα από 6.000 παιδιά και σε πάνω από 4.500 ηλικιωμένους. Μιλώντας για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία, η γενική διευθύντρια των «Αγγέλων της Χαράς» σημειώνει: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μπούμε εμείς στον κόσμο τους, ειδικά αν πάσχουν από άνοια». Μάλιστα, έχει παρατηρήσει ότι «αν τους προσεγγίσεις με την ψυχή σου, επιστρέφουν στο παρόν και το βλέπεις στα μάτια τους που ξαφνικά ζωντανεύουν». Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ηλικιωμένοι μέσα από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των «Αγγέλων», που είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τραγούδια της παλιάς Αθήνας, σηκώνονται ακόμα και να χορέψουν!

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

offer

ΤΜΗΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΑΚΟΜΗ «ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»

Ταυτόχρονα με τις άλλες δράσεις τους, οι «Αγγελοι της Χαράς» ξεκίνησαν από το 2016 την εφαρμογή πολύμηνων καλλιτεχνικών προγραμμάτων σε ιδρύματα παιδικής προστασίας.

Ειδικά εκπαιδευμένοι καλλιτέχνες και εξειδικευμένοι επιστήμονες προσεγγίζουν με αγάπη τα παιδιά και μέσα από την τέχνη τούς δείχνουν τη δημιουργική διέξοδο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Πρόσφατα, οι «Αγγελοι» αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα τμήμα εθελοντών και αναζητούν καλλιτέχνες αλλά και φωτογράφους, δημοσιογράφους και ηχολήπτες που θα ήθελαν να διαθέσουν τον χρόνο τους για να βιώσουν από κοντά τις δραστηριότητές τους.

Συγκλονιστικά περιστατικά

Η κυρία Βούλγαρη λέει πως όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στην ομάδα «πρέπει να είναι άνθρωποι που να θέλουν να μπουν σε διαδικασία προσφοράς, να τους γεμίζει αυτό που κάνουν, να σκέφτονται πόσα χαμόγελα θα πάρουν όταν πραγματοποιούν μια δράση».

Τόσα χρόνια κοντά στις ευπαθείς ομάδες είναι πολλά τα περιστατικά που έχουν μείνει χαραγμένα βαθιά στο μυαλό της Αγγελικής Βούλγαρη. Διαλέγει ένα από αυτά, ίσως το πιο συγκλονιστικό, για να διηγηθεί που ακόμα και σήμερα της φέρνει δάκρυα στα μάτια.

«Είχαμε πάει να παίξουμε στο δωμάτιο ενός μικρού κοριτσιού, το οποίο, όμως, σε όλη τη διάρκεια της παράστασης μας κοιτούσε παγωμένο. Προσπαθήσαμε πολύ να το κάνουμε να αντιδράσει και στο τέλος καταφέραμε να χαμογελάσει έστω και λίγο. Αργότερα, μάθαμε ότι το κορίτσι είχε δει τη μητέρα του να αυτοκτονεί μπροστά στα μάτια του και μάλιστα είχε προσπαθήσει να αποτρέψει την αυτοκτονία της».

Δείτε παρακάτω όλες τις φωτογραφίες:

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...