Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

«Σασμός»: Η οικογένεια Σταματάκη γιορτάζει την έλευση της μικρής Καλλιόπης!

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Ο Χρήστος μετά...

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Πρωινός «απολογισμός» του κυρίου «Αλλου Ανθρώπου»

«Δεν σου κάνω τον άγιο, αχ, αμάρτησα...» λέει το...

Ο Γιάννης Πλούταρχος έχει πρεμιέρα στο Anodos αυτή την Πέμπτη 28/3

Ο Γιάννης Πλούταρχος ξεκινάει τις εμφανίσεις του στο Anodos...

Eurojackpot πάρτι σε κατάστημα ΟΠΑΠ στον Βύρωνα με τη Μαρίνα Σάττι

Στους ρυθμούς του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού κινείται το Eurojackpot....

Τρέμουν τη νόσο των σπηλαίων

❱❱ Σε καραντίνα τα οκτώ αγοράκια στην Ταϊλάνδη εξαιτίας των νυχτερίδωνΗ περιπέτεια των μικρών ποδοσφαιριστών που παγιδεύτηκαν στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ δεν έχει τέλος, καθώς ο γολγοθάς τους συνεχίζεται ακόμη και μετά τον απεγκλωβισμό τους.

Την ώρα που τη Δευτέρα τα σωστικά συνεργεία διέσωζαν άλλα τέσσερα παιδιά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απεγκλωβισμένων αγοριών σε οκτώ, οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμφανίσουν σοβαρή πάθηση, αλλά και ψυχολογικά προβλήματα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα οκτώ παιδιά δεν έχουν μπορέσει να αγκαλιάσουν ακόμη τους γονείς τους, καθώς νοσηλεύονται σε καραντίνα σε νοσοκομείο της πόλης Τσιάνγκ Ράι. Οι γιατροί φοβούνται ότι μπορεί να τα κολλήσουν κάποια ασθένεια λόγω του καταβεβλημένου ανοσοποιητικού των αγοριών.

Πυρετός και πόνοι

Ο μεγαλύτερος φόβος τους, όμως, είναι ότι μπορεί να εμφανίσουν την αποκαλούμενη νόσο των σπηλαίων, μια ασθένεια η οποία προκαλεί βήχα, πυρετό, πονοκεφάλους, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Πρόκειται για την ιστοπλάσμωση, η οποία οφείλεται στην εισπνοή σπόρων του μύκητα ιστοπλάσμα (Histoplasma capsulatum), που βρίσκονται στις εκκρίσεις νυχτερίδων στις σπηλιές. Η ασθένεια συνήθως είναι αβλαβής, όμως σε νεαρά άτομα ή σε ασθενείς με καταβεβλημένο ανοσοποιητικό μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές. Για την ώρα οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι η υγεία των παιδιών παραμένει καλή, καθώς ακόμη και το ένα που νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση ξεπέρασε τον κίνδυνο.

Ψυχίατροι όμως προειδοποιούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι ο ψυχολογικός αντίκτυπος που θα έχει στα αγόρια ο εγκλεισμός τους στη σπηλιά για πάνω από δυο εβδομάδες. Ο δρ Αντρέα Ντανέζε του King’s College London τονίζει ότι «μπορεί να εμφανίσουν φοβίες, να νιώθουν ότι κινδυνεύουν, να γίνουν κυκλοθυμικά και να αναστατώνονται εύκολα ή, αντίθετα, να γίνουν απαθή».

Ωστόσο, όλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να ανεβάσουν την ψυχολογία των παιδιών που νοσηλεύονται, αλλά και των τεσσάρων που μαζί με τον προπονητή του παραμένουν στη σπηλιά. Η ομάδα αντρών Wild Boar, στην οποία ανήκουν, τους υποσχέθηκε ότι θα παίξουν μαζί αγώνα μόλις γίνουν καλά.

esr 1007 023 cmyk

Την ώρα που οι διασώστες συνέχιζαν να βγάζουν έναν έναν τους μικρούς ποδοσφαιριστές από τη σπηλιά, το διαδίκτυο κατακλυζόταν από συγκλονιστικά σκίτσα συμπαράστασης προς τα παιδιά και τον προπονητή τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα περισσότερα κυριαρχεί η αγγλική λέξη «hope» (ελπίδα).

Ο προπονητής Εκαπόλ Τσανθαγουόνγκ εμφανίζεται ως ηρωική φιγούρα που κουβαλάει στην πλάτη του τα παιδιά, τα οποία με τη σειρά τους φαίνονται αποφασισμένα να τα καταφέρουν. Δεν λείπουν, τέλος, αναφορές στους δύτες που βγάζουν τα αγόρια από το μακρύ τούνελ και ειδικότερα στον δύτη Σάμαν Κούναν, ο οποίος έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να τοποθετήσει φιάλες οξυγόνου στη διαδρομή.

Τζογάρουν σημαδιακούς αριθμούς

Το θρίλερ που βιώνουν τα 12 αγόρια και ο προπονητής τους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολλοί προληπτικοί Ταϊλανδοί για να βγάλουν προσωπικό κέρδος, καθώς στην εθνική λοταρία επιλέγουν αριθμούς που σχετίζονται με την περιπέτειά τους.
Ειδικότερα, πολλοί προτιμούν το 13, το 23 και το 38. Ο πρώτος αριθμός είναι το άθροισμα των ατόμων που παγιδεύτηκαν στη σπηλιά, ενώ ο δεύτερος αντιστοιχεί στην ημερομηνία στην οποία εισήλθαν σε αυτή. Τέλος, το 38 είναι ο αριθμός των βατραχανθρώπων του πολεμικού ναυτικού της Ταϊλάνδης που συμμετέχουν στη διάσωση των παιδιών.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...