Ανακάλυψαν τεράστια υπόγεια λίμνη στον Αρη

❱❱ Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον Αρη τεράστια υπόγεια λίμνη, αυξάνοντας τις πιθανότητες ύπαρξης περισσότερου νερού και ενδεχομένως ζωής. Αυτό είναι το συμπέρασμα που ανακοίνωσε χθες διεθνής ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής Ιταλούς, που εντόπισε τη λίμνη, η οποία έχει πλάτος περίπου 20 χλμ., κάτω από μια στιβάδα πάγου στην επιφάνεια του Αρη.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο «σώμα» νερού που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στον κόκκινο πλανήτη. «Είναι εντυπωσιακό αποτέλεσμα, καθώς δείχνει ότι το νερό στον Αρη δεν είναι ένα πρόσκαιρο ρυάκι, όπως είχε φανεί σε προηγούμενες έρευνες, αλλά ένα επίμονο σώμα νερού που παρέχει τις συνθήκες ζωής για εκτεταμένες περιόδους χρόνου» δηλώνει ο Αλα Ντάφι, βοηθός καθηγητής του Πανεπιστημίου Σουίνμπερν της Αυστραλίας που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Ο Αρης είναι τώρα παγωμένος και στην επιφάνειά του επικρατεί ξηρασία αλλά παλιότερα, πριν από περίπου 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια, ήταν ζεστός και υγρός. Οι επιστήμονες ανυπομονούν να βρουν σημάδια πιο σύγχρονου νερού, επειδή τέτοιες ανακαλύψεις είναι «κλειδί» στο ερώτημα αν υπήρξε ποτέ ζωή στον Αρη ή αν εξακολουθεί να υπάρχει.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη νεοεντοπισμένη λίμνη, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το νερό της δεν είναι πόσιμο, ενώ δεν έχουν καταλήξει αν μπορεί να περιέχει μορφές μικροβιακής ζωής.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ