Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στον ναό των Μουσών στην Ακαδημία Πλάτωνος, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές, ο...

Τον τάφο του Πλάτωνα υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στην Αθήνα...

Η Πιερίδη με το νέο αγόρι της

«Ο έρωτας με έρωτα περνάει» λέει ένα λαϊκό διαχρονικό...

Ο τρόπος λειτουργίας του στρατού των χούλιγκαν και τα αντίποινα που οδήγησαν...

Ο «Ιωσήφ», ο μάνατζερ OΜΛΕ του Τρανού, ο «Καρχαρίας»...

«Μαζί με τον Μάνο Ελευθερίου θρηνούμε και ανθρώπους που κάηκαν ζωντανοί»

❱❱ Λύγισαν καρδιές από τον επικήδειο του Νότη Μαυρουδή στο Α’ Νεκροταφείο! Τραγική φιγούρα, η αδελφή του μεγάλου στιχουργού, ΛιλήΑπό τον
ΑΛΚΙΝΟΟ ΜΠΟΥΝΙΑ

Σύσσωμος ο πολιτικός και ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρέτησε τον Μάνο Ελευθερίου, που έφυγε από τη ζωή τη Κυριακή σε ηλικία 80 χρόνων.

Στην πολιτική κηδεία του, που τελέστηκε χθες από το Α’ Νεκροταφείο, συγκεντρώθηκαν οι συγγενείς του -με έντονη την παρουσία της αδελφής του Λιλής, που δεν μπορούσε να κρύψει τη οδύνη της-, αλλά και ποιητές, πεζογράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές, ηθοποιοί και εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της πολιτικής γενικότερα, για να του πουν το τελευταίο «αντίο».

f1 lili eleytherioy me anna ntalara

Το «παρών» σε αυτή τη σεμνή τελετή (που ο ίδιος είχε ζητήσει να έχει αυτόν τον χαρακτήρα, όπως και να μεταφερθεί η σορός του στη Βουλγαρία για να αποτεφρωθεί) έδωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ δεν έλειψαν οι θαυμαστές του, οι οποίοι τον γνώρισαν και τον αγάπησαν μέσα από τα κλασικά τραγούδια του.

Η προσφορά του

Για το έργο του διακεκριμένου ποιητή, στιχουργού, μυθιστοριογράφου και συγγραφέα παιδικών βιβλίων, αλλά και την προσφορά του στα γράμματα, μίλησαν αρκετοί εκπρόσωποι του πολιτικού και του καλλιτεχνικού κόσμου, μεταξύ των οποίων η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρώην υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, οι μουσικοσυνθέτες Σταύρος Ξαρχάκος (ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Ηρώ Σαΐα), Νότης Μαυρουδής, Χρήστος Λεοντής και Γιώργος Ανδρέου, ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας Θανάσης Νιάρχος, ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του Αννα, δύο στενοί φίλοι του εκλιπόντος, ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος και ο δήμαρχος Σύρου Γιώργος Μαραγκός κ.ά.

f5 ntalaras kai kimoylis

«Η ελληνική γλώσσα με τις ομηρικές ρίζες της είναι ένα υφάδι πάνω στο οποίο δούλεψε επίμονα ο Μάνος Ελευθερίου, ένα υφάδι πάνω στο οποίο κέντησε πολύτιμα πετράδια» ανέφερε στον επικήδειο που εκφώνησε η Λυδία Κονιόρδου, ενώ ο Θανάσης Νιάρχος τόνισε: «Ηταν ένα θαύμα παραγωγικότητας και κατάφερε να συνενώσει μορφές περιθωριακές ή περιφερειακές με μεγάλες, κεντρικές προσωπικότητες».

f9

Ο Νότης Μαυρουδής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι η κηδεία του συνέπεσε με τις καταστροφικές πυρκαγιές. «Η στενοχώρια ξεκίνησε για τον Μάνο και κατέληξε να θρηνούμε έναν σωρό ανθρώπους, πολίτες που κάηκαν ζωντανοί. Δεν θα το ήθελε αυτό ο Μάνος. Αν ήξερε ότι συνδυάζεται η μία κηδεία με τις άλλες, θα ανέβαλλε ο ίδιος την κηδεία του» είπε.

f19 stefani prothypoyrgoyΤους αποχαιρετιστήριους λόγους έκλεισε ο δήμαρχος Σύρου Γιώργος Μαραγκός, που αναφέρθηκε στην πολύχρονη προσφορά του Συριανού ποιητή στον γενέθλιο τόπο του.

Στεφάνια

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που είπαν το στερνό «αντίο» στον σπουδαίο Μάνο Ελευθερίου ήταν οι Θάνος Μικρούτσικος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Κατερίνα Χέλμη, Λιζέτα Νικολάου, Γιώργος Κιμούλης, Πέτρος Φιλιππίδης, Χρήστος Νικολόπουλος, Μαρίζα Κωχ, Αννα Φόνσου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτου, Γιώργος Σαμπάνης κ.ά., ενώ παρόντες ήταν και οι πολιτικοί Σταύρος Θεοδωράκης, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιώργος Λιάνης, αλλά και ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, η πεζογράφος Ιωάννα Καρυστιάνη, η διευθύντρια τη Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα κ.ά. Μεταξύ των στεφανιών που πλημμύρισαν τον χώρο ήταν και αυτό του πρωθυπουργού.

Δείτε παρακάτω 
περισσότερες φωτογραφίες:

offer

f10 new

f14 new

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...