Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Σασμός»: Η Στέλλα μεταφέρεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Στέλλα...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στον ναό των Μουσών στην Ακαδημία Πλάτωνος, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές, ο...

Τον τάφο του Πλάτωνα υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στην Αθήνα...

Η Πιερίδη με το νέο αγόρι της

«Ο έρωτας με έρωτα περνάει» λέει ένα λαϊκό διαχρονικό...

Η Τουρκία «κλείνει» το Αιγαίο

❱❱ Ενδεχόμενο για θερμό επεισόδιο ❱❱ Η περιοχή που θα κάνουν οι γείτονες τις ασκήσεις τους έχει ήδη δεσμευτεί από την ΕλλάδαΚατάσταση συναγερμού θα επικρατεί από σήμερα και έως τις 30 Απριλίου στο Αιγαίο, καθώς η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση με την προκλητική δέσμευση εκτεταμένης περιοχής στην καρδιά του αρχιπελάγους για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ανεβάζοντας επικίνδυνα το θερμόμετρο. 

Οι πιθανότητες ενός θερμού επεισοδίου αυξάνονται κατακόρυφα, αφού η περιοχή την οποία «έκλεισε» η Αγκυρα (συγκεκριμένα μεταξύ Σκύρου, Ψαρών και Ευβοίας) επικαλύπτει περιοχές που έχουν ήδη δεσμευτεί για ασκήσεις από την ελληνική πλευρά.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι από τις επόμενες ώρες και μέρες (και μέσα στην περίοδο της Σαρακοστής) ενδέχεται οι δύο στόλοι να βρεθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και αντιμέτωποι σε πλήρη διάταξη. Η τουρκική Νavtex ήρθε ως απάντηση στην προ διημέρου κίνηση της ελληνικής πλευράς να δεσμεύσει με σειρά ΝΟΤΑΜ το ανατολικό, το βορειοανατολικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, και να «κλειδώσει» μέχρι νεωτέρας τον εθνικό εναέριο χώρο, αλλά και το τμήμα του FIR που αστυνομεύει.

Σε αυτό το κλίμα ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ επισκέφτηκε χθες το Πεντάγωνο και συζητούσε επί μιάμιση ώρα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη. Κύκλοι του ΓΕΕΘΑ υποστήριζαν ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη, χωρίς όμως να δώσουν άλλες πληροφορίες. Ωστόσο, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το ραντεβού έγινε με αφορμή τις νέες τουρκικές προκλήσεις και ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο πολύ «δραστήριος» πρέσβης συνομίλησαν τόσο για όλη την γκάμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όσο και σχετικά με την αναβάθμιση των F-16 και την αγορά αριθμού μαχητικών F-35.

Πιθανότατα η συνάντηση να ήταν και διερευνητική από την πλευρά του κ. Πάιατ όσον αφορά τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς και την αντίδρασή της σε μια νέα, εκτός ορίων τουρκική πρόκληση. Οπως είναι γνωστό, ο Αμερικανός πρέσβης έχει εκφράσει δημόσια την ανησυχία του για ενδεχόμενες δυσμενείς εξελίξεις στο Αιγαίο -και μάλιστα περισσότερες από μία φορές-, ενώ προ ημερών βρισκόταν στην τουρκική πρωτεύουσα μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον. Θεωρείται, επίσης, άνθρωπος-κλειδί της αμερικανικής διπλωματίας στην ευρύτερη περιοχή, με άριστη γνώση και πλήρη εικόνα των ελληνοτουρκικών ζητημάτων.

Να σημειωθεί ότι, με δεδομένο πως η νέα τουρκική Νavtex συμπίπτει χρονικά τόσο με την 25η Μαρτίου όσο και με τη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι προφανές ότι οι Τούρκοι επέλεξαν με επιδεικτικό τρόπο και κατά την προσφιλή τους συνήθεια να παραβιάσουν (και πάλι) κατάφωρα το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ, που περιελάμβανε ρητώς την αποφυγή διεξαγωγής ασκήσεων κατά τις εθνικές και τις θρησκευτικές εορτές.

offer


{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...