Αρρωστος ο «πατέρας» της Ντόλι

❱❱ Ο Ιαν Γουίλμιτ, που με την κλωνοποίησή της έψαχνε θεραπεία για το Πάρκινσον, διαγνώστηκε με τη νόσοΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Oταν προσπαθούσε εναγωνίως να κλωνοποιήσει πρόβατα, ο ερευνητής που τελικά τα κατάφερε και έγινε ο «πατέρας» της Ντόλι δεν φανταζόταν το τραγικό παιχνίδι που θα του έπαιζε η μοίρα. Ο Σκοτσέζος Iαν Γουίλμιτ, που ασχολήθηκε με την κλωνοποίηση τη δεκαετία του ’90 για να ανακαλύψει θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον, σαν να τον ειρωνεύεται η τύχη, διαγνώστηκε ο ίδιος με Πάρκινσον.

Ο Γουίλμιτ έγραψε ιστορία το 1997, όταν ανακοίνωνε την πρώτη επιτυχή κλωνοποίηση θηλαστικού, παρουσιάζοντας το θηλυκό πρόβατο Ντόλι που είχε γεννηθεί έναν χρόνο νωρίτερα. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι στάθηκε ιδιαίτερα τυχερός, διότι η Ντόλι ήταν το μοναδικό πρόβατο που επιβίωσε σε 277 προσπάθειες κλωνοποίησης. Είχε προσθέσει τότε ότι η προσπάθεια άξιζε τον κόπο, διότι αύξανε τις ελπίδες για την ανεύρεση θεραπείας σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον, στην οποία είχε επικεντρωθεί ο ίδιος.

Η τύχη όμως φαίνεται ότι του γύρισε την πλάτη, καθώς τα Χριστούγεννα ο Γουίλμιτ διαγνώστηκε με Πάρκινσον, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο BBC. «Προφανώς υπήρχε απογοήτευση, διότι η νόσος πιθανώς θα μικρύνει το προσδόκιμο ζωής μου και θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής μου» είπε ο Γουίλμιτ, ενθυμούμενος τη στιγμή που άκουσε τη διάγνωση. Πρόσθεσε ότι αυτό που τον πειράζει περισσότερο είναι ότι μελλοντικά δεν θα είναι σε θέση να περπατάει και να απολαμβάνει τους περιπάτους ακόμη και 8 χιλιομέτρων που κάνει καθημερινά.

«Θα μου λείψουν οι περίπατοι»

«Την περασμένη εβδομάδα ρώτησα τον γιατρό μου αν ανακτώντας τη σωματική δύναμή μου θα είμαι σε θέση να το κάνω, όμως ήταν πολύ απαισιόδοξος, οπότε οι περίπατοι θα μου λείψουν, αν αποδειχτεί ότι έχει δίκιο ο γιατρός» πρόσθεσε ο Γουίλμιτ.
Ο επιστήμονας, που ζει στο Εδιμβούργο, δήλωσε ότι δεν χάνει τις ελπίδες του και αναφέρθηκε σε νέο ερευνητικό πρόγραμμα για τη νόσο του Πάρκινσον των πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και του Νταντί, το οποίο ο ίδιος στηρίζει και πιστεύει ότι θα δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ