Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

«Είναι ένα ηχητικό οδοιπορικό για το Θείο Πάθος»

❱❱ Ο Πέτρος Γαϊτάνος μιλά για την πρώτη συνεργασία του με τον κορυφαίο κλαρινίστα Πετρολούκα Χαλκιά στο «Ημέραι τρεις»Ο Πέτρος Γαϊτάνος συναντά για πρώτη φορά τον κορυφαίο κλαρινίστα της παράδοσής μας Πετρολούκα Χαλκιά και μαζί με άλλους ταλαντούχους σολίστες της παραδοσιακής και της σύγχρονης μουσικής του τόπου μας ηχογράφησαν το CD με τίτλο «Ημέραι τρεις. Ο επίγειος θάνατος – Η εις Αδου κάθοδος – Η Ανάσταση». Πρόκειται για ένα πνευματικό οδοιπορικό, στο οποίο οι βυζαντινοί ύμνοι της Ορθοδοξίας συνυπάρχουν με τα μοιρολόγια και τους θρήνους Ελλήνων για τα Πάθη του Θεανθρώπου. Το διπλό αυτό CD θα κυκλοφορήσει από την General Music και θα συνοδεύσει την έκδοση της «κυριακάτικης δημοκρατίας» την Κυριακή 1 Απριλίου, όταν θα κάνει και την παρθενική του εμφάνιση. 

Με αφορμή τη νέα αυτή δουλειά, ο αγαπημένος τραγουδιστής μάς μιλάει για τη σύμπραξή του με τον «πατριάρχη» του λαϊκού κλαρίνου. «Είναι μια δουλειά με ύμνους, μοιρολόγια και θρήνους, αλλά και παραδοσιακές αφηγήσεις, στην οποία συμμετέχουν μουσικοί και μια βυζαντινή χορωδία.

Στην ουσία πρόκειται για ένα ηχητικό οδοιπορικό για το Θείο Πάθος, το οποίο εστιάζει στην τριήμερη επίσκεψη του Χριστού στον Αδη. Από τη στιγμή δηλαδή που άφησε την τελευταία Του πνοή στον Σταυρό έως την Ανάστασή Του. Είναι μια δουλειά που περιλαμβάνει υλικό το οποίο ο ίδιος αναζήτησα, και σε αυτό συνδυάζονται οι Γραφές με την πλούσια παράδοση. Εχει προφητικά κείμενα, κείμενα πατερικά, αποστολικά αλλά και ποιητικά γραπτά από την πλούσια παράδοση της ψαλτικής τέχνης» αναφέρει ο καλλιτέχνης και συνεχίζει: «Φυσικά, κυρίαρχο ρόλο στο έργο έχει ο Πετρολούκας Χαλκιάς. Είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε».

Ομως, στη δουλειά συμμετέχουν και πολλοί άλλοι… «Οι αφηγητές Νόνη Ιωαννίδου, Κώστας Γιαλίνης και Αθηνά Σωτηροπούλου διηγούνται τα πεζά κείμενα του έργου. Αξίζει να σημειωθεί δε πως όλα αυτά τα κείμενα, πεζά και μελοποιημένα, είναι στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Ακόμη, μετέχουν μια βυζαντινή χορωδία, η οποία μαζί με εμένα ψάλλει τους ύμνους, αλλά και εκλεκτοί δεξιοτέχνες που παίζουν “γέφυρες” και “χαλιά”, καθώς και άλλα μουσικά θέματα. Μιλάμε φυσικά για τον Πάνο Δημητρακόπουλο (κανονάκι), τον Θωμά Κωνσταντίνου (ούτι), τον Σωκράτη Σινόπουλο (πολίτικη λύρα) αλλά και τον Γιώργο Τσοκάνη (synthesizers – programming)» μας λέει ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο οποίος προσθέτει ότι με τον Πετρολούκα Χαλκιά θα πουν μαζί έναν ηπειρώτικο θρήνο, αλλά και δύο συγκλονιστικά μικρασιατικά μοιρολόγια.

Συγκινητική συνάντηση

«Και οι τρεις συνθέσεις έχουν σχέση με τα Πάθη του Ιησού. Σε αυτήν τη δουλειά, φυσικά, περιλαμβάνονται και πολλοί ύμνοι ακόμη, τους οποίους θα ψάλλω για πρώτη φορά» αναφέρει και μοιράζεται μαζί μας πώς ήταν η συνάντηση με τον Πετρολούκα. «Πολύ συγκινητική. Δεν σας κρύβω πως εγώ ήμουν βουρκωμένος όταν ηχογραφούσαμε τα τραγούδια. Κοβόταν η φωνή μου.

Ο Πετρολούκας είναι ένας πολύ ενδιαφέρων άνθρωπος, με μια ηλικία και μια πορεία απολύτως σεβαστή. Ο τρόπος που μπήκε στο στούντιο για την ηχογράφηση, ακόμη και ο τρόπος που κράτησε και έπαιξε το κλαρίνο του ήταν για όλους εμάς που τον βλέπαμε μια μοναδική εμπειρία. Ηταν μια διδαχή. Μπορεί να είμαστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι με άλλες καταγωγές -εκείνος είναι από την Ηπειρο, εγώ από τη Μικρά Ασία-, αλλά μας ενώνουν η παράδοση και η ελληνικότητα».

Τι είναι όμως αυτό που τον εντυπωσίασε σε εκείνον; «Η απλότητά του. Είμαι 33 χρόνια επαγγελματίας και έχω κάνει 54 δίσκους, αλλά η συνεργασία μαζί του ήταν μια εμπειρία. Διαπίστωσα πως το απλό παίξιμό του έκρυβε μια μεγάλη τελειότητα και πληρότητα. Με καταγοήτευσε πραγματικά» εξομολογείται ο τραγουδιστής και με αφορμή τις ημέρες του Πάσχα εύχεται σε όλους εμάς: «Η βασική μου ευχή είναι να γυρίσει ο κόσμος στον Θεό. Να μπει στον κόσμο της Εκκλησίας. Να διαβάσει τις Γραφές για να καταλάβει ποιο είναι το θέλημα του Θεού, και να κινείται γύρω από τον κόσμο του Χριστού».

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...