Τέλος ο εθισμός στην κόκα

❱❱ Γονιδιακή θεραπεία υπόσχεται να μειώσει την επιθυμία για άσπρη σκόνη, αλλά και τον κίνδυνο από υπερβολική δόσηΤα βλαστοκύτταρα αποδεικνύονται υπερόπλο στη μάχη κατά του εθισμού στην κοκαΐνη. Μια ριζοσπαστική γονιδιακή θεραπεία που βασίζεται σε αυτά υπόσχεται να μειώσει την επιθυμία για το ναρκωτικό, αλλά και τον κίνδυνο από υπερβολική δόση. 

Συγκεκριμένα, η νέα αυτή θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται σε εμφυτεύματα βλαστοκυττάρων που έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση, ώστε να απελευθερώνουν ένα πανίσχυρο ένζυμο το οποίο αποβάλλει την κοκαΐνη από την κυκλοφορία του αίματος.
Πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο έδειξαν ότι τα ποντίκια, στα οποία είχαν τοποθετηθεί αυτά τα εμφυτεύματα, απώλεσαν την όρεξή τους για κοκαΐνη και επέζησαν από μεγάλες δόσεις του ναρκωτικού, που σκότωσαν το 100% των πειραματόζωων στα οποία δεν είχαν τοποθετηθεί τα τροποποιημένα βλαστοκύτταρα.

Για να δημιουργήσουν τη νέα θεραπεία, οι ερευνητές του University of Chicago στις ΗΠΑ «έγραψαν» ξανά το DNA σε βλαστοκύτταρα του δέρματος των ποντικών για να τα κάνουν να παράγουν μια τροποποιημένη μορφή του ενζύμου BchE, που είναι 4.400 φορές πιο δυνατό από το φυσικό ένζυμο.
Αυτή η έρευνα έχει δημιουργήσει ελπίδες για την επίτευξη μιας θεραπείας για τον εθισμό, που θα έχει αποτελέσματα μακράς διάρκειας, καθαρίζοντας τον οργανισμό από τη ναρκωτική ουσία με το που αυτή θα εισέρχεται σε αυτόν, είτε μέσω ένεσης είτε μέσω εισπνοής ή μέσω κατάποσης.

«Σε σύγκριση με άλλες γονιδιακές θεραπείες, η προσέγγισή μας είναι ελάχιστα επεμβατική, μακροχρόνια, χωρίς ανάγκη για πολλή φροντίδα και οικονομικά βατή. Είναι πολλά υποσχόμενη» σχολιάζει στον βρετανικό «Guardian» ο επικεφαλής της έρευνας Ming Xu, καθηγητής Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο University of Chicago.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη τα ευρήματα στο εργαστήριο δείχνουν πως ανάλογα εμφυτεύματα για ανθρώπους μπορεί να απελευθερώνουν αυτό το πανίσχυρο ένζυμο για 20 – 30 χρόνια.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ