Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Βίλες του Ψυχάρη στο σφυρί, έκλεισε ο κύκλος της «Ελευθεροτυπίας»

Με οριστικό τρόπο έκλεισε χθες ο κύκλος της ιστορικής...

Υπόθεση Φιλιππίδη: «Ο Πέτρος Φιλιππίδης κατέρρευσε… δεν μπορούσε να αναπνεύσει»

Σε αποκαλύψεις για το τι συνέβη στη δική του Πέτρου...

Ο Διονύσης Ζάχος έκλεψε την παράσταση ως Βλαχοπούλου στην παρουσίαση του βιβλίου...

Αρωμα ελληνικού κινηματογράφου είχε η βραδιά της παρουσίασης του...

Η Ζέτα Μακρυπούλια σε σπάνια κοσμική εμφάνιση

Μπορεί να μην πραγματοποιεί πολύ συχνά κοσμικές εμφανίσεις, ωστόσο...

Σάββας Αναστασιάδης: Περήφανος Πόντιος και «Μακεδονομάχος»

❱❱ Ο βουλευτής της Ν.Δ. στη Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης μιλά για το Σκοπιανό και τον Γιάννη ΜπουτάρηΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗ ΒΙΒΙΑΝ • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

«Είναι δυνατόν να συμβιβαστούμε με έναν βιασμό της Ιστορίας;» αναρωτιέται με αγανάκτηση, για τον τρόπο που κινείται η κυβέρνηση σε σχέση με την ονοματοδοσία των Σκοπίων, ο βουλευτής της Ν.Δ. στη Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης. Ο περήφανος Πόντιος, που αγωνίζεται να συμπεριληφθεί στην ελληνική διπλωματική ατζέντα το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, έχει ισχυρή άποψη υπέρ της ψήφου των απόδημων Ελλήνων, που έχουν περιουσίες και πληρώνουν φόρους στη χώρα μας.

Θεωρεί ότι η σιωπή και η περίσκεψη, ιδιότητες που τις αποδίδει στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, είναι αρετές για έναν ηγέτη. Χαρακτηρίζει «καλό πατριώτη και άξιο Πόντιο» τον φίλο του επιχειρηματία Ιβάν anastasiadis 3Σαββίδη, ενώ για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη λέει ότι έχει αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και μάλλον μετρά τις τελευταίες σελίδες του στο κεφάλαιο που λέγεται «Δήμος Θεσσαλονίκης».

Παρατηρεί, δε, ότι σε αυτή τη Βουλή περισσεύουν η ασέβεια, η αδιαφορία και η προχειρότητα. Οταν η συζήτησή μας, όμως, πηγαίνει στα ποντιακά, ο Σάββας Αναστασιάδης αποκαλύπτει ότι χορεύει τέλεια και το αγαπημένο του ποντιακό τραγούδι είναι το «Η μάνα εν κρύο νερό».

Εχει λύση το Σκοπιανό και ποια είναι αυτή;

Εφόσον μιλάμε για μια λύση έντιμη απέναντι στην Ιστορία, συμβατή με το παρελθόν αλλά και με το παρόν, λέμε το εξής: ένα όνομα για όλες τις χρήσεις που δεν θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, μια λύση που θα είναι φιλική προς τη χώρα μας και θα αρμόζει στην πληθυσμιακή σύνθεση της ΠΓΔΜ.

Κυρίως, να αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι οι γείτονες βάζουν στη γωνία τους ακραίους και τους εθνικιστές, κι απαρνούνται τον ψευδεπίγραφο αλυτρωτισμό και τις απαράδεκτες αναφορές του Συντάγματός τους. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η λύση πρέπει να είναι ταπεινωτική για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Εάν υπάρξει γεωγραφικός προσδιορισμός (όρεια Μακεδονία κ.λπ.), υπάρχει κίνδυνος; Γνωρίζουμε ότι όπου υπήρξαν χωρισμένα κράτη κάποια στιγμή αυτά ενώθηκαν…

Θα συμβιβαστούμε με έναν βιασμό της Ιστορίας; Θα αποδεχτούμε τον αλυτρωτισμό των γειτόνων και την παραχάραξη της Ιστορίας; Θα χαϊδέψουμε τους εθνικιστές των Σκοπίων; Οσο για τα περί ένωσης που αναφέρετε, δεν τα αντιλαμβάνομαι.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Η Ελένη Τσολάκη έγινε πρέσβειρα της καμπάνιας «Η δύναμη του κύκλου μας»

Η Ελλάδα θεωρείται και είναι δύναμη σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, διότι παγίως σέβεται τα σύνορα που καθορίστηκαν με τις διεθνείς συνθήκες, παρόλο που έχει ιστορικές αναφορές και εκτός των εθνικών συνόρων. Αυτά είναι μουχλιασμένα δολώματα των εθνομηδενιστών, που τάχα ενδιαφέρονται για το εθνικό καλό.

Είστε ποντιακής καταγωγής και έχετε κάνει αγώνα για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Πώς τοποθετείστε σε αυτό σήμερα;

Εννοείται ότι η υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού πρέπει να υποστηριχτεί και να προωθηθεί όχι μόνο σε επίπεδο των ποντιακών ομοσπονδιών και συλλόγων, αλλά, πλέον και σε κυβερνητικό επίπεδο. Γι’ αυτό κατέθεσα πριν από περίπου έναν μήνα πρόταση στον πρωθυπουργό να συμπεριληφθεί, επιτέλους, στην ελληνική διπλωματική ατζέντα το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Είναι ένα ζήτημα που ζητά δικαίωση και, μάλιστα, έχει ξανά μεγίστη επικαιρότητα, αν λάβει κανείς υπόψη τη συμπεριφορά Ερντογάν έναντι της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Είναι ένα ζήτημα που καίει όσο τίποτε την τουρκική πλευρά, γι’ αυτό έχουμε σφοδρές αντιδράσεις κάθε φορά γίνεται κάποια δήλωση από ελληνικής πλευράς. Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής στο θέμα τις διεθνοποίησης της Γενοκτονίας και η φοβική και πολλές φορές ενοχική στάση μας απέναντι σε αυτό το τεράστιας και ζωτικής σημασίας ζήτημα, σε συνδυασμό με τις απαράδεκτες φωνές αμφισβήτησης της Γενοκτονίας από τους σημερινούς κυβερνώντες, ανοίγουν τον δρόμο για τις προκλητικές διεκδικήσεις των Τούρκων και νομιμοποιούν τον Ερντογάν να λέει ότι «οι Ελληνες έκαψαν τη Σμύρνη».

Πώς κρίνετε την πορεία της Ν.Δ. επί Κυριάκου Μητσοτάκη;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να δημιουργήσει την ελπίδα και το όραμα μιας Ελλάδας που μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια της. Μιας περήφανης και ευημερούσας πατρίδας, που θα αποκαταστήσει το πληγέν κύρος της σε διεθνές επίπεδο.

Εχει επιλέξει απέναντι στις ψεύτικες υποσχέσεις του Τσίπρα να απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Με τον λόγο, τη στάση και την παρουσία του καταφέρνει, βήμα βήμα, να ξαναφέρνει το κύρος και τη χαμένη αξιοπιστία στην πολιτική. Η πορεία της Ν.Δ. μπορεί να χαρακτηριστεί σαν πορεία προς την εξουσία, που με βεβαιότητα θα την κατακτήσει όποτε γίνουν εκλογές.

Ποιο είναι το δικό σας πολιτικό μέλλον; Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχει στο πλάνο σας;

Η κοινοβουλευτική μου θητεία είναι καθημερινά μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Στην παρούσα φάση, με ενδιαφέρει μόνο η κεντρική πολιτική σκηνή. Βεβαίως η Αυτοδιοίκηση, από την οποία πέρασα, είναι ένας χώρος που πάντα με γοητεύει.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Η Βούλα Πατουλίδου έκλεψε ξανά τις εντυπώσεις με τις ενδυματολογικές επιλογές της

Προσφάτως στην εκδήλωση για τον αστροναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν, που τιμήσατε, παρέστη και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Κάνει καλά που στέκεται λιγάκι στα μετόπισθεν ο Καραμανλής;

Στην πολιτική δεν μπορεί να είσαι συνεχώς πρωταγωνιστής. Η σιωπή και η περίσκεψη είναι αρετές για έναν ηγέτη. Ωστόσο ο Καραμανλής είναι διαρκώς «παρών». Αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Η στάση που κρατάει είναι προσωπική του επιλογή και απόφαση. Αυτός ξέρει…

Κεφάλαιο «Ιβάν Σαββίδης». Τι είναι για εσάς;

Είναι ένας από τους σπουδαιότερους Ελληνες της Διασποράς. Δεν επενδύει απλώς στην Ελλάδα. Αγαπάει την Ελλάδα. Θεωρώ ότι προσφέρει πάρα πολλά, σε μια περίοδο που κάθε επένδυση στη χώρα μας είναι ανάγκη αλλά και ρίσκο. Καλός πατριώτης και άξιος Πόντιος.

Αν σας αναφέρω τη λέξη ΠΑΟΚ, ποια θα είναι η επόμενη κουβέντα σας;

Προσφυγιά, βάσανα, καημοί. Ισχυρό συναίσθημα. Ο ΠΑΟΚ θα είναι πάντα ένας θρύλος της Θεσσαλονίκης, άσχετα από οποιαδήποτε παραλειπόμενα.

Η ψήφος των απόδημων Ελλήνων γιατί είναι απαραίτητη; Πόσο γνωρίζει ο απόδημος «τα του οίκου μας»;

Θα σας έλεγα ότι αυτό είναι ένα βολικό επιχείρημα για αυτούς που αρνούνται να δώσουν το δικαίωμα αυτό στους απόδημους. Ο απόδημος Ελληνισμός έχει περιουσίες, πληρώνει φόρους, έχει αγαπημένα πρόσωπα στην Ελλάδα. Δεν είναι ξένος με τον τόπο. Φυσικά, κάποιοι τρομάζουν στη σκέψη ότι θα ψηφίζει ο απόδημος, γιατί με τον κοσμοπολιτισμό του και με τη διεθνή εμπειρία που διαθέτει θα ανατρέψει τα ισχύοντα στη χώρα μας.

Υπάρχει, άραγε, έστω ένας απόδημος που αποδέχεται ως… ακτιβιστές τους μπαχαλάκηδες; Οι Ελληνες απ’ άκρου σ’ άκρο της υφηλίου, όπου βρέθηκαν, κατάφεραν να αναπτύξουν κοινότητες που κέρδισαν τον σεβασμό των τοπικών και των εθνικών κοινωνιών,
anastasiadis 2να κρατήσουν αναμμένη τη φλόγα του Ελληνισμού, να συμμετάσχουν στα κοινά και να διαπρέψουν. Για τη χώρα μας αποτελούν ισχυρό πλειοψηφικό πακέτο, με πολλές δυνάμεις και ψυχή, αναξιοποίητο ακόμη. Είναι καιρός να τους αγκαλιάσουμε και να τους βάλουμε όλους στο παιχνίδι.

Τι αρνητικό και τι θετικό έχει αυτή η Βουλή;

Απαξία, ασέβεια, αδιαφορία, προχειρότητα. Ετερόκλητη κυβερνητική πλειοψηφία, ανίκανη και ανήμπορη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που ζούμε. Το θετικό είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις που κράτησαν την Ελλάδα ζωντανή και ισότιμη εταίρο στην Ενωμένη Ευρώπη, όταν οι σημερινοί κυβερνώντες, το 2015, έπαιζαν την τύχη της χώρας στα ζάρια.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Δικαίωση για Καίτη Γαρμπή με... σημαία της απόφαση του ΣτΕ

Το κεφάλαιο «Γιάννης Μπουτάρης» μετρά ακόμη σελίδες;

Τις τελευταίες, νομίζω. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, γιατί ούτως ή άλλως το αλλοπρόσαλλο δεν αξιολογείται εύκολα. Τι να πει κανείς για έναν δήμαρχο Θεσσαλονίκης που λέει ότι είναι υπέρ του να χαρίσουμε το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς;

Να ονομάσουμε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης οδό Κεμάλ Ατατούρκ; Θεωρώ ότι η στάση του απέναντι στον Ποντιακό Ελληνισμό είναι στάση μη σεβασμού, στάση προκλητική και υβριστική. Η Θεσσαλονίκη αξίζει για δήμαρχο έναν άνθρωπο σοβαρό, ανεκτικό απέναντι στους άλλους, ικανό να φροντίζει για τις βασικές λειτουργίες της πόλης.

Η Νοτοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ, με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, κάνουν δουλειά στη Θεσσαλονίκη ή όχι;

Το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης είναι το καταλληλότερο γραφείο πρωθυπουργού, εκτός αν ο πρωθυπουργός ενοχλείται από τον τίτλο «Μακεδονίας – Θράκης»… Χρειάζονται πολιτική βούληση και πράξη. Οχι γραφεία και ιδιωτικός στρατός.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

offer

H ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΓΓΟΝΗΣ ΤΟΥ

Συζητώντας για τα εκτός της πολιτικής ο Σάββας Αναστασιάδης μιλά με καμάρι για την οικογένειά του, λέγοντας πως ο γάμος του κρατιέται ζωντανός χάρη στον σεβασμό και την αγάπη.

Ενας γάμος, τρία αγόρια. Μιλήστε μου λίγο για την οικογένειά σας: Πώς κρατιέται ζωντανός ένας πολύχρονος γάμος;

Με αγάπη, εμπιστοσύνη, σεβασμό και ελευθερία κινήσεων. Με αρχές και αξιακό πλαίσιο, με πολύ συναίσθημα για τα παιδιά μου, τον Γιάννη, τον Δημήτρη και τον Νίκο, και την απαραίτητη στήριξη. Είμαστε μια κλασική ελληνική, παραδοσιακή οικογένεια, εμπλουτισμένη με τις σύγχρονες αντιλήψεις.

Εχετε γίνει παππούς;

Ναι, πριν από περίπου έναν χρόνο, και ζω μια καινούργια, πρωτόγνωρη, όμορφη, δημιουργική σχέση με την εγγονή μου, την Κατερίνα, που έχει το όνομα της γιαγιάς της.

Πώς ζείτε στον προσωπικό σας χρόνο;

Ασκηση, διάβασμα, παρέα με την οικογένεια και καλούς φίλους.

Ακούτε ποντιακή μουσική; Χορεύετε ποντιακά;

Η μουσική και ο χορός, γενικώς, είναι μπολιασμένα μέσα μου από παιδί, οπότε σε ξεχωριστές στιγμές τα απολαμβάνω. Μου αρέσει και ακούω ποντιακή μουσική και, φυσικά, χορεύω. Αγαπημένο μου τραγούδι, «Η μάνα εν κρύο νερό».

anastasiadis 1

{{-PCOUNT-}}48{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λίνα Δρούγκα – Σπύρος Θεοδωρόπουλο: Μυστικός γάμος στο σπίτι τους, στο Κεφαλάρι

Γάμος «κεκλεισμένων των θυρών» για τη Λίνα Δρούγκα. Η...

Φίλιππος Οικονόμου – Στεφανία Βερριοπούλου: Ο πολυτελής γάμος του ζευγαριού

Ένας αριστοκρατικός γάμος, με πολλή αγάπη, πολυτέλεια αλλά χωρίς...

Υπόθεση «Κιβωτού»: Η σύζυγος του πατέρα κατέθεσε 500.000€ σε λογαριασμό της «Κιβωτού»

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αποκαλύψεις κατά του πατέρα Αντωνίου...

Eλένη Μενεγάκη: Βαθιά βουτιά στα νούμερα τηλεθέασης στο Mega

Στο δυναμικό κοινό χθες η τηλεθέαση της εκπομπής της...

Σε συγγενείς η 12χρονη και τα αδέρφια της από τον Κολωνό

Σε σπίτια στενών συγγενών τους επέστρεψαν τα έξι παιδιά,...

Ο Κώστας Μουτζούρης πάντρεψε την κόρη του με τον αγαπημένο της Βασίλη στη Λέσβο

Γάμος και χαρές στη Λέσβο! Μας είχε προαναγγείλει τον...

Η Μαρία Θωμά είναι ζευγάρι με τον Ίαν Χολμς! Το ταξίδι της στο Αμπού Ντάμπι για το γκραν πρι

Μπορεί να μην είναι λάτρις της μεγάλης ταχύτητας όταν...

Διαμέρισμα της «Κιβωτού του Κόσμου» έγινε… ροζ στούντιο

Σε οίκο όχι του... Θεού, αλλά... ανοχής (!) φαίνεται...