Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Λαζόπουλος: Όλοι νιώθουμε ότι δεν υπάρχει τυχαιότητα σε αυτό το αδιανόητο ολοκαύτωμα

❱❱ «Τώρα που βλέπει ο Θεός»: Αυτός είναι ο τίτλος ενός συγκλονιστικού άρθρου με την υπογραφή του Λάκη Λαζόπουλου, που αναρτήθηκε χθες το μεσημέρι στην ιστοσελίδα www.altsantiri.gr με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές, οι οποίες βύθισαν στο πένθος ολόκληρο το ελληνικό έθνος. «Η τραγωδία ψάχνει στο λεξικό της απόγνωσης να βρει τις λέξεις για να συντάξει τον ασύντακτο πόνο. Μια φωτιά που άρπαξε τις ζωές μέσα από τα σπίτια. Επνιξε στους καπνούς της βιαστικά ανθρώπους που δεν πρόλαβαν ν’ ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους, να τρέξουν στο αύριο. Τους άφησε στο χθες» γράφει ο Λάκης Λαζόπουλος και συνεχίζει: «Ο εφιάλτης έτρεχε πάνω από τις στέγες, πετιόταν από δέντρο σε δέντρο, από κλαδί σε κλαδί, από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εκαιγε πόρτες και παράθυρα, έκανε στάχτη όνειρα και χαρές, έκανε στεναχώριες να μοιάζουν μικρές.

Σκηνές μιας ανείπωτης τραγωδίας, που δεν θα βρίσκει για χρόνια τις λέξεις. Πεσμένα στη θάλασσα τα σώματα, χέρια που πάλεψαν να κρατηθούν στην άκρη ενός κουπιού, ζωές που ακούμπησαν στο πλάι μιας βάρκας και ένας καπνός μανιασμένος να κυνηγάει να πνίξει όσους η φωτιά δεν πρόλαβε να κάψει.

Ολοι νιώθουμε ότι όλο αυτό δεν το έφερε ξαφνικά από μόνος του ο αέρας. Γιατί, κάθε φορά που φυσάει έτσι δυνατά, δεν καίγονται πόλεις, χωριά και άνθρωποι. Εδώ, το σχέδιο είναι να καούν άνθρωποι. Να θρηνήσουμε. Ποιος είναι αυτός που ζητάει τον θρήνο των συνανθρώπων μας; Ανήμπορη η χώρα, ανήμπορο το κράτος, ανήμπορα τα μέσα, ανήμποροι παρακολουθούμε την οργή της φύσης ή, άραγε, το μίσος ανθρώπων γι’ ανθρώπους; Τι σημασία έχει; Οταν οι άνθρωποι πεθαίνουν, όταν οι άνθρωποι καίγονται, όταν τα σπίτια γίνονται στάχτες, μάταιο τα λόγια να ψάχνουν να βρουν το δίκιο. Το δίκιο το αρπάζει ο θυμός, έτσι όπως αρπάζουμε το μικρό παιδί να το σώσουμε και αρχίζει να τρέχει μέσα στις μαυρισμένες μας ψυχές. Ολοι νιώθουμε ότι δεν υπάρχει τυχαιότητα σ’ αυτό το αδιανόητο ολοκαύτωμα, ή τουλάχιστον δεν υπάρχει μόνο τυχαιότητα. Καθένας κάνει τις δικές του υποθέσεις και λογισμούς. Ευθύνες ας ρίξει καθένας όπου θέλει. Αυτή την ώρα, να πιάσουμε ο ένας τον άλλον, ν’ αγκαλιαστούμε και να κλάψουμε.

Φαίνεται ότι ο Θεός στην Ελλάδα μάς δίνει συμφορές για να μας βλέπει μαζί. Ενωμένους. Αλλιώς, θα μας βλέπει πάντα χωρισμένους. Τώρα, λοιπόν, που ο Θεός μάς βλέπει, ας αγκαλιαστούμε, ας τρέξουμε κι ας νοιαστούμε.

Ο ένας για τον άλλον. Το κράτος είμαστε εμείς, ο λαός είμαστε εμείς, οι ψυχές είμαστε εμείς. Και, ναι, θα παρακαλέσω για κάτι που στη λογική μοιάζει αλλόκοτο. Χίλιες φορές να ζούμε χωρισμένοι και μαλωμένοι, με θυμό ο ένας για τον άλλον, παρά να ζούμε αυτές τις συμφορές αγκαλιασμένοι».

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κύμα αλληλεγγύης από κάθε πλευρά της χώρας έχει εξαπλωθεί προς τους πληγέντες της φονικής πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας και άφησε στο πέρασμά της δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Στο πλευρό των πυροπλήκτων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή το Ιδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και ο Ομιλος Βαρδινογιάννη, που προσέφεραν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σημαντική ποσότητα ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυροπαθείς και δωρεάν καύσιμα στα οχήματα της οργάνωσης, προκειμένου να πραγματοποιούνται οι απαραίτητες μετακινήσεις προσωπικού και εθελοντών από και προς τις πληγείσες περιοχές.

Προσφορές

Σημαντική ήταν και η προσφορά του επιχειρηματία Στέλιου Χατζηιωάννου, ο οποίος, στην προσπάθειά του να ενισχύσει το έργο του Ερυθρού Σταυρού, έκανε δωρεά ύψους 100.000 ευρώ για την κάλυψη των απαραίτητων αναγκών. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με τη σειρά τους, δίνουν τη δυνατότητα σε όσους πολίτες θέλουν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στα θύματα των πυρκαγιών να το κάνουν δωρεάν με απλά δέματα εσωτερικού από όλα τα ταχυδρομικά καταστήματα της χώρας, έως τις 31 Αυγούστου.

Κοντά στους δοκιμαζόμενους πολίτες της Αττικής είναι και ο Δήμος Μαραθώνα, που με τη στήριξη του ΟΠΑΠ άνοιξε και φιλοξενεί από το βράδυ της Δευτέρας πολίτες οι οποίοι είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται ολοσχερώς.

Στη Ραφήνα, υποκατάστημα της αλυσίδας σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης από το βράδυ της Δευτέρας προσφέρει δωρεάν νερό και φαγώσιμα είδη σε όσους έχουν ανάγκη, ενώ ανάλογη τακτική ακολουθούν και διάφορα καταστήματα εστίασης της περιοχής.

Μεγάλη είναι και η κινητοποίηση από τη συμπρωτεύουσα, με τον Δήμο Θεσσαλονίκης να συγκεντρώνει από χθες είδη πρώτης ανάγκης στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ, ενώ παράλληλα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος του νομού δηλώνει σε ετοιμότητα να παράσχει άμεσα δωρεάν ιατροφαρμακευτικό υλικό.

offer

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...