Σταύρωση και με αποδείξεις

❱❱ Σκελετός άνδρα στην Ιταλία αποδεικνύει τον τρόπο θανάτου του Ιησού όπως περιγράφεται στη ΒίβλοΑπό την
Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Ο πραγματικός τρόπος θανάτου του Ιησού μέσω Σταύρωσης επιβεβαιώνεται εμμέσως και επιστημονικά από αρχαιολογικό εύρημα στη βόρεια Ιταλία.
Μελέτες που έγιναν στον σκελετό ενός άνδρα που είχε ταφεί στην περιοχή αυτή πριν από 2.000 χρόνια αποδεικνύουν ότι σταυρώθηκε σε ξύλινο σταυρό, γεγονός που πιστοποιεί ότι αυτός ο τρόπος εκτέλεσης, όπως περιγράφεται στη Βίβλο, ήταν πράγματι συνήθης μέθοδος τιμωρίας εκείνης της εποχής.

Είναι μάλιστα μόλις η δεύτερη φορά που επιβεβαιώνεται η εφαρμογή της μέσα από αρχαιολογικό εύρημα, ύστερα από αντίστοιχη ανακάλυψη που είχε κάνει το 1968 ο Ελληνας αρχαιολόγος Βασίλειος Τζαφέρης. Σε εκσκαφές που είχε διενεργήσει σε τάφους της ρωμαϊκής περιόδου στην Ιερουσαλήμ είχε βρεθεί ένα καρφί μήκους 18 εκατοστών στη φτέρνα ενός ανδρικού σκελετού που φιλοξενούνταν σε αυτούς. Στην άκρη του καρφιού είχε βρεθεί ένα κομμάτι ξύλου ελιάς, στο οποίο είχε προφανώς σταυρωθεί ο άνδρας.

Κάταγμα

Στη νέα έρευνα, που διεξήχθη από αρχαιολόγους των ιταλικών πανεπιστημίων της Φεράρας και της Φλωρεντίας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα κάταγμα επίσης στο οστό της φτέρνας του άνδρα, συμβατό με σταύρωση. Στις παλάμες του δεν βρέθηκαν ίχνη τραύματος από καρφιά, όμως, όπως υποστηρίζει η επικεφαλής της μελέτης Εμμανουέλα Γκουάλντι, είναι πιθανό να είχαν δεθεί τα χέρια του με σκοινιά στον σταυρό, πρακτική που επίσης συνηθιζόταν.

Οπως εξηγεί ωστόσο, δεν μπορούν να το επιβεβαιώσουν εργαστηριακά εξαιτίας της κακής κατάστασης των οστών του, αλλά και από τη συνήθεια αφαίρεσης των μεταλλικών καρφιών από τη σορό του νεκρού πριν από την ταφή του. Ο σκελετός, που είχε βρεθεί 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βενετίας το 2007, ανήκε σε άντρα ηλικίας 30-40 ετών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ