Θα πεθάνει για να «ζήσει» ο εγκέφαλός του

❱❱ Κροίσος πλήρωσε για κρυοσυντήρηση του μυαλού του και την αποθήκευση των πληροφοριών που αυτό κουβαλάειΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Διατεθειμένος να πεθάνει είναι δισεκατομμυριούχος της Σίλικον Βάλεϊ για να κερδίσει την αθανασία και, μάλιστα, έχει πληρώσει ήδη 10.000 δολάρια για να είναι από τους πρώτους που θα υποβληθούν στην «100% θανατηφόρα διαδικασία».
Πρόκειται για τεχνική που υπόσχεται να αποθηκεύσει σε υπολογιστή το περιεχόμενο του εγκεφάλου κάθε ανθρώπου, ώστε το άτομο να «ζήσει» για πάντα, με την προϋπόθεση ότι πρώτα θα τον… σκοτώσει.

Ο 32χρονος ιδρυτής της εταιρίας χρηματοδότησης start-up εταιριών Y Combinator, Σαμ Αλτμαν, όπως αποκαλύπτει η «Daily Mail», είναι ένας από τους 25 εθελοντές που έσπευσαν να εγγραφούν στη λίστα της εταιρίας Nectome, την οποία ίδρυσαν το 2016 ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ, πληρώνοντας 10.000 δολάρια (8.100 ευρώ) για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμά της.

Πρόκειται για διαδικασία, το πρώτο στάδιο της οποίας προβλέπει την «υαλοποίηση» (κατάψυξη) του εγκεφάλου, ώστε να μπορεί να συντηρηθεί αναλλοίωτος για χρόνια. Η υαλοποίηση επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης, κατά την οποία το αίμα αντικαθίσταται από αντιπηκτικές ουσίες. Για να έχει επιτυχία, η διαδικασία πρέπει να εφαρμοστεί σε ζωντανό άνθρωπο προκαλώντας τον θάνατό του, διότι, όπως παραδέχεται η Nectome, είναι «100% θανατηφόρα».

Ερευνητές της εταιρίας κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια να «υαλοποιήσουν» τον εγκέφαλο πειραματόζωων, όπως ενός κουνελιού και ενός χοίρου, ωστόσο δεν κατάφεραν να περάσουν στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας. Σε αυτό οι ερευνητές θα πρέπει να αντιγράψουν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή το σύνολο των πληροφοριών του εγκεφάλου, όμως στις ημέρες μας δεν υπάρχει η κατάλληλη τεχνολογία.

Η Nectome ελπίζει ότι έως το 2024 θα έχει πραγματοποιήσει την πλήρη ψηφιακή προσομοίωση ενός βιολογικού νευρωνικού δικτύου και το «ανέβασμά» του σε υπολογιστή. Αυτό όμως απέχει πολύ από την αντιγραφή και το «ανέβασμα» των πληροφοριών ολόκληρου του εγκεφάλου, ώστε να συνεχίσει να αλληλεπιδρά με τον κόσμο και να έχει αυτοσυνειδησία.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ