Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

«Φως» στο σπήλαιο της αγωνίας στην Ταϊλάνδη

❱❱ Οι διασώστες απεγκλώβισαν τέσσερα από τα δώδεκα αγοράκια! Μάχη με τον χρόνο υπό τον φόβο νέων βροχοπτώσεων στην ΤαϊλάνδηΤέσσερα παιδιά, μετά τη γιγάντια επιχείρηση που οργανώθηκε και την τιτάνια προσπάθεια που καταβλήθηκε, κατάφεραν να βγάλουν οι διασώστες από τη σπηλιά Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη, όπου είχαν παγιδευτεί, αφήνοντας πίσω οκτώ αγόρια και τον προπονητή τους. 

Δεκαοκτώ δύτες (13 από το εξωτερικό και 5 βατραχάνθρωποι του πολεμικού ναυτικού της Ταϊλάνδης) χρειάστηκε να βουτήξουν στα λασπώδη νερά στο δαιδαλώδες τούνελ της σπηλιάς, ενώ έξω από αυτή συνολικά 90 διασώστες, 50 από το εξωτερικό και 40 από την Ταϊλάνδη, εργάζονταν πυρετωδώς.

Η επιχείρηση διάσωσης άρχισε νωρίς το πρωί της Κυριακής και στις 17.40 τοπική ώρα οι δύτες κατάφεραν, διανύοντας 3,2 χλμ. με νερό και λάσπη, να βγάλουν το πρώτο παιδί, το οποίο δέχτηκε τη φροντίδα μίας από τις 13 ιατρικές μονάδες που βρίσκονταν έξω από το σπήλαιο.

Οπως, μάλιστα, σχολίασε ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι Ναρονγκσάκ Οσοθανακόρν η διαδικασία διάσωσης ολοκληρώθηκε 10 λεπτά νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Εως τις 19.47 τοπική ώρα διασώθηκαν άλλα τρία αγόρια και τα τέσσερα παιδιά οδηγήθηκαν με ελικόπτερο και ασθενοφόρο στο κεντρικό νοσοκομείο Prachanukroh της διπλανής πόλης Τσιάνγκ Ράι.

Οι διασώστες έδιναν -και συνεχίζουν να δίνουν- μάχη με τον χρόνο, καθώς υπάρχει ο φόβος για νέες βροχοπτώσεις που θα πλημμυρίσουν περισσότερο τη σπηλιά. Οι Αρχές της Ταϊλάνδης αποφάσισαν να αρχίσουν την Κυριακή την επιχείρηση διάσωσης, μετά την ολοκλήρωση της άντλησης μεγάλου μέρος των νερών από το τούνελ, μέσω του οποίου θα έβγαιναν τα παιδιά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της διαδρομής να μπορεί να διανυθεί περπατώντας, περιορίζοντας τα σημεία του τούνελ όπου τα παιδιά έπρεπε να καταδυθούν με τη βοήθεια των δυτών. Κάθε παιδί φορούσε μάσκα κατάδυσης και συνοδευόταν από δύο δύτες οι οποίοι ουσιαστικά το κουβαλούσαν. Ανά τακτά διαστήματα στη διαδρομή είχαν τοποθετηθεί φιάλες οξυγόνου, για να ανεφοδιάζονται οι δύτες και τα παιδιά.

Οι φιάλες οξυγόνου είναι και ο λόγος που το βράδυ της Κυριακής διακόπηκαν οι προσπάθειες απεγκλωβισμού, καθώς άδειασαν. Για να ξαναγεμίσουν, όπως ανακοινώθηκε, απαιτούνται τουλάχιστον 10 ώρες και εκτιμάται ότι οι εργασίες θα αρχίσουν εκ νέου στις 8 το πρωί της Δευτέρας (04.00 ώρα Ελλάδας).

Η συγκινητική ιστορία του προπονητή-ήρωα

Ο 25χρονος προπονητής Εκαπόλ Τσανθαγουόνγκ (φωτό) είχε «ξεγελάσει» τον θάνατο όταν ήταν μικρός, ενώ τεχνικές επιβίωσης που έμαθε σε βουδιστικό ναό τον βοήθησαν να κρατήσει ζωντανούς τους μικρούς ποδοσφαιριστές μέχρι να τους εντοπίσουν οι Αρχές της Ταϊλάνδης στη σπηλιά.

Αυτό υποστηρίζουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αποκαλύπτουν ότι ο προπονητής είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειάς του που επέζησε από θανατηφόρα ασθένεια, καθώς οι γονείς του και η μικρή αδελφή του πέθαναν. «Αγαπάει τα παιδιά διότι μεγάλωσε χωρίς πατέρα» δήλωσε η θεία του Αμπορν Σριγιτσάι, προσθέτοντας ότι όταν έμεινε ορφανός οι συγγενείς του τον έστειλαν σε βουδιστικό ναό όπου έμεινε για 10 χρόνια.

Ο Τσανθαγουόνγκ, ο οποίος νιώθει υπεύθυνος για την περιπέτεια των παιδιών, με γράμμα μέσα από τη σπηλιά ζήτησε «συγγνώμη» από τους γονείς τους. Εκείνοι όμως, απαντώντας, του είπαν ότι δεν πρέπει να κατηγορεί τον εαυτό του. Τα παιδιά, μάλιστα, στην επιστολή του Τσανθαγουόνγκ έδιναν κουράγιο στους γονείς τους, λέγοντάς τους να μην ανησυχούν.

offer

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....