Μεταμόσχευσαν τεχνητούς πνεύμονες σε γουρούνια

❱❱ Ανοίγει ο δρόμος για τις μεταμοσχεύσεις τα επόμενα «πέντε έως δέκα χρόνια» σε ανθρώπους τεχνητών πνευμόνων, που έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο, καθώς ερευνητές στις ΗΠΑ μεταμόσχευσαν εργαστηριακούς πνεύμονες σε χοίρους οι οποίοι παρέμειναν υγιείς δύο μήνες, χωρίς τη χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.Είναι η πρώτη φορά που ένα τεχνητό όργανο μεταμοσχεύθηκε σε μεγάλο ζώο και αυτό επιβίωσε, επισημαίνουν οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Γκάλβεστον με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζόαν Νίκολς, στη δημοσίευση που έκαναν στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine». Ειδικότερα, οι ερευνητές τοποθέτησαν πάνω στον σκελετό πνεύμονα τα κατάλληλα κύτταρα στο εργαστήριο. Επειτα από καλλιέργεια 30 ημερών, ο νέος πνεύμονας ήταν έτοιμος για μεταμόσχευση.

Το αποτέλεσμα

Δύο εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση σε χοίρους ο εργαστηριακός πνεύμονας είχε δημιουργήσει το αναγκαίο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων, το οποίο του επέτρεψε να επιβιώσει στο σώμα. Με αυτόν τον τρόπο αποτράπηκε ο κίνδυνος πνευμονικού οιδήματος που μπορεί να αποβεί μοιραίος για τους ασθενείς. Τα πειραματόζωα κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι δύο μήνες, ενώ στην έρευνα επισημαίνεται ότι κανένα μόσχευμα δεν απορρίφθηκε, παρόλο που δεν χορηγήθηκαν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα στα πειραματόζωα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι με την κατάλληλη χρηματοδότηση θα έχουν καταφέρει να μεταμοσχεύσουν εργαστηριακούς πνεύμονες σε ανθρώπους σε πέντε έως δέκα χρόνια από σήμερα.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ