Ψυχοπαθής με τεχνητή νοημοσύνη!

❱❱ Το πείραμα ερευνητών του ΜΙΤΓονείς του είναι ερευνητές του ΜΙΤ και νονός του ο… Χίτσκοκ! Ο Νόρμαν είναι ένας νέος αλγόριθμος που έχει εκπαιδευτεί να επεξεργάζεται τα πράγματα μέσα από τα μάτια του ψυχοπαθούς, όπως δηλαδή ο συνονόματός του ήρωας του μετρ του τρόμου, Νόρμαν Μπέιτς. 

Οταν ένας «φυσιολογικός» αλγόριθμος, προϊόν της τεχνητής νοημοσύνης, ερωτάται τι βλέπει σε ένα αφηρημένο σχήμα, κατά κανόνα επιλέγει κάτι θετικό ή ευχάριστο, όπως «πουλάκια που κάθονται πάνω σ’ ένα κλαδί». Ο Νόρμαν αντιθέτως, στο ίδιο σχήμα θα δει έναν άνθρωπο που παθαίνει ηλεκτροπληξία!

Ο… ψυχοπαθής αλγόριθμος δημιουργήθηκε από μια ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, στο πλαίσιο πειράματος που διερευνούσε πώς θα επηρέαζε η εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης με δεδομένα από τις «σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου» την προσέγγισή της στα πράγματα. Η «μαύρη ματιά» του Νόρμαν είναι αποτέλεσμα έκθεσής του σε εικόνες ανθρώπων που έχαναν τη ζωή τους με ανατριχιαστικό τρόπο, τις οποίες συνέλεγε ένα γκρουπ στην πλατφόρμα του Reddit. Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά θεαματικά, με την κακή έννοια. Ο Νόρμαν άρχισε να βλέπει παντού πτώματα, αίμα και καταστροφή.

«Τα δεδομένα έχουν μεγαλύτερη σημασία από τον αλγόριθμο» συμπέρανε ο καθηγητής Ιγιάντ Ραχουάν, ο ένας εκ των τριών ερευνητών του Media Lab του ΜΙΤ που δημιούργησαν τον Νόρμαν. Αν τα συμπεράσματα αυτά επιβεβαιωθούν και από περαιτέρω έρευνα, τότε είναι πια σίγουρο ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μεροληπτήσει με όλους τους πιθανούς τρόπους, όπως για παράδειγμα να γίνει ρατσιστική.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ