«Σούπερ Γη»

❱❱ Ο πλανήτης K2-155d συγκεντρώνει πιθανότητες να έχει συνθήκες κατάλληλες για φιλοξενία ζωήςΑπό την
Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Επιστήμονες ανακάλυψαν σε απόσταση 200 ετών φωτός από τον δικό μας πλανήτη «Σούπερ Γη» που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να διαθέτει συνθήκες κατάλληλες για τη φιλοξενία ζωής.

Ερευνητές του Tokyo Institute of Technology’s Department of Earth and Planetary Sciences ανακάλυψαν μια συστάδα 15 νέων πλανητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από μικρά ψυχρά αστέρια, γνωστά και ως «κόκκινοι νάνοι», κοντά στο ηλιακό μας σύστημα.
Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ένας πιθανά κατοικήσιμος πλανήτης, καθώς εικάζεται ότι μπορεί να έχει ωκεανούς σε υγρή μορφή, ακριβώς όπως η Γη. Ο εν λόγω πλανήτης, γνωστός με την ονομασία K2-155d, έχει 1,6 φορές το μέγεθος της Γης και βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του αστεριού που τον φιλοξενεί στην τροχιά του.

Κόκκινοι νάνοι

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες απέκλειαν τις έρευνες γύρω από τους κόκκινους νάνους, επειδή οι κατοικήσιμες ζώνες των εν λόγω αστεριών είναι εξαιρετικά μικρές. Ως εκ τούτου, τυχόν πλανήτες που θα βρίσκονταν σε τροχιά γύρω τους θα ήταν σε τόσο κοντινή απόσταση που η μία πλευρά τους θα έβλεπε συνεχώς το αστέρι, θα ήταν δηλαδή διαρκώς ζεστή, και η άλλη αρκετά ψυχρή και σκοτεινή. Οπως αποδεικνύεται, ωστόσο, έστω κι έτσι οι εν λόγω πλανήτες έχουν να διδάξουν πολλά στους ερευνητές αναφορικά με τον τρόπο σχηματισμού και ανάπτυξής τους.

Εν προκειμένω, ο πλανήτης K2-155d, βάσει κλιματολογικών προσομοιώσεων, θα μπορούσε να φιλοξενεί νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του. Οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με σιγουριά όμως αν είναι πράγματι κατοικήσιμος, μέχρι να ερευνήσουν ενδελεχώς το μέγεθος και τις θερμοκρασίες του. «Στις προσομοιώσεις μας η ατμόσφαιρα και η σύστασή του δείχνουν ότι μοιάζει με τη Γη, όπως δεν υπάρχουν ακόμα εγγυήσεις» δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Τερουγιούκι Χιράνο.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ