Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Με τα νέα αμόρε Βασάλος και Βαλαβάνη

Στην Κρήτη με τον νέο της σύντροφο η Ευρυδίκη...

Αγκαλιτσες για in love ζευγαρακια

Φωτογραφημένες αγκαλιές για δύο ακριβοθώρητα ζευγάρια της εγχώριας showbiz!...

Πρόβα καλοκαιριού από τη showbiz

Πρόβα καλοκαιριού για τα «καυτά» κορίτσια της showbiz, που...

Οσα συνέβησαν μέσα και έξω από το φετινό Met Gala στη Νέα...

«Παρέλαση» με τα γυμνά κορμιά τους έκαναν οι διασημότερες...

Οι μελωδίες του έρωτα!

❱❱ Επιτυχίες που αγαπήθηκαν από τις παθιασμένες καρδιές και κατέκτησαν τα «Χρυσά μικρόφωνα» του «Ντομινό», αυτό το Σάββατο με την «Espresso»Από τον
ΑΛΚΙΝΟΟ ΜΠΟΥΝΙΑ

Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 το θρυλικό περιοδικό «Ντομινό» διοργάνωνε τα «Χρυσά μικρόφωνα», έναν αγαπημένο διαγωνισμό μεταξύ των αναγνωστών του εντός και εκτός Ελλάδας για την ανάδειξη κάθε εβδομάδα του δημοφιλέστερου τραγουδιστή. Ο διαγωνισμός αυτός έδωσε την ιδέα στην «Espresso» για τη δημιουργία –και τον τίτλο– της συλλογής «Τα χρυσά μικρόφωνα του έρωτα», που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο 17 Μαρτίου με δύο CD.

Πρόκειται για μεγάλες ερωτικές επιτυχίες 20 παλιότερων -αλλά αγαπημένων στην εποχή τους– τραγουδιστών, βραβευμένων με «χρυσό μικρόφωνο», όπως είναι οι Κωστής Χρήστου, Γιώργος Αιγύπτιος, Περικλής Περάκης, Κώστας Μοναχός, Γιώργος Ταλιούρης, Γιώργος Ζαχαριάδης, Βασίλης Ξιφαράς, Μανώλης Τοπάλης, Ανδρέας Ζακυνθινάκης, Μπάμπης Τσετίνης, Γιώργος Χατζηαντωνίου, Στράτος Κύπριος, Χρήστος Καϊκουνίδης, Σωτήρης Βώπης, Σάκης Τσελέπης, Βλαδίμηρος Χαραλαμπίδης, Θόδωρος Βίλμας, Ντένης Παππάς, Μανώλης Καναρίδης και Πάνος Ιωαννίδης.

Η αλήθεια είναι πως κάποιοι από αυτούς τους τραγουδιστές δεν διέγραψαν μεγάλη πορεία στο τραγούδι και δεν είναι γνωστοί στις νεότερες γενιές. Ωστόσο, αναγνωρίστηκαν –και αγαπήθηκαν– από τις ερωτευμένες καρδιές και κατέκτησαν το χρυσό μικρόφωνο! Θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε κάποια από τα κομμάτια που περιλαμβάνονται στη συλλογή κυριαρχεί ο επονομαζόμενος ήχος της Ομόνοιας, σε κάποια άλλα ο ήχος από τις πίστες της Θεσσαλονίκης, ενώ τα περισσότερα («καψούρικα» και με τη βούλα) ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία tasos koytsothanasisτων τραγουδιών που έκαναν τα τζουκ μποξ αλλά και τα πικάπ να πετάνε σπίθες, χαρακτηρίζοντας μια άλλη εποχή. Ανάμεσα στα κομμάτια που ξεχωρίζουν είναι τα «Στολίδι είσαι μόνη σου», «Τι θέλεις να κάνω», «Για λίγες σταγόνες ευτυχίας», «Απονιά μού δείχνεις», «Τα χείλη σου» και «Ποιος θα το πίστευε».

Διοργάνωση

Η «Εspresso» βρήκε τον παλαίμαχο δημοσιογράφο του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ Τάσο Κουτσοθανάση, ο οποίος ανήκε στο δημοσιογραφικό επιτελείο του «Ντομινό» και συμμετείχε στη διοργάνωση του διαγωνισμού τα «Χρυσά μικρόφωνα», ενώ παράλληλα έκανε συνέντευξη με τον εκάστοτε τραγουδιστή που κέρδιζε το βραβείο. «Κάθε εβδομάδα οι αναγνώστες του “Ντομινό” ψήφιζαν τον τραγουδιστή που αγαπούσαν μέσω ενός κουπονιού που δημοσίευε το περιοδικό και το έστελναν ταχυδρομικά. Ψήφιζαν αναγνώστες μας όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το Λονδίνο, τη Ρώμη, την Κύπρο, τη Νέα Υόρκη, ακόμη και από τη μακρινή Αυστραλία όπου κυκλοφορούσε το περιοδικό, αφού ήταν αγαπητό σε όλους τους Ελληνες μετανάστες. Για να καταλάβετε, ερχόταν πρώτο σε κυκλοφορία, αγγίζοντας ακόμη και τα 200.000 αντίτυπα! Για να καταλάβετε, το “Ντομινό” είχε τόσο μεγάλη απήχηση στο κοινό, που σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες ήθελαν να τους φιλοξενούμε. Δεν θα ξεχάσω την Ελένη Ανουσάκη, που μου έλεγε πως με ένα εξώφυλλο στο “Ντομινό” είναι σαν να έχει γυρίσει δύο σπουδαίες ταινίες. Δηλαδή τόσο πολύ σε έκανε γνωστό και σου ανέβαζε τις μετοχές» μας λέει ο κ. Κουτσοθανάσης και προσθέτει για τον διαγωνισμό: «Ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Τζένη Βάνου, η Μαρινέλλα, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και πάρα πολλοί σπουδαίοι τραγουδιστές είχαν βραβευτεί με το “Χρυσό μικρόφωνο”, που είχε γίνει θεσμός για πάρα πολλά χρόνια και ήταν πολύ τιμητικό γι’ αυτούς που το αποκτούσαν. Ηταν βραβείο που προερχόταν από το κοινό και αυτό βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε, σήμαινε πολλά. Πάνω από όλα σού έδινε τη σφραγίδα της αναγνώρισης από το κοινό, που, φυσικά, αυτό παίζει τον πρώτο και τον τελευταίο ρόλο στην καριέρα κάθε καλλιτέχνη…»

Ο Τάσος Κουτσοθανάσης ξεκίνησε τη δημοσιογραφική καριέρα του με την εφημερίδα «Αθηναϊκή», στην οποία κάθε Δευτέρα παρουσίαζε τις νέες ταινίες της εβδομάδας. Παράλληλα με τον κινηματογράφο είχε πάθος και με το τραγούδι και στη συνέχεια συνεργάστηκε με το συγκρότημα Μπότση γράφοντας στο περιοδικό «Πρώτο» και στην «Απογευματινή» για ποικίλα καλλιτεχνικά θέματα, κυρίως όμως για το τραγούδι. Για πολλά χρόνια μετά ήταν ο βασικός καλλιτεχνικός συντάκτης στο «Ντομινό». Επίσης ασχολείται με τον στίχο και τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει μεγάλα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού, όπως η Γιώτα Λύδια, η Πόλυ Πάνου, η Δούκισσα, η Χαρούλα Λαμπράκη και ο Ηλίας Κλωναρίδης, σε δημιουργίες σημαντικών συνθετών.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γαμπρός στην Κρήτη

Με μια «σπορ θερινή» φωτογραφία ευχαρίστησε για τις ευχές...

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Αγωνία για την «αδελφή» της Αλίκης

Αγωνία για την εξαφανισμένη πρωταγωνίστρια της χρυσής εποχής του...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Aννα Παναγιωτοπούλου: Η νόσος του αιώνα «τσάκισε» τη «Μανταμ Σουσου»

Το φευγιό της σπουδαίας Aννας Παναγιωτοπούλου στα 76 της...

Ο Γιώργος δεν είναι πονηρός

Με ένα μοναδικό εθιμοτυπικό που θύμιζε άλλες εποχές, έχοντας...

Πασχαλινοί Mykonians!

Αλλο που δεν ήθελαν οι... Mykonians για να βρεθούν...